Miniatürizált optika

0

A fénykép készítési funkcióval ellátott mobiltelefonok napjainkban egyre elterjedtebbé válnak. Ezek felbontása és minősége persze még elmarad a legolcsóbb kompakt gépek minőségétől is, de a fejlődés vitathatatlan.

Az Olympus bejelentett egz olyan érzékelőből és optikábaól álló rendszert, amely méreténél fogva minden további nélkül alkalmazható mobiltelefonokban.


Mint látható, hagyományos kialakítás esetén az optikai tengely egyenesén, egymás felett helyezkednek el a lencsetagok. A prizmás megoldás esetében viszont maga a lencsetag prizmaként is funkcionál, vagyis a fényútját megtöri, majd a következő lencsetag szintén. Ráadásul a prizmák görbe felületeinek kialakításával ugyanolyan hatást érhetnek el, mint az aszférikus lencsetagokkal, vagyis csökkenthetik a geometriai torzításokat. A megoldás által az optikai rendszer magassága csökkenthető, amely mobiltelefonok esetén igen fontos. Az Olympus adatai szerint ez az optika 2 Mpixeles érzékelők kiszolgálásához is megfelelő minőségű, a bejelentett változathoz 1,3 Mpixeles CCD tartozik. Az érzékelővel együtt az egész rendszer mindössze 8,5 mm magas.