Canon EOS-1D Mark II

0

A Canon EOS-1D frissítéseként megjelent az EOS-1D Mark II. A cserélhető-objektíves professzionális digitális fényképezőgép 8,5 Mpixeles APS-H méretű CMOS érzékelőre épül. A pixelek mérete 8,4 mikron. Ez nem sokkal kisebb, mint az első teljes Leica képkocka méretű szenzorral szerelt 1Ds 8,8 mikronos pixele. A gépre helyezett objektívek látószöge 1,3x lesz kisebb, mint az 1Ds-en. A szorzó tehát maradt az 1D-nél megismert. Az új fényképezőgéppel legnagyobb felbontásban 3504×2336 pixeles képek készíthatők.

A Canon EOS-1D Mark II erőssége a gyorsaság: bekapcsolás után fél mp-cel már üzemkész állapotban van, sorozat-felvételkor másodpercenként 8,5 kép készíthető, a sorozat hossza 40 JPEG, vagy 20 RAW (összehasonlításként: a Nikon D2H 4 Mpixeles, 8 kép/mp sebességgel 40 JPEG, vagy 25 RAW készíthető, a fókuszszorzó 1,5x-es). Az érzékenység ISO100 és ISO1600 közötti lehet, de választható extra alacsony (ISO50) és extra magas (ISO3200) érzékenység is. A zárszerkezet mechanikailag megbízhatóbb lett, az 1D-hez képest 33%-kal több, mintegy 200 ezer exponálást is kibír.

A fényképezőgép egyik érdekessége, hogy ez az első digitális tükörreflexes gép, amely CompactFlash kártyán kívül SecureDigital kártyát is támogat. Ráadásul az képes a képeket egyszerre mindkét kártyára is elmenteni a biztonság növelése érdekében. A képek JPEG (többféle tömörítés, sRGB és AdobeRGB színterek), vagy RAW formátumban menthetők el, a számítógépre pedig FireWire, vagy USB kapcsolaton keresztül tölthetők át. A részletes paraméterek adatlapunkon olvashatók.





Canon sajtóközlemény:

Canon EOS-1D Mark II: 69 millió képpont másodpercenként.

Amstelveen, Hollandia, 2004. január 29. A Canon – a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata – az EOS-1D Mark II bejelentésével új fejezetet nyit a professzionális fotózásban. Az óriási sebesség és a kiemelkedő felbontás kombinációját nyújtó EOS-1D Mark II másodpercenként kb. 8,5 képet készít 8,2 millió képpontos felbontásban, és a Canon EOS-1D utódjaként a világ legnagyobb teljesítményű digitális tükörreflexes fényképezőgépe.

A nagy sebesség és felbontás érdekében a Canon három új technológiát épített az EOS-1D Mark II-be: a Canon új generációs DIGIC II processzorát, egy új CMOS képérzékelőt, és egy extra méretű puffert. Ezek a technológiák közösen 8,5 kép/mp sebességgel egy menetben 40 JPEG, illetve 20 RAW kép elkészítésére képesek. Ez a kiemelkedő teljesítmény egyszeri (Single Shot AF) és folyamatos (AI Servo AF) élességállítás esetén is rendelkezésre áll.

„Tiszteletet parancsoló sebességével és fenomenális képminőségével az EOS-1D Mark II új mércét állít a sport- és hírfotóriporterek elé,” mondta Mr. Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ezen kívül az EOS-1D felbontását megduplázó EOS-1D Mark II a digitális tükörreflexes fényképezőgépek számára a divat-, a természet- és az eseményfotózás felé is megnyitja az utat”.

A legjobb választás a professzionális ügynökségeknek
Az EOS-1D már most világszerte komoly részesedést szerzett a sport- és magazinfotó világában: a világ vezető hírügynökségei – többek között a Reuters, a Getty Images és az AFP – a Canon professzionális termékeit választották fotóriportereik számára. „A mi fotósaink a világ legjobbjai között vannak, legyen szó nemzetközi hírekről, jelentős sporteseményekről vagy szórakoztató műsorokról, és ezért változatos és extrém teljesítményre van szükségük. Csúcstechnológiája révén a Canon élen jár a fotósaink igényeinek megértésében és kielégítésében,” mondta Adrian Murrell, az Operations, News and Sport EMEA & Asia Pac for Getty Images alelnöke.

Új CMOS képérzékelő
Az új 28,7 x 19,1 mm-es APS-H méretű CMOS szenzor képpontjai 8,2 ľm-es négyzetek, hasonlóan a díjnyertes EOS-1Ds 8,8 ľm-es négyzetes képpontjaihoz. Az új zajszűrő áramkör gyakorlatilag megsemmisíti a véletlenszerű képzajt. A képérzékelő előtt lévő aluláteresztő szűrő csökkenti a hamis színek és a moiré megjelenését, míg az infravörös szűrő csökkenti a vörös széleket, amit az érzékelő tükröződései vagy a köd okozhatnak.

A CMOS előnye
A piaci trenddel ellentétben ahelyett, hogy a CCD szenzorokat külső gyártóktól venné, a Canon saját CMOS fejlesztési programon dolgozik. A kutatási és fejlesztési befektetések olyan képérzékelők megjelenéséhez vezetett, amelyeknek a konkurens CCD technológiával való összehasonlításban nagyobb a sebessége és a felbontása, viszont kevésbé zajos képeket eredményeznek, és alacsonyabb a fogyasztásuk. Az EOS-1D Mark II bejelentése – a Canon stratégiai lépése, amely immár az összes digitális tükörreflexes gépét saját CMOS szenzorral szerelheti fel.

A Canon jelentős stratégiai előnynek tartja, hogy házon belül gyártsa a digitális tükörreflexes gépek összes kulcsfontosságú alkatrészét. Ma a Canon az egyetlen gyártó, amely 3 különböző méretű szenzorral felszerelt digitális SLR-ek választékát kínálja.

Második generációs DIGIC
Az új generációs DIGIC II processzor számítási teljesítménye egyedülálló felbontást és sebességet biztosít. A CMOS, a DIGIC II és az új puffer rendszer technológiai kombinációja révén az EOS-1D Mark II másodpercenként több mint 69 millió képpontnyi adat rögzítésére és feldolgozására képes. A bekapcsolás utáni üzembeállási idő megközelítőleg 0,5 másodperc alatt van. A processzor megnövelt kapacitása fejlettebb képfeldolgozó algoritmusok alkalmazásához vezetett: így jobb lett a fehér-egyensúly beállítása, az automatikus expozíció és a felvétel általános minősége is. A fotósok 4-féle felbontású JPEG formátum közül választhatnak, és mindegyikhez külön beállíthatják a tömörítést is. Az EOS-1D Mark II támogatja az sRGB és az Adobe RGB színtereket a felhasználó által beállítható színtelítettséggel és árnyalatokkal, és 5 előre beállított és 2 beállítható színmátrixot is kínál. A fehér-egyensúly a kék/borostyánsárga és a bíborvörös/zöld irányban is +/- 9 fokozatban módosítható, és a fényképezőgép +/- 3 értékig fehér-egyensúly sorozatot is készít.

Megbízhatóság minden esetben
A zár tartóssága 33%-kal javult, így már 200 ezer exponálásra képes. A fényképezőgépet tartós magnézium-ötvözet burkolat és 70-nél is több nedvességálló szigetelés védi.

A kritikus szituációkhoz tervezett „Back-Up” módban a fényképezőgép a felvételeket egyidejűleg a CF és az SD memóriakártyára is elmenti. Ha az egyik kártya megtelik, akkor lehetőség van a Back-Up módból való kilépésre, és csak annak a kártyának a használatára, amelyiken még van hely.

Az „elkülönített rögzítési módban” a gép vagy a CF vagy az SD kártyára ír (választható). Ha a kiválasztott kártya megtelik, megjelenik a „Card Full” (Kártya megtelt) üzenet, és a felhasználó átválthat a másik kártyára, ha a gépben eleve két kártya volt.

A fényképezőgép beállításai a kártyára menthetők, ami egy hasznos funkció azoknak a profiknak, akik egyedi igényeiknek megfelelően állítják be a gépeket, és szükségük van a preferált beállítások hordozhatóságára, pl. ha bérelt felszereléssel dolgoznak, és azoknak az ügynökségeknek is, akik nagy számú fotóst foglalkoztatnak és szükségük van a fényképezőgép beállításainak vagy a fájlok formátumának egységesítésére.

Vakuvezérlés tárgytávolsággal
Az EOS-1D Mark II fényképezőgép a Canon új E-TTL II vakurendszerével optimális vakus megvilágításra képes, ami különösen a mozgó és a nem középponti témáknál szembetűnő. Az új vakuvezérlési algoritmus a fényképezőgéptől és az objektívtől kapott tárgytávolságot és az elővillantással kapott 21 zónás kiértékelő vagy átlagoló fénymérést ötvözi. A fényerő kiszámításakor a rendszer nem veszi figyelembe a rendellenesen magas értékeket, amellyel nagy mértékben csökkenti a téma visszaverő képességéből eredő esetleges hibák esélyét.

Teljes körű vezérelhetőség
A fényképezőgépen a széles, 100-tól 1600-ig terjedő ISO érzékenység-tartomány szükség esetén tovább bővíthető az extrém alacsony (50 ISO) és magas (3200 ISO) értékek kiválasztásával. A fénymérési rendszer a lehetséges 21 zóna értékei alapján dolgozik, és magában foglalja a kiértékelő (bármely AF ponthoz kapcsolt), a részleges, a középpontos szpot, az AF ponthoz kapcsolt szpot, a többpontos szpot és a középre súlyozott átlagoló módot. A 230 ezer képpontos LCD monitoron a képek automatikusan elforgathatók, könnyen ellenőrizhető élességük és a téma kompozíciója, míg a 15 lépéses 10-szeres zoom lehetővé teszi a részletes elemzést is. A fényképezőgép videó kimenettel (NTSC és PAL formátumú is), IEEE1394 (Firewire) és USB interfésszel is rendelkezik. A gép PictBridge és Direct Print kompatibilis, így a képek bármilyen, arra alkalmas fotónyomtatón, számítógép nélkül is kinyomtathatók. A felvételek megjelenítése során az expozíciós és az RGB hisztogram is rendelkezésre áll. A záridő 1/8000 mp és 30 mp közötti tartományban módosítható (40 milliszekundumos zárkésleltetéssel), a 26-os egyedi funkcióval pedig beállítható a képzaj szűrése.

RAW képfeldolgozás
Az új Digital Photo Professional képfeldolgozó szoftver lehetővé teszi a veszteségmentes RAW fájlok gyors feldolgozását. A Digital Photo Professional kb. 6-szor gyorsabb képfeldolgozásra képes, mint a korábban mellékelt File Viewer Utility. A szoftver lehetővé teszi a képek valós idejű megjelenítését és a módosítások azonnali alkalmazását, és számos funkciót kínál a RAW, TIFF vagy JPEG formátumú képek szerkesztéséhez, amelyek segítségével olyan értékeket állíthat be, mint a fehér-egyensúly, a dinamikus tartomány, az expozíció kompenzáció és a színek. A szoftver az sRGB, az Adobe RGB és a Wide Gamut RGB színprofilokat támogatja, az ICC (International Color Consortium) profilt pedig automatikusan a TIFF vagy JPEG formátumokba konvertált RAW képekhez csatolja. Ez lehetővé teszi, hogy az ICC profilokat támogató más szoftverek is (pl. Adobe Photoshop) valósághű színekben jelenítsék meg a képeket. A különböző képfeldolgozási műveleteket a program most már egymás után, „kötegelt” módban is elvégzi, ahelyett, hogy a felhasználónak egyenként kelljen ezzel bajlódnia, ami jelentősen megnöveli a nagy számú képmódosítások alkalmazásának hatékonyságát.

Ezen kívül a mellékelt EOS Viewer Utility segítségével módosíthatja a fényképezőgép beállításait: a fehér-egyensúlyt, a színgörbét, a színmátrixot, a JPEG képek minőségét és az egyedi funkciókat.

Az objektív és a vaku kompatibilitása
Az EOS-1D Mark II több mint 60 Canon EF objektívvel (kivéve az EF-S-sel) és az összes EX sorozatú vakuval kompatibilis.