A világ első távmérős digitális fényképezőgépe

0

A távmérős fényképezőgépek eddig csak filmes formában léteztek. Az Epson azonban megalkotta az első digitális, cserélhető objektíves távmérős gépet, az RD-1-et.

Míg a tükörreflexes fényképezőgépek a keresőjében az optikából érkező, majd a félig áteresztő tükrön a pentaprizmára, vagy pentatükörre vetülő képet láthatjuk, a távmérős fényképezőgépeknek két bemeneti ablakuk van, amelyek képét prizmarendszer fogja egybe. Ennek előnye, hogy az élességállításkor sokkal pontosabban lehet eljárni, hiszen ha az adott téma nincs fókuszban, akkor szellemképes képet láthatunk a keresőben. Természetesen van problémája is az ilyen keresőnek, méghozzá a parallaxis hiba, amelyet persze korrigálnak, valamint az, hogy az SLR-ekkel szemben nem TTL keresőről van szó, vagyis pl. a mélységélesség nem ellenőrizhető. Az Epson RD-1 keresője 85% lefedettségű, amely sajnos nem túl jó. A keresőt egyébként 28/35/50 mm-re lehet állítani. A gépet kézi, vagy rekesz-előválasztás módban használhatjuk. Autofókusz természetesen nincs, csak kézi élességállítás.

A gép Leica M bajonettes optikákat fogad. A Leica dizájn mögött, belül APS-C mérethez közeli, 23,7×15,6 mm-es CCD található. Ez megegyezik azzal, amit a Nikon D100, illetve Pentax *ist D használ, vagyis a Sony által fejlesztett 6 Mpixeles CCD-t használta fel az Epson is. Ennek megfelelően az optika által vetített kép 1,5x nagyobb, mint az elmentett (a képkivágás mértéke: 1,5). Az érzékenység hasonlóan az előbb említett gépekhez, itt is ISO200-1600-ig terjed. A zársebesség 1 mp és 1/2000 mp közé eshet, valamint B-mód is használható. A fényképezőgépre vaku nem került, csak vakupapucs. A használható szinkronidő 1/125 mp. A gép hátuljára kihajtható, elforgatható 2″-os LCD került, amelyen az elkészített képeket lehet megtekinteni (komponáláshoz nem használható). A kész képeket RAW vagy JPEG formátumban SD kártyára menti az RD-1-es.

Bár pontos áratnem tudunk, feltehetően 2500 euro lesz a gép ára, s valószínűleg Magyarországon nem fog forgalomba kerülni. A részletes műszaki adatokat adatlapunk tartalmazza.