Raynox: 2,2x-es telekonverter

0

A fix, beépített objektíves kompakt digitális fényképezőgépek tulajdonosai bizonyára ismerik azt a – néha – bosszantó érzést, amikor a korlátozott optikai nagyítás miatt egy távolban lévő téma nem fényképezhető le elegendő részletességgel, illetve úgy, hogy a képmezőt kellőképpen kitöltse. A cserélhető objektíves fényképezőgéppel rendelkezők ilyen esetekben teleobjektívet illeszthetnek a gépre, amely akár több száz mm-es fókusztávolságú is lehet. A kompakt fényképezőgépeknél azonban nincs mód az optika cseréjére, így azzal kell beérnük, amit a gyártó adott. Vagy mégsem?

A kész optikai rendszerekhez gyártott előtétek, konverterek segítségével módosítható egy optika látószöge, illetve fókusztávolsága. A nagylátószögű konverterek a kisebb fókusztávolságok felé, a telekonverterek a nagyobb fókusztávolságok felé tolják ki az optika gyújtótávolságát. A japán Raynox cég már több konverterrel van jelen a piacon, hazánkban talán a makróelőtétjéről a legismertebb.
Most egy 2,2x-es telekonvertert jelentett be, amely jópár digitális fényképezőgéphez használható. Ennek segítségével egy 3x-os átfogású, maximum 105 mm-nek megfelelő fókusztávolságú optikából 230 mm-nek megfelelőt hoz létre. A Raynox DCR-2020Pro konverter felépítése miatt azonban csak tele állásban használható, mivel nagylátószögnél erős takarás (vignettálás) jönne létre a kép sarkaiban (sőt, bizonyos gépeknél tele állásban is jelentkezik).
A cég honlapja szerint a kiegészítő optika 260 vonalpár/mm felbontású, amely elméletileg nem rontja az eredeti optika felbontását, de a kis méretű CCD-k miatt kb 4-5 Mpixeles határig használható jó minőség mellett. A konverteren belül 4 lencsetag található 2 csoportba rendezve. A jó minőségű lencséknek köszönhetően az eredeti optika fényereje nagyjából meg is marad. A konverter elejére 82 mm átmérőjű szűrők illeszthetők, az optikára csatlakozás 62 mm átmérővel történik. Azoknál a fényképezőgépeknél, amelyek ennél kisebb optikával rendelkeznek, készített a Raynox két új adaptergyűrűt is, az egyik 52 mm átmérőjű, a másik 58 mm átmérőjű optikákhoz használható. Az ennél kisebb optikák esetére már léteznek adaptergyűrűk korábbról.

A Raynox DCR-2020Pro a teljesség igénye nélkül a következő gépekkel használható együtt:
– Canon EOS-300D EF-S 18-55 alapoptikával (vignettál)
– Canon PowerShot G3/G5 (vignettál)
– Fujifilm FinePix S5000
– Fujifilm FinePix S304/S602Z/S7000/S3000 (vignettál)
– Minolta DiMAGE 7/7i/7Hi/A1/A2 (vignettál)
– Nikon Coolpix 5400 (vignettál)
– Nikon Coolpix 5700/8700
– Sony DSC-F707/717 (vignettál)
– Sony DSC-F828 (vignettál)
– Sony DSC-V1 (vignettál)
– Olympus C-5060WZ
– Olympus C-5050Z (vignettál)
– Olympus C-700UZ..C-765UZ
– Olympus E-10/E/20 (vignettál)
– Panasonic DMC-FZ1/FZ2/FZ10

A 2,2x-es telekonvertert májusban hozza forgalomba a Raynox.