8 Mpixeles D-SLR 1000 euroért: Canon EOS-350D

0

A Canon 2003. augusztusában a cég és a piac egyik történelmi lépését tette meg azzal, hogy 1000 dollár alatti cserélhető objektíves digitális tükörrefelexes fényképezőgépet jelentett be, vagyis az EOS-300D-t. Ezt követően még jópár gyártó követte a példát, s egyre több „olcsó” D-SLR jelent meg. A 300D már bejelentésekor érezhetően butított verzió volt, de ez akkor igazából senkit nem zavart, hiszen más alternatíva ilyen áron nem volt. A konkurens gyártók azonban feladták a leckét a Canonnak, olyan termékeket dobtak piacra, amelyek szolgáltatásokból többet kínáltak, mint az EOS-300D.
Az EOS-300D ennek ellenére az elmúlt közel másfél év alatt igen elterjedté vált, s most itt az idő, hogy jöjjön az utód, méghozzá nem is akármilyen.

A Canon EOS-350D (USÁ-ban Digital Rebel XT) rengeteg fejlődést mutat elődjéhez képest:

  • Természetesen – mint ahogy az EOS-10D és EOS-20D esetében – a felbontás megnőtt, a 350D-ben 8 Mpixeles CMOS érzékelő dolgozik (nem ugyanaz, mint az EOS-20D-ben, felbontásban és méretében is kicsivel alulmarad attól). Az APS-C-hez közeli méretű képérzékelő 22,2×14,8 mm-es, a képkivágás faktor tehát 1,62x-es.
    Szinte az egyetlen dolog, ami az EOS-300D korlátai közül megmaradt a 350D-ben is, az a maximum ISO1600-as érzékenység, valamint a pentatükrös kereső.
  • A korlátozások közül megszűnt a tükörfelcsapás hiánya, a 350D-ben MLU (Mirror Lock Up) is használható.
  • Immár bármikor választható a háromféle (35 pontos kiértékelő, középre súlyozott és 9%-os parciális) fénymérés valamelyike.
  • Választható a fókuszmód is, míg a 300D-ben csak témamódhoz rendelték a követő Servo AF, és az automatikus AI Focust (amely választhat egyszeri OneShot AF és a követő Servo AF közül), a 350D-ben már ezek bármelyike használható, kézzel kiválasztható mindhárom üzemmód.
  • A CompactFlash kártyák kezelését is továbbfejleszették, az írási sebesség maximuma mintegy 3,5x-ese az előző változathoz képest.
  • A fehér-egyensúly beállítás is kibővült, a magasabb kategóriájú D-SLR gépekre jellemző Kelvin fokban megadható kézi színhőmérséklet beállítás is belekerült a gépbe (300D-nél csak RAW konvertálás során volt megadható a színhőmérséklet K-ben).
  • A vakurendszer természetesen már E-TTL II, így kihasználható a Canon Speedlite 580EX vaku összes képessége. Ezen kívül a beépített vakuval lehetőség van második redőnyre is szinkronizálni, valamint a vaku teljesítményét korrigálni.
  • A gyorsabb képfeldolgozás érdekében az EOS-350D-ben a Digic II processzor dolgozik.
  • A sorozatmódot is továbbfejlesztették, a korábbi 2,5 kép/mp max. 4 képig tartó sorozatot 3 kép/mp-es, 14 JPEG képig tartó mód váltotta fel (átmeneti tárolóban már JPEG kép is tárolható).
  • A sokak által hiányolt egyéni funkciók (Custom Function) is belekerült az új modellbe, a 350D-ben 9 CF-en belül 24 beállítás érhető el.
  • A képek áttöltése, illetve a PC-vel való vezérlés is gyorsabbá vált a Hi-Speed USB2.0 soros port alkalmazásával.
  • A bekapcsolási késleltetés is jelentősen lecsökkent, a 350D a bekapcsolástól számítva 0,2 mp-en belül teljesen üzemkész.
  • Az energiaellátást immár nem a régi 1100 mAh-s BP-511, hanem a kompakt Canon PowerShot Sxx sorozatból ismert NB-2LH Li-ion akku biztosítja. Bár az akku kapacitása már csak 720 mAh, ilyen szinten talán ez visszafejlődés, de CIPA ajánlásoknak megfelelő mérés alapján így is egy akkufeltöltéssel 600 felvétel készíthető (az akkucserére feltételezhetően a gép méretcsökkentése miatt volt szükség).
  • A gép külseje is megváltozott, a 350D kisebb és könyebb lett, mint elődje, mérete igen közel van a Pentax *ist DS 125×92,5×66 mm-es méretéhez: itt 126,5×94,2×64 mm, ami alig (mindösze 482 mm3-rel) ad nagyobb térfogatot, mint a *ist DS. A gépváz tömege is csökkent, a 300D 560 grammjával szemben a 350D mindössze 485 grammos.

A gép kit csomagolásban is kapható lesz, amelyben az EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 objektív átdoglozott, II-es jelzésű objektívje található (nem USM!). Kiegészítőként vezetékes vagy infravörös távkioldó, valamint BG-E3 jelű portrémarkolat vásárolható.