Kisebb méretben: Nikon D50

0

A Nikon D70s-re épülő fényképezőgép legjellemzőbb különbségei a D70s-hez képest a kisebb méretű váz, a lassabb sorozat (2,5 kép/mp), illetve a memóriakártya típusa (ezúttal SecureDigital kártyát használ a gép). A Nikon D50 a főbb műszaki paramétereiben megegyezik a D70s modellel. Ezt a gépet a Nikon szürke-fekete színben is forgalmazni fogja.
A Nikon D50 kit ára 900 amerikai dollár lesz.





Sajtóközlemény:

Nikon D50
A Nikon új, kisebb, könnyebb és egyszerűbben használható digitális tükörreflexes fényképezőgépével újabb távlatok tárulnak fel a digitális fényképezésben.
A Nikon D50 fényképezőgép esetén igaz a mondás: hiszem, ha látom.

TOKIÓ – A Nikon Corporation bejelentette új, alapszintű, cserélhető objektíves digitális tükörreflexes D50 fényképezőgépét, amely újabb kihívást jelent a digitális fényképezőgépek piacán.

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek kiváló képminősége most minden korábbinál egyszerűbben és azonnal elérhető a D50 fényképezőgéppel, amely a Nikon elismert digitális és fototechnikai teljesítményén kívül kiváló optikai teljesítményt is nyújt a cserélhető Nikkor objektívek révén. Ennek köszönhető, hogy a D50 fényképezőgép olyan kibővített felvételkészítési lehetőségeket kínál, amelyekre egyébként csak a magasabb szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek képesek. Így a kiváló minőségű digitális tükörreflexes gépekkel történő fényképezés ma már mindenki számára elérhetővé válik.

A fotózási helyzethez optimalizálva
A D50 fényképezőgép több új funkciónak köszönheti, hogy elnyerte a „kategóriájában a legjobb fényképezőgép” címet. A Nikon továbbfejlesztette és leegyszerűsítette a fotózási helyzeteknek megfelelően optimalizált Digitális motívumprogramot, így hatékonyabbá vált a fényképezés, és a fotós még nagyobb szabadságot kap a különleges pillanatok megörökítéséhez.

Mivel az egyszerűség a D50 fényképezőgép egyik legfontosabb erénye, a felhasználó az expozíciós mód tárcsán hét, könnyen megkülönböztethető ikon közül választhat. Az egyébként összetett beállítások megadása helyett ez a hét, ISO érzékenységi értékkel is kiegészített beállítás biztosítja a felhasználó számára a folyamatos, kiváló eredményt.

Gyerekjáték
A fényképezőgép új funkciója a „Child” (Gyermek) mód, amellyel természetes, élénk színű és kontrasztú, emlékezetes képek készíthetők a kicsikről, anélkül, hogy a felvételek további számítógépes feldolgozást igényelnének.

A tapasztaltabb vagy kísérletező kedvű felhasználók számára a teljes körű manuális expozícióvezérlés is adott, így képeik kompozícióját kreatívan alakíthatják.

A D50 fényképezőgép lelke az új, 6,1 tényleges megapixeles Nikon DX formátumú CCD-képérzékelő, valamint a magas színvonalú, fejlett képfeldolgozási rendszer. Ez a két elem együttesen hihetetlenül megbízható és jól kezelhető képfájlokat eredményez, amelyek jelentősen nagyíthatók, így egyszerre még több kép készíthető és tárolható.

Ezek kombinációjának köszönhetően a felhasználó mindig egységes eredményt élvezhet, még olyan körülmények között is, amely más digitális fényképezőgépek számára kihívást jelentene (például világos színű tárgyak, vagy hosszú expozícióval készülő felvételek).

Felvételre kész
Számos egyéb digitális tükörreflexes fényképezőgéptől eltérően a Nikon D50 fényképezőgép a másodperc töredéke (0,2 mp) alatt bekapcsol. Az exponálógomb késleltetési ideje szintén nagyon rövid, így a fényképezőgép exponáláskor lényegében azonnal reagál, ezáltal megoldást kínál a digitális fotósok egyik leggyakoribb problémájára.

A D50 fényképezőgép sorozatfelvétel módban is használható másodpercenként 2,5 felvétel készítésével; a sorozatok akár 137* képből is állhatnak, így a mozgásfolyamatok rövid részletei is megörökíthetők. A képeket a fényképezőgép azonnal feldolgozza és rögzíti a kis méretű SD (Secure Digital) memóriakártyára, és egy új USB 2.0 (Hi-Speed) verziójú felület támogatja a képek gyorsabb átvitelét, amikor a fényképezőgép kompatibilis számítógéphez van csatlakoztatva.

Többféle záridő
A D50 fényképezőgép záridőválasztéka 30 másodperctől a leggyorsabb mozgást is rögzíteni képes 1/4000 másodpercig terjed. Az akár 1/500 másodperces, gyors vakuszinkronnal hatékonyabbá válik a derítéses fényképezés. A Nikon technológiával mindez automatikusan működik, a hosszabb expozíciókhoz pedig „bulb” beállítás is használható.

A zárszerkezet úgy van kialakítva, hogy garantálja a gyors, egyenletes színvonalú redőnyműködést, valamint még rövid záridő esetén is a vártnak megfelelő, pontos eredményt adjon. Az AUTO ISO beállítás 200-1600 közötti értéktartományban automatikusan állítja be az ISO-érzékenységet, így a fényképezőgép tökéletesen kihasználja a rendelkezésre álló fényt. A D50 fényképezőgéppel a felhasználók manuálisan is beállíthatják az ISO-érzékenységet, ha nagyobb kreatív szabadságot szeretnének kapni.

Díjnyertes automatikus élességállítási funkció
A D50 5 mezős automatikus élességállítási rendszere a Nikon bevált kereszt típusú középső érzékelőjére épül. Ez megoldja a képterület teljes lefedettségét, és gyenge fényviszonyok között is kiváló, az adott gépkategóriában vezető színvonalú érzékelést biztosít, amely korábban csak a díjnyertes Nikon D70 fényképezőgépben volt megtalálható. Ez azt jelenti, hogy a fényképezőgép még pontosabb automatikus élességállításra képes, a téma gyors, egységesebb bemérésével és továbbfejlesztett élességkövetéssel. Az új rendszer az egyszerű, automatikus fényképezés érdekében AF-A móddal is rendelkezik, amely a kompozícióba foglalt téma mozgásától függően vált át AF-S (Egyszeri szervo) vagy AF-C (Folyamatos szervo) módba. A fényképezőgépbe AF-segédfény is be van építve, amelynek segítségével gyenge megvilágítás esetén is tökéletes felvételek készíthetők.

Garantáltan kiváló színek
A D50 fényképezőgép a felvétel teljes területének mérésével, illetve a fehéregyensúly fényforráshoz igazításával mindig természetes színeket rögzít. A továbbfejlesztett automatikus fehéregyensúly funkció szinte bármilyen fényviszony kezelésére képes, de további hat speciális manuális beállítás is rendelkezésre áll, ezenkívül fehéregyensúly-sorozat készíthető, amely segíti a legmegfelelőbb megvilágítású képek előállítását, valamint egyéni beállításra is lehetőség van, amelynek révén nehezen kiértékelhető megvilágítási viszonyok között egy szürke vagy fehér színű tárgy használható fénymérési referenciaként.

A Nikon új 3D Colour Matrix Metering II (II. típusú 3D színes mátrix fénymérés) funkciója szinte bármilyen fényviszonyok esetén pontos expozícióvezérlést biztosít, oly módon, hogy a teljes keret szélességét lefedő, 420 képpontos érzékelőről érkező bemeneti jeleket minden egyes kép készítésekor automatikusan összehasonlítja a saját adatbázisában levő, több mint 30 000 valós fényképezési helyzetből származó felvétel adataival.

Legyen világosság
A Nikon exkluzív fénymérési technológiája segítségével mind a professzionális, mind az amatőr fotósok tökéletesen exponált felvételeket tudnak készíteni. Az új fejlesztésű expozíció-kiértékelési módszerek érzékelik a kép világos és árnyékos részeit, és azok alapján kompenzációt végeznek az alul- vagy túlexponálás elkerülése céljából. A fényképezőgép a képfelület megvilágítási mintázatát összehasonlítja a saját adatbázisában található felvételek adataival, így még jobb és pontosabb, egységesebb expozíciót biztosít.

Cserélhető objektívek
A felhasználóknak további kreativitási lehetőséget nyújt, hogy a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépéhez cserélhető objektívek is használhatók. Az új D50 fényképezőgép kompatibilis a Nikon sokrétű, nagy teljesítményű AF Nikkor objektívcsaládjával, valamint az digitális DX Nikkor objektívek egyre bővülő családjával, amelyekre a kiváló színreprodukció, a pengeéles képminőség és a gyors, pontos automatikus élességállítás jellemző.

Megnyerő kialakítás
A kisméretű, könnyű Nikon D50 fényképezőgép könnyen hordozható, ugyanakkor a váz kialakítása és a vezérlőgombok elhelyezése miatt egyszerűen, hatékonyan működtethető. A D50 5 cm-es LCD monitorán megjelenő, újratervezett menük áttekinthetők, könnyen megérthetők, és a felhasználót egy-egy adott menüponthoz kapcsolódó ésszerű súgó-párbeszédpanelek is segítik a megfelelő menüelemek kiválasztásában. A nagy kapacitású, újratölthető lítium-ion akkumulátorral egyetlen töltéssel akár 2000 felvétel** is készíthető.

A D50 fényképezőgép a kezdő felhasználók számára is egyedülálló lehetőségeket biztosít.

A sokrétű visszajátszási lehetőségek és egyéni beállítások és az egyszerű csatlakozást biztosító USB 2.0 Hi-Speed felület mellett további előny, hogy a felhasználó bármely PictBridge-szabványt támogató nyomtatóra közvetlenül nyomtathat a fényképezőgép saját beállításaival, a Nikon PictureProject szoftvere segítségével kihasználhatja az egyszerű fájlátvitelt, a hatékony képszervezési és -szerkesztési lehetőségeket, továbbá kreatív oldalelrendezéseket hozhat létre, valamint kinyomtathatja és megoszthatja a képeket.

A csomag a Nikon Total Imaging rendszerével válik teljessé, amelybe beletartoznak a kiváló minőségű AF és DX Nikkor objektívek és a Nikon Kreatív megvilágítási rendszerét alkotó SB-800 és SB-600 vakuk.

Ezek a nagyszerű lehetőségek biztosítják, hogy a D50 fényképezőgép teljesen problémamentessé teszi a digitális tükörreflexes fotótechnika alkalmazásának megismerését.

A termék értékesítésének ütemezése: A Nikon Corporation világszerte 2005. júniusában vezeti be a D50 fényképezőgépet.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a termék kialakítása, neve, illetve a szabványos tartozékok országonként vagy területenként változhatnak.

A Nikon D50 fényképezőgép főbb jellemzői
Élénk színek és éles részletek közvetlenül a fényképezőgépből

  • Az új, 6,1 tényleges megapixeles Nikon DX formátumú CCD képérzékelő 3008×2000 képpontos képeket készít teljes színhűséggel, nagy felbontással és éles részletekkel, így a képeket jelentősen fel lehet nagyítani, illetve a kreatív hatás érdekében egy-egy kivágott részletet is tovább lehet nagyítani. A fájlméretek kezelhetők maradnak, így nem jelent gondot a képek készítése és tárolása.
  • A továbbfejlesztett digitális képfeldolgozás további előrelépést jelent az analóg és digitális feldolgozásban, míg a előfeldolgozási technológiákkal már olyan minőségű képek készíthetők, amelyek közvetlenül a fényképezőgépből kinyomtathatók. A fényképezőgép a képminőséget többféleképpen, például automatikus fehéregyensúly-, automatikus tónus- és színszabályozással optimalizálja, a képrögzítéssel egyidejűleg végzett műveletekkel pedig a képeken hosszú expozíció esetén is minimálisra csökkenthető a digitális zaj.
  • A 3D színes mátrix fénymérés II pontos expozícióvezérlést és fehéregyensúlyt biztosít.
Azonnali, pontos működés
  • Rendkívül gyors, 0,2 másodperces indítás és rövid kioldási késedelem exponáláskor
  • A másodpercenként 2,5 felvétel készítésére képes sorozatfelvétel móddal akár 137 kép készülhet, anélkül, hogy meg kellene várni, amíg a fényképezőgép az SD-memóriakártyára rögzíti a képeket.
  • A gyors, 5 mezős AF rendszer prediktív élességkövetéssel és Lock-on™ funkcióval a fényképezőgép még pontosabb, ugyanakkor egységesebb témabemérésre képes. Az élességkövetést szintén továbbfejlesztették, hogy a felhasználó azonnal reagálhasson a pillanatnyi eseményekre. Az automatikus AF-segédfénnyel még sötét környezetben is kiváló az automatikus élességállítás működése.
  • Gyors reagálású zár, 30-1/4000 másodperces záridő-tartomány.
  • Akár 1/500 másodperces rövid záridős vakuszinkron látványos derítéses megoldásokhoz erősen megvilágított környezetben vagy ellenfény esetén.
  • A gyors adatátvitelnek és az adatok SD-memóriakártyára való gyors rögzítésének köszönhetően a D50 fényképezőgép bármikor készen áll a különleges pillanatok megörökítésére.
Pontos automatikus és manuális vezérlés a vártnak megfelelő eredménnyel
  • Hét Digitális motívumprogram közül lehet választani, így automatikusan megadhatók az egyedülálló minőségű digitális fényképek beállításai, többek között az ISO-érzékenység, a fehéregyensúly, az élesség, a tónus (kontraszt), a szín, a telítettség és az árnyalatok, hogy a végső kép olyan élénk és éles legyen, amilyennek azt a fotós elképzelte. A választható motívumprogramok: automatikus, portré, tájkép, gyermekportré, sport, közeli (makró) és éjszakai portré.
  • A képfeldolgozáshoz többféle élesség-, tónus- (kontraszt-), szín-, telítettség- és árnyalatmódosítási beállítás áll rendelkezésre, amely az Automatikus multi program [P], az Idő-előválasztásos automata [S], a Rekesz-előválasztásos automata [A] vagy a Manuális [M] expozíciós móddal összehangolva mindig az adott körülményekhez igazíthatja a kép beállításait. Az egyszerűen megadható beállítások a Normal (normál), a Vivid (élénk), a Sharp (éles), a Soft (lágy), a Direct print (közvetlen nyomtatás), a Landscape (tájkép) és a Custom optimization (egyéni optimalizálás).
  • Az ISO-egyenérték az ISO 200-1600 közötti tartományban automatikusan vezérelhető, illetve manuálisan is megadható.
  • A D50 fényképezőgép a számtalan lehetséges fényképezési helyzethez három TTL (Through The Lens) expozíciós módot kínál az optimális eredmény elérése érdekében: 3D színes mátrix II fénymérés gyorsan változó körülmények esetére, Középre súlyozott fénymérés erős ellenfény esetére és a nagyobb kreatív szabadsághoz, illetve Szpot fénymérés az expozíció teljes körű vezérléséhez, olyan esetekre, amikor elegendő idő áll rendelkezésre a felvétel beállításához.
  • Az Automatikus expozíciósorozat funkció segít elérni a kívánt eredményt.
  • Vaku-expozíciókompenzáció.
  • A rendelkezésre álló három színmód közül mindig a felvételhez legmegfelelőbbet választhatja ki, ha a fényképezőgépet manuálisan használja.
    Mode Ia (Ia mód): Az elkészült képen a bőr színárnyalata természetes lesz. (sRGB)
    Mode II (II mód): Szélesebb színskálát biztosít, amely a feldolgozáshoz vagy retusáláshoz alkalmas. (Adobe RGB)
    Mode IIIa (IIIa mód): Az elkészült képen a táj és a növényzet élénk színű lesz. (sRGB)
  • Az adott kép tömörített RAW (NEF) és JPEG fájljának egyidejű rögzítése révén a kisebb JPEG-képfájl gyorsan elküldhető e-mailben, míg a tömörített RAW (NEF) fájl lehetőséget ad a kép Nikon PictureProject vagy Nikon Capture szoftverrel történő további, kreatív feldolgozására.
Magától értetődő kezelhetőség, egyszerű működtetés
  • Könnyű és kisméretű:
    Méretek (Sz x Ma x Mé): 133 x 102 x 76 mm
    Tömeg: Kb. 540 gramm akkumulátor nélkül.
  • Az ergonómiai kialakítású vázon ésszerűen elhelyezett gombok és érzékelők, például a sokrétű választógomb és a módválasztó tárcsa könnyen átláthatóan és kényelmesen használhatók.
  • A kiváló minőségű optikai kereső dioptriakorrekcióra is lehetőséget ad, valamint adatok megjelenítésére is képes.
  • A közvetlenül a kereső alatt elhelyezkedő, 5 cm-es LCD-monitoron nagy betűkkel jelennek meg a jól áttekinthető menük, valamint a könnyen kezelhető súgórendszer párbeszédpanelei, így a fényképezőgép beállításai még jobban érthetők.
  • Az LCD visszajátszási beállításai között megtalálható a Egyképes visszajátszás, a Kisképes visszajátszás (4 vagy 9 kép egyidejűleg), a Nagyított visszajátszás, a Diavetítés, az egyszerű Hisztogram kijelzése, amelyről megállapíthatók a világos vagy sötét fényértékek, a Csúcsfények kijelzése, hogy a felhasználó még gyorsabban áttekinthesse a csúcsfényekre vonatkozó információt, valamint az álló képekhez való Automatikus képelforgatás funkció.
  • A fényképezőgép tetején található LCD-kijelzőn ellenőrizheti a beállításokat és a fényképezőgép állapotát.
  • A hosszú élettartamú, újratölthető lítium-ion akkumulátorral egyetlen töltéssel akár 2000 felvétel** is készíthető.
  • Egyéni beállítások a fényképezőgép működésének testreszabásához, hogy az a felhasználó fényképezési stílusához vagy a változó fényképezési viszonyokhoz igazodjon.
  • A külön beszerezhető ML-L3 távkioldóval a D50 fényképezőgép vezeték nélkül, távolról is irányítható.
Egyszerű képkezelés
  • Az új Kis kép funkcióval a fényképek kisebb, 640×480, 320×240 vagy 160×120 képpontos méretben is menthetők a fényképezőgépre, ha az interneten szeretné azokat felhasználni (e-mail üzenet mellékleteként szeretné továbbítani, vagy webhelyeken szeretné elhelyezni).
  • A fényképezőgép beépített oldalbeállítás funkciója segítségével a képek közvetlenül a fényképezőgépről nyomtathatók ki PictBridge-technológiával működő nyomtatóra, amelyhez a fényképezőgép a mellékelt USB-kábellel csatlakoztatható.
  • A képek EXIF-fejlécében (fájladatai között) 36 alfanumerikus karakter adható meg az adott kép egyedi azonosítása céljából, ha azt számítógépen szeretnék megtekinteni.
  • A videocsatlakozóval és a mellékelt videokábellel a D50 fényképezőgép közvetlenül televízióhoz csatlakoztatható, ahol a képek diavetítésként vagy egyesével is megtekinthetők.
Kreatív és sokrétű rendszerösszetevők
  • Kiváló minőségű Nikkor objektívek: Az AF, AF-S és DX Nikkor objektívek egyedülálló teljesítménye még nagyobb kreatív szabadságot ad az alkotáshoz.
  • A beépített, automatikusan felnyíló vaku exkluzív i-TTL vakuvezérlést, akár 1/500 másodperces vakuszinkront, valamint akár 18 mm-es objektívhez is megfelelő lefedettséget biztosít.
  • A fényképezőgép támogatja a Nikon Kreatív megvilágítási rendszerét, így ha a vakupapucsra nagyobb vakuteljesítmény elérése céljából SB-800 vagy SB-600 vakut szerelnek fel, nagyobb terek és nagyobb területek is bevilágíthatók. Az iTTL-technológiának köszönhetően a fényképezőgépről leválasztva többvakus rendszer részeként is alkalmazható, SB-800 vagy SB-600 vakuval.
  • Integrált Nikon szoftvermegoldások:
    Nikon Capture 4 (4.3-as verzió) és Capture Control: külön beszerezhető, sokrétű képfeldolgozási és fényképezőgép-távvezérlést biztosító szoftver, amely az összes Nikon NEF*** (RAW), TIFF és JPEG fájlt támogatja. Sok egyéb funkció mellett a csomag Image Dust Off (Porszemcse-eltávolítás) funkciót, por- és részecskeárnyék-eltávolítási funkciót, D-Lighting funkciót (a szituációhoz igazodó automatikus képmegvilágítás-szabályozást), LCH-szerkesztőt, valamint a hatékony számítógépes feldolgozás lehetőségeit bővítő precíziós eszközöket kínál, amelyekkel egyidejűleg az idealizált archív fájl is létrehozható.
    A PictureProject a Nikon sokrétű szoftvere, amellyel a fényképezés most még érdekesebbé válik, hiszen a számítógép lehetőségeit is kihasználja. Az egyszerűsített képátvitellel a képek egyszerűen átvihetők a fényképezőgépről a számítógépre, ahol a PictureProject intuitív felületével a felhasználók hatékonyan rendszerezhetik, szerkeszthetik, illetve különleges effektusokkal bővíthetik fényképeiket, albumelrendezéseket hozhatnak létre és megoszthatják fényképeiket másokkal. Hogy a felhasználó mindezt azonnal élvezhesse, a Nikon digitális fényképezőgéphez megkapja a szoftver tiszteletpéldányát. A PictBridge-technológiával való közvetlen nyomtatás révén és a számítógépes PictureProject-lehetőségek által a felhasználók még hatásosabb képeket készíthetnek. A még nagyobb kreativitás érdekében a PictureProject külön beszerezhető bővítménnyel egészíthető ki. A fotósok általában hasznosnak találják a nik Color Efex Pro szűrőket és a Muvee szoftvert, amellyel kreatív, különleges effektusokkal és zenével megtűzdelt diavetítéses prezentációkat készíthetnek.
* JPEG NORMAL – Large beállítás, valamint SanDisk Ultra II SD-kártya (256 MB) használata esetén. A használt SD-kártya típusától függően az egy alkalommal folyamatosan felvehető képek lehetséges száma kevesebb lehet.
** töltésenként 2000 kép készíthető az alábbi tesztkörülmények között: Teljesen feltöltött EN-EL3 akkumulátor, 20°C-os hőmérsékleten, Zoom Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G SG IF ED objektív; sorozatfelvétel mód; folyamatos szervo automatikus élességállítás; képminőség beállítása JPEG BASIC (Alap); képméret beállítása Medium (Közepes); 1/250 másodperces zársebesség; minden felvételnél a kioldógomb félig történő lenyomása három másodpercig és háromszori végtelenről minimumra történő élességállítás; hat felvétel után a monitor 5 másodpercre bekapcsolva, majd kikapcsolva; az egész művelet a fénymérő kikapcsolása után megismételve.
*** A D50 fényképezőgéppel készített NEF képekhez a Nikon Capture 4 (4.3-as vagy újabb verzió) szükséges.

A D50 fényképezőgép műszaki adatai

Nikon D50
Fényképezőgép típusa Tükörreflexes digitális fényképezőgép
Tényleges pixelszám 6,1 millió
Képérzékelő RGB CCD, 23,7 x 15,6 mm; teljes pixelszám: 6,24 millió
Képméret (pixel) 3008 x 2000 [L],
2256 x 1496 [M],
1504 x 1000 [S]
Érzékenység 200-1600 (ISO-egyenérték), 1 Fé lépéssel
Adattároló SD-memóriakártya
Képrögzítési formátum Tömörített NEF (RAW): 12 bites tömörítés, JPEG: JPEG-alapszabvány kompatíbilis
Fájlrendszer Exif 2.21, DCF 2.0- és DPOF-kompatíbilis
Tárolás (Képek száma egy 256 MB SD-kártyán, képméret: L), RAW kb. 33, FINE kb. 70, NORMAL kb. 137, BASIC kb. 258, RAW és BASIC kb. 29
Fehéregyensúly Automatikus (TTL fehéregyensúly 420 pixeles RGB-érzékelővel), hat manuális mód, felhasználói fehéregyensúly-beállítás, fehéregyensúly-sorozat lehetséges
LCD-monitor 5,1 cm-es, 130 ezer képpontos, alacsony hőmérsékletű poliszilikon TFT LCD-monitor fényerősség-állítási lehetőséggel
Visszajátszás funkció 1 kép: kiskép (4 vagy 9 szegmens), visszajátszás nagyítással, diavetítés, hisztogram kijelzése, csúcsfények kijelzése, automatikus képelforgatás
Törlés funkció Kártya formázása, Valamennyi kép törlése, Kiválasztott képek törlése
Videokimenet NTSC vagy PAL
Csatlakozó USB 2.0 (Hi-Speed)
Szövegbevitel Max. 36 karakterig alfanumerikus szöveg bevitele az LCD-monitoron a választógombbal; Exif fejlécben tárolva
Kompatibilis objektívek 1) DX Nikkor: Minden funkció támogatott
2) G vagy D típusú AF Nikkor: Minden funkció támogatott
3) Micro Nikkor 85 mm F2.8D: Minden funkció támogatott, az automatikus élességállítás és egyes expozíciós módok kivételével
4) Egyéb AF Nikkor: Minden funkció támogatott, a 3D színes mátrix fénymérés II kivételével.
5) AI-P Nikkor Minden funkció támogatott, a 3D színes mátrix fénymérés II és az automatikus élességállítás kivételével.
6) Nem-CPU: M expozíciós módban használható, de a fényképezőgép fénymérője nem működik. Az elektronikus távolságmérő az f/5,6 vagy nagyobb maximális fényerejű objektívek esetén használható.
Megjegyzés: IX Nikkor objektívek nem használhatók
Képszög A 35 mm-es [135] formátumban számított érték körülbelül megegyezik a gyújtótávolság 1,5-szeresével.
Kereső Fix betekintési távolságú penta-Dach (tetőéltükrös), beépített dioptriaszabályzóval (-1,6 és +0,5 m-1 között)
Betekintési távolság 18 mm (-1,0 m-1)
Mattüveg B típusú BriteView Clear Matte Mark II mattüveg, rávilágított fókuszkeretekkel
Kereső képfedése: Kb. 95%
Kereső nagyítása Kb. 0,75x, 50 mm-es objektívvel, végtelenre állítva; -1.0 m-1
A kereső adatai Fókuszkijelzések, AE/FV-rögzítés kijelző, zársebesség, rekeszérték, expozíció-/expozíciókompenzáció-kijelző, vakuteljesítmény-kompenzáció, expozíciókompenzáció, hátralévő képkockák száma, vakukészenlét-jelző
Automatikus élességállítás TTL rendszerű Nikon Multi-CAM900 automatikus élességállítási modul AF-segédfénnyel (kb. 0,5-3 m) Érzékelési tartomány: -1 és +19 Fé között (ISO 100 értékkel egyenértékű, 20°C-os hőmérsékleten)
Élességállítás 1) Automatikus élességállítás (AF-A): Automatikus szervo AF; a fényképezőgép automatikusan az Egyszeri szervo AF (AF-S) vagy a Folyamatos szervo AF (AF-C) módot választja; a prediktív élességkövetés automatikusan bekapcsol a tárgy helyzetétől függően
2) AF-S
3) AF-C
4) Manuális élességállítás (M)
Fókuszmező 5 fókuszmező választható
AF-mező mód 1) Egyszeri AF,
2) Dinamikus AF,
3) Dinamikus AF legközelebbi tárgy prioritással
Élességrögzítés Az élesség a kioldógomb félig történő lenyomásával (Egyszeri szervo AF) vagy az AE-L/AF-L gomb lenyomásával rögzíthető
Fénymérési mód TTL teljes rekesznyílású fénymérési mód
(1) 3D színes mátrix fénymérés II 420 pixeles RGB érzékelővel
(2) Középre súlyozott: 75%-os súlyozás (8 mm átmérőjű kör)
(3) Szpot: 3,5 mm átmérőjű körben mér (a teljes kép kb. 2,5%-a), amelynek középpontja mindig az éppen kijelölt fókuszmező
Fénymérési tartomány 1) 0-20 Fé között (3D színes mátrix vagy középre súlyozott fénymérés)
2) 2-20 Fé között (szpot fénymérés) (20°C-on, ISO 100, f/1,4 rekesz esetén)
Expozíciós módok Digitális program módok (automatikus, portré, tájkép, gyermek, sport, közeli [makró], éjszakai portré), programautomata rugalmas programmal [P], idő-előválasztásos automata mód [S], rekesz-előválasztásos automata mód [A] és manuális mód [M].
Expozíciókompenzáció +-5 Fé, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel
Automata expozíció rögzítése Az AE-L/AF-L gomb lenyomásával rögzíthető a mért fényérték.
Automatikus exp. sorozat Három képkocka, +-2 Fé, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel
Felvételi módok 1) Egyképes mód
2) Sorozatfelvétel mód: kb. 2,5 kép/mp
3) Önkioldó mód
4) Késleltetett távvezérlő mód: 2 másodperc késleltetés
5) Gyors távvezérlő mód
Zár Kombinált mechanikus és CCD-elektronikus zár, 30-1/4000 mp, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel, bulb
Szinkroncsatlakozó Csak X-érintkező, vakuszinkron legfeljebb 1/500 másodperces zársebességig
Vakuvezérlés 1) TTL: TTL vakuvezérlés 420 pixeles RGB érzékelővel
Beépített vaku: i-TTL kiegyenlített derítővakuzás vagy szokásos i-TTL vakumód (szpot fénymérés) SB-800 vagy SB-600: i-TTL kiegyenlített derítővakuzás vagy szokásos i-TTL vakumód (szpot fénymérés)
2) Automatikus rekesz vakuzás: SB-800 vakuval és CPU objektívvel alkalmazható
3) Nem TTL automatikus vakuzás: Például az SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27 és 22s vakunál áll rendelkezésre.
4) Távolság-prioritásos manuális vakuzás lehetséges az SB-800 vakuval.
Vakuszinkronizálási mód 1) Szinkron az első redőnyre (normál szinkron),
2) Vörösszemhatás-csökkentés,
3) Vörösszemhatás-csökkentés hosszú záridős vakuszinkronnal,
4) Hosszú záridős vakuszinkron,
5) Szinkron a hátsó redőnyre
Beépített vaku Automatikus, portré, gyermek, közeli [makró], éjszakai portré: automatikus, automatikus felnyílással [P], [S], [A], [M]: kézi felnyitás a vaku kioldógombbal, Kulcsszám (ISO 200/ISO 100, m): kb. 15/11 (teljes manuális 17/12)
Vakukompenzáció: -3 és +1 Fé között, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel
Vakupapucs Szabványos ISO vakupapucs, biztonsági retesszel
Önkioldó Elektronikusan vezérelt időzítő 2-20 másodperces késleltetéssel
Távkioldó ML-L3 vezeték nélküli távvezérlő (külön beszerezhető)
Energiaellátás Egy újratölthető EN-EL3 lítium-ion akkumulátor, EH-5 hálózati tápegység (külön beszerezhető)
Állványmenet 1/4 hüvelyk (ISO 1222)
Méretek (Sz x Ma x Mé) Kb. 133 x 102 x 76 mm
Tömeg Kb. 540 g; akkumulátor, memóriakártya és vázsapka nélkül
Mellékelt tartozékok* EN-EL3 újratölthető lítium-ion akkumulátor, MH-18a gyorstöltő, videokábel, UC-E4 USB-kábel, szíj, vázsapka, DK-5 keresősapka, DK-20 szemkagyló, vakupapucsvédő, PictureProject CD-lemez
Külön megvásárolható tartozékok EN-EL3 újratölthető lítium-ion akkumulátor, MH-19 multi-töltő, MH-18a gyorstöltő, EH-5 hálózati tápegység, SB-800/600 vaku, DG-2 nagyító kereső, DR-6 keresőtoldalék, Nikon Capture 4 (4.3 verzió) szoftver, ML-L3 vezeték nélküli távvezérlő, CF-D50 félpuha tok

A mellékelt tartozékok országonként vagy területenként elérhetők lehetnek.

A műszaki adatok és a készülékek a gyártó előzetes bejelentése vagy kötelezettsége nélkül megváltozhatnak. 2005. április