Ráncfelvarrás után: Nikon D70s

0



A Nikon a D2H/D2Hs-hez hasonlóan a D70-nek is elkészítette a frissített változatát. A D70s váz a korábbi modellhez képest nagyobb, 2″-os LCD-t kapott (amelynek egyébként ugyanúgy 130e pixeles felbontása van), a képek áttöltése már nagy sebességű Hi-Speed USB2.0 kapcsolaton keresztül történhet, valamint a kioldás immár vezetékes távkioldóval is lehetséges. A paraméterek többsége azonban változatlan maradt…



Sajtóközlemény:

Nikon D70s
2004 digitális tükörreflexes fényképezőgépe – 2005-ös, tovább tökéletesített kiadásban

TOKIÓ – Új, cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépével a Nikon Corporation tovább erősíti helyét a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán. A D70 díjnyertes képminőségét, kiemelkedő teljesítményét és könnyű kezelhetőségét megöröklő Nikon D70s fényképezőgép olyan újabb fejlesztési eredményeket vonultat fel, amelyek segítségével a fotósok még szabadabban valósíthatják meg kreatív elképzeléseiket. Az alapszintű D70s fényképezőgép Nikon DX formátumú érzékelővel és Nikon F bajonettzárral rendelkezik, amely tökéletes kompatibilitást biztosít az összes AF Nikkor objektívvel, valamint a DX Nikkor objektívek egyre bővülő családjával.

Tökéletes működés, tökéletes eredmények
A fényképezőgépet úgy tervezték és készítették, hogy az megfeleljen a legszigorúbb szabványoknak. Figyelembe véve, hogy a különleges pillanatok legjobb megörökítéséhez kiváló teljesítményre van szükség, a D70s fényképezőgép funkcióit úgy alakították ki, hogy a leghatékonyabban szolgálják a fotósok igényeit.

A gyors, csupán 0,2 másodperces indításnak köszönhetően a D70s fényképezőgép már a bekapcsolás pillanatában felvételre kész. A minimálisra csökkentett kioldási késedelemnek köszönhetően a fényképezés még hatékonyabb, élvezetesebb és eredményesebb. A D70s 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételt tud készíteni legfeljebb 144 egymást követő képpel*.
* JPEG NORMAL – Large beállítás, valamint SanDisk SDCFH (Ultra II), SDCFX (Extreme/Extreme III) vagy Lexar Media 80X WA CompactFlash kártyával.

Kreativitás és működtetés
A 30 és 1/8000 mp között állítható záridő teljes kreatív ellenőrzési lehetőséget biztosít, míg a beépített, max. 1/500 mp-es vakuszinkron kitűnő minőségű derítő vakuzást tesz lehetővé. A továbbfejlesztésnek köszönhetően a vaku képfedése megnőtt, és akár 18 mm-es objektívhez is megfelelő. Az érzékenység ISO 200 és 1600 között állítható, illetve ebben a tartományban automatikusan is szabályozható (AUTO ISO) a rendelkezésre álló fény maximális kihasználásához.
Az ötmezős automatikus élességállítási rendszer a középpontban elhelyezett, kereszt-típusú érzékelővel rendelkezik, nagy lefedettséget biztosít, kategóriájában páratlan módon érzékeli a gyenge fényeket is, és a továbbfejlesztésnek köszönhetően mindez még nagyobb pontossággal, gyorsabb, még megbízhatóbb témafelismeréssel és jobb élességkövetéssel párosul. A rossz fényviszonyok mellett történő fényképezést a AF-segédfény teszi hatékonyabbá.

A D70s továbbfejlesztett LSI rendszerű képfeldolgozása révén tiszta, élénk színű képeket készít, egyúttal gyorsítja a fájlok tömörítését, a memóriapuffer kezelését, a JPEG és NEF (Nikon Electronic Format) fájlok egyidejű mentését, valamint a képek szinte azonnali megjelenítését.

Nagyszerű fényképek
A 6,1 tényleges megapixeles DX formátumú CCD érzékelő dinamikus tartománya széles, zajaránya alacsony, így a létrehozott 3008×2000 pixeles képek nagy felbontásúak, részleteik élesek. Ez mind nagy méretű nyomatok készítéséhez, mind a képek kreatív vágásához ideális.

Az 1005 pixeles érzékelővel a Nikon 3D színes mátrix fénymérés automatikusan biztosítja a megfelelő expozíciószintet úgy, hogy minden felvételnél kiértékeli a fényerőt, a színt, a kontrasztot, a kiválasztott fókuszmezőt és a téma távolságát, majd az eredményeket összeveti egy belső adatbázissal, amely 30 000 valós felvétel adatait tartalmazza. Változtatható, középre súlyozott fénymérés és ötféle szpot fénymérés is használható, csakúgy, mint az expozíciókompenzáció és az automatikus expozíciósorozat-készítés.

A D70s természetes színeket biztosít azáltal, hogy a fehéregyensúlyt a felvétel fényforrásának megfelelően állítja be. A továbbfejlesztett automatikus fehéregyensúly-szabályozás a legtöbb helyzetet képes kezelni, de a rugalmas opciók között találunk hat speciális, finomhangolható manuális beállítást, valamint egy felhasználói beállítást is, amelynél a fotós egy szürke vagy fehér tárgyat használhat a fehéregyensúly referenciapontjaként.

A manuális és automatikus működés egyvelege
Az innovatív fényképezési beállításokkal manuális módban és fejlett automatikus módban egyaránt egyszerűbbé válik a fényképezés. Elsőként a hét automatikus digitális program módot kell kiemelni, amelyek a módválasztó tárcsával választhatók ki, és a manuális és automatikus működtetés előnyeinek ötvözésével lehetővé teszik a fotósok számára, hogy bonyolult fényképezési helyzetekben is jó képeket készíthessenek még akkor is, ha kevés idő áll a rendelkezésükre.

Az új, nagy energiájú EN-EL3a lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltéssel 2500 fénykép* készítését teszi lehetővé. A D70s fényképezőgéppel a Nikon D100 és D70 fényképezőgépekhez tartozó EN-EL3 akkumulátor, vagy a külön beszerezhető MS-D70 akkumulátortartóval CR2 elemek is használhatók.

A D70s fényképezőgép kezelőeszközei kényelmesen elérhetők és könnyen használhatók. Az újonnan tervezett, egyszerű nyelvet használó menük jól láthatók a nagy méretű, 5,08 centiméteres LCD monitoron, míg az intuitív súgó párbeszédpanelek segítségével azonnal tájékozódhat az adott menüpontról.



A továbbfejlesztés eredményeképpen a D70s távkioldási lehetőségei is javultak. A külön beszerezhető MC-DC1 vezetékes távkioldó számos helyzetben, például hosszú expozíció és közeli felvételek esetén kitűnően használható. A külön beszerezhető ML-L3 vezeték nélküli távvezérlővel a D70s készülék kábel nélkül is működtethető; harmadik lehetőségként pedig a Nikon Capture 4 (4.2 verzió) szoftver használható, amellyel a D70s fényképezőgép USB-kapcsolaton keresztül, számítógépről vezérelhető.

A különféle visszajátszási lehetőségek és egyéni beállítások, valamint az egyszerű csatlakozást biztosító USB-felület mellett további előny, hogy bármely PictBridge szabványt támogató nyomtatóra közvetlenül a fényképezőgépről lehet nyomtatni. Ezen felül a D70s számos további funkcióval is rendelkezik, és összességében az egyik legjobb digitális tükörreflexes fényképezőgép.

A csomag a Nikon Total Imaging rendszerével válik teljessé, amelybe beletartoznak a kiváló minőségű AF, AF-S és DX Nikkor objektívek, valamint a fejlett vakutechnológiák és a különféle szoftverlehetőségek.

Az eredmény egy fantasztikus, kreatív digitális fényképezőgép, amely díjnyertes elődök örököse, és amely élénk, színhű, éles és részletgazdag képekkel ajándékozza meg felhasználóit.

Ez a fantasztikus gép a Nikon D70s.

A termék értékesítésének ütemezése:
A Nikon Corporation világszerte 2005. áprilisában vezeti be a D70s fényképezőgépet.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a termék kialakítása, neve, illetve a szabványos tartozékok országonként vagy területenként eltérhetnek.

A Nikon D70s fényképezőgép főbb jellemzői
Gyorsaság és pontosság

  • 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel, legfeljebb 144 egymást követő képpel*, amely a hatékony memóriapuffer-kezelésnek, a képfeldolgozás és a memóriakártya-elérés gyorsaságának, valamint a rendszersín nagyobb sávszélességének köszönhető. * JPEG NORMAL-Large beállítás, valamint SanDisk SDCFH (Ultra II), SDCFX (Extreme/Extreme III) vagy Lexar Media 80X WA CompactFlash™ kártyával
  • Az azonnali, 0,2 másodperces indítással a D70s már azelőtt felvételre kész, hogy a fotós ujja az exponálógombhoz érne.
  • A minimális kioldási késedelem szinte észrevehetetlen.
  • A továbbfejlesztett, ötmezős AF-rendszer prediktív élességkövetéssel és Lock-on™ funkcióval rendelkezik, így még nagyobb pontossággal, gyorsabb, megbízhatóbb témafelismeréssel és jobb élességkövetéssel támogatja a fotós munkáját; az AF-segédfény pedig a sötétben való fényképezést segíti.
  • A 30 és 1/8000 mp. közötti záridő még nagyobb kreativitást biztosít.
  • A max. 1/500 mp-es vakuszinkron kitűnő minőségű derítő vakuzást tesz lehetővé fényes időben és bonyolult ellenfényes helyzetekben is.
  • Gyors rögzítés, a legfeljebb 4 GB kapacitású CompactFlash™ kártyák és MicroDrive™ adattárolók támogatása.
Élénk színek és éles részletek
  • A 6,1 tényleges megapixeles Nikon DX formátumú CCD képérzékelő 3008 x 2000 pixeles képeket készít, nagy felbontásban és éles részletekkel.
  • A nagy teljesítményű digitális képfeldolgozó fejlett algoritmusokat használ a digitális képfeldolgozás minden lépéséhez, így olyan minőségű képek készülnek, amelyek a fényképezőgépből közvetlenül kinyomtathatók. A fényképezőgép a képminőséget többféleképpen, például automatikus fehéregyensúllyal, automatikus tónus- és színszabályozással optimalizálja, a valósidejű műveletek pedig minimálisra csökkentik a digitális zajt, ami hosszú expozíció esetén csodálatos képeket eredményez.
  • A 3D színes mátrix fénymérés gondoskodik a következetesen pontos expozícióról. A felhasználó által szabályozható funkciók közé tartozik a változtatható, középre súlyozott fénymérés, az ötféle szpot fénymérési mód, továbbá az expozíciókompenzáció, az automatikus expozíciósorozat-készítés és a vaku-expozíciókompenzáció is.
  • Az automatikus TTL fehéregyensúly-szabályozás természetes színeket eredményez, ezen kívül hat manuális fehéregyensúly-beállítás választható, (izzólámpa, fénycső, közvetlen napfény, vaku, felhős és árnyék), illetve a felhasználó által megadott, egyéni fehéregyensúly-beállítás is használható. Fehéregyensúly-sorozat készítése is lehetséges.
Pontos szabályozás, megjósolható eredmények
  • A hét digitális program mód könnyen elérhető a módválasztó tárcsáról, és ezek mindegyike automatikusan beállítja a kívánt felvételnek megfelelő fehéregyensúly, élesség, tónus (kontraszt), szín, telítettség és színárnyalat értékeit. Automatikus, portré, tájkép, közeli [makró], sport, éjszakai tájkép és éjszakai portré mód választható.
  • Automatikus multi program mód [P], Idő-előválasztásos automata mód [S], Rekesz-előválasztásos automata mód [A] vagy Manuális mód [M] használata esetén a képjavító beállítások optimalizálják az élességet, a tónust (kontrasztot), a színt, a telítettséget és az árnyalatokat, hogy azok a lehető legjobban megfeleljenek a fotó témájának vagy a kép felhasználási módjának. Az egyszerűen kiválasztható beállítások a következők: normál, élénk, éles, lágy, közvetlen nyomtatás, portré, tájkép és egyéni optimalizálás.
  • Az ISO 200-1600 tartományban rugalmasan választható érzékenység bármilyen fényviszony mellett jól használható; az érték megadható manuálisan, illetve a D70s fényképezőgép automatikusan is be tudja állítani.
  • Optimalizált expozíció három TTL expozíciós móddal: 3D színes mátrix fénymérés a Nikon elismert 1005 pixeles érzékelőjével, változtatható, középre súlyozott fénymérés és különféle szpot fénymérési lehetőségek.
  • Automatikus expozíciósorozat-készítés is segít az elképzelt eredmény elkészítésében.
  • Vaku-expozíciókompenzáció.
  • A Nikon színreprodukciós rendszere három színmódot kínál, hogy a fotós a fényképezőgép manuális használata esetén mindig a felvételnek megfelelő színmódot választhassa ki.
    Mode Ia (Ia mód): Az elkészült képen a bőr színárnyalata természetes lesz. (sRGB)
    Mode II (II mód): Szélesebb színskálát biztosít, amely a feldolgozáshoz vagy retusáláshoz alkalmas. (Adobe RGB)
    Mode IIIa (IIIa mód): Az elkészült képen a táj és a növényzet élénk színű lesz. (sRGB)
  • NEF (RAW) és JPEG adatok egyidejű mentése egyazon képhez, a munkafolyamat optimalizálásához és hatékonyabbá tételéhez.
Intuitív kezelés, könnyű működtetés
  • Könnyű és kompakt:
    Méretek (Sz x Ma x Mé): 140 x 111 x 78 mm
    Tömeg: kb. 600 gramm, akkumulátor nélkül.
  • Az ergonomikus kialakítás, az észszerűen elhelyezett gombok és kezelőszervek, például a praktikus választógomb és a módválasztó tárcsa mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fényképezőgép működtetése ismerős és kézenfekvő legyen.
  • A fő- és a segédtárcsa segítségével a funkciók beállítása egyszerű, illetve a készülék egy kézzel is könnyedén kezelhető.
  • A kiváló minőségű optikai kereső dioptriaszabályozást és teljes körű adatmegjelenítést kínál, valamint igény szerint a kompozíciót segítő rácsvonalakat is megjeleníti.
  • A Mélységélesség ellenőrzése gombbal pontosabban megkomponálható a kép.
  • A közvetlenül a kereső alatt elhelyezkedő, új, nagy méretű, 5,08 centiméteres LCD monitor nagy betűméretben jeleníti meg az új, könnyen áttekinthető menüt, illetve az intuitív, új súgórendszer párbeszédpaneleit. A készülékhez átlátszó LCD védőfedél is tartozik.
  • Sokféle visszajátszási lehetőség: egy kép, kiskép (4 vagy 9 szegmens), visszajátszás nagyítással (akár 4,7x-es, képméret Large beállítás esetén), diavetítés, hisztogram kijelzése és csúcsfények kijelzése, álló képek automatikus képelforgatása.
  • LCD kijelző a fényképezőgép tetején, a fényképezőgép beállításainak és állapotának egyszerű ellenőrzéséhez.
  • Akár 2500 fénykép* készítése az új, könnyű de nagy kapacitású, újratölthető EN-EL3 lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével.
  • A még nagyobb rugalmasság érdekében a D70s fényképezőgép a külön beszerezhető MS-D70 akkumulátortartó segítségével CR2 elemekkel is üzemeltethető.
  • A D70s fényképezőgép működésének testre szabásához 25 egyéni beállítás áll rendelkezésre, amelyek a működést az egyéni fényképezési stílusokhoz és az adott külső körülményekhez igazítják.
  • Vezeték nélküli távvezérlő üzemmód a külön beszerezhető ML-L3 távvezérlővel. Az MC-DC1 vezetékes távkioldóval vagy az ML-L3 vezeték nélküli távvezérlővel hosszú expozíciós időnél vagy makrófotózásnál is biztosítható a fényképezőgép stabilitása.
Továbbfejlesztett, egyszerű képkezelés
  • A fényképezőgép beépített oldalbeállítás funkciójával és a mellékelt USB-kábel segítségével bármely PictBridge-szabványt támogató nyomtatón egyszerű a D70s fényképezőgépről való közvetlen nyomtatás.
  • Maximum 36 alfanumerikus karakterből álló szöveg írható be az egyes képek EXIF fejlécébe, a képek egyszerűbb beazonosítása céljából.
  • A videocsatlakozóval és a mellékelt videokábellel a D70s fényképezőgép közvetlenül csatlakoztatható a televízióhoz, így diavetítés rendezhető, vagy egyes képek külön-külön megtekinthetők.
Kreatív és sokoldalú rendszerösszetevők
  • Kiváló minőségű Nikkor objektívek: Az AF, AF-S és DX Nikkor objektívek egyedülálló teljesítményével a fotósok kreatív lehetőségei fantasztikus mértékben kibővülnek. A 180o-os, 10,5 mm-es f2.8 Fisheye objektívtől kezdve a 600 mm-es teleobjektívig bezárólag a Zoom-Nikkor és a fix gyújtótávolságú objektívek nagy választékával még tovább nő a D70s fényképezőgép teljesítménye.
  • A beépített, automatikusan felnyíló vaku exkluzív i-TTL vakuvezérlést, illetve akár 1/500 mp-es vakuszinkront biztosít, és támogatja a Nikon kreatív megvilágítási rendszerét, amellyel lehetővé válik az SB-600 és SB-800 vakuk vezeték nélküli távvezérlése.
  • Az ISO vakupapuccsal a fényképezőgéphez közvetlenül is csatlakoztatható SB-600 vagy SB-800 vaku.
  • Integrált Nikon szoftvermegoldások:
    Nikon Capture 4 (4.2 verzió) Capture Control funkcióval. Ez a külön beszerezhető szoftver sokrétű képfeldolgozási lehetőséget és távoli fényképezőgép-vezérlést biztosít, valamint támogatja az összes Nikon NEF** (RAW), TIFF és JPEG adattípust. Több más szolgáltatás mellett a csomag Porszemcse-eltávolítás és Részecskeárnyék-eltávolítás funkcióval is rendelkezik, valamint D-Lighting funkciót is kínál az árnyékok és fények módosításához, illetve a középtónusok megtartásához az optimális eredmény érdekében.
    A PictureProject a Nikon sokoldalú szoftvere, amellyel a fényképezés öröme a számítógépre is kiterjeszthető. Az egyszerűbb adatátvitellel a képek könnyen átmásolhatók a fényképezőgépről a számítógépre, ahol a PictureProject intuitív felületén a fotósok rendszerezhetik és szerkeszthetik képeiket, speciális hatásokkal tehetik azokat érdekesebbé, valamint albumokba rendezhetik és megoszthatják őket. A Nikon minden digitális fényképezőgéphez mellékeli a PictureProject ingyenes példányát. A PictBridge-technológiát támogató közvetlen nyomtatási lehetőség és a számítógépes PictureProject technológia révén a felhasználók még jobb fényképeket készíthetnek. A nagyobb kreativitás érdekében a PictureProject szoftver külön beszerezhető bővítményekkel egészíthető ki. A fotósoknak leginkább a nik Color Efex Pro szűrők jelenthetnek segítséget, valamint a Muvee szoftver, amelynek használatával kreatív, különleges effektusokkal, zenével és egyebekkel megtűzdelt diavetítések készíthetők.
* A 2500 kép rögzítése az alábbi tesztkörülmények mellett történt:
Teljesen feltöltött EN-EL3a akkumulátor, 20°C-os hőmérsékleten, Zoom Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3,5-4,5G SG IF ED objektív; sorozatfelvétel mód; folyamatos szervo automatikus élességállítás; képminőség beállítása JPEG BASIC (Alap); képméret beállítása Medium; 1/250 másodperces zársebesség; minden felvételnél a kioldógomb félig történő lenyomása három másodpercig és háromszori végtelenről minimumra történő élességállítás; hat felvétel után a monitort 5 másodpercre bekapcsolva, majd kikapcsolva; az egész művelet a fénymérő kikapcsolása után megismételve.

** A D70s fényképezőgéppel készült NEF képekhez a Nikon Capture 4 (4.2 verzió) vagy későbbi verzió szükséges.

A Nikon D70s Műszaki adatai

Nikon D70s
Fényképezőgép típusa Egy objektíves tükörreflexes digitális fényképezőgép
Tényleges pixelszám 6,1 millió
Képérzékelő RGB CCD, 23,7 x 15,6 mm; teljes pixelszám: 6,24 millió
Képméret (pixel) 3008 x 2000 [L],
2240 x 1 488 [M],
1504 x 1000 [S]
Érzékenység 200-1600 (ISO-egyenérték) 1/3 Fé lépéssel
Adattároló CompactFlash (CF) kártya (Type I és II) és Microdrive
Tárolás (Képek száma egy 256 MB CF kártyán, képméret: L) Tömörített NEF (RAW) kb. 44, FINE kb. 73
NORMAL kb. 144
BASIC kb. 279, RAW és BASIC kb. 39
Képrögzítési formátum Tömörített NEF (RAW): 12 bites tömörítés,
JPEG: JPEG-alapszabvány kompatíbilis
Fájlrendszer Exif 2,21, DCF 2.0 és DPOF-kompatíbilis
Fehéregyensúly Automatikus (TTL fehéregyensúly 1005 pixeles RGB-érzékelővel),
hat finomhangolható manuális mód, felhasználói fehéregyensúly-beállítás,
fehéregyensúly-sorozat lehetséges
LCD monitor 5,08 cm-es, 130 ezer képpontos, alacsony hőmérsékletű poliszilikon TFT LCD monitor fényerősség-beállítással
Visszajátszás funkció egy kép: kiskép (4/9 szegmens), visszajátszás nagyítással, diavetítés, hisztogram kijelzése, csúcsfények kijelzése, automatikus képelforgatás
Törlés funkció Kártya formázása, Összes kép törlése, Kiválasztott képek törlése
Videokimenet NTSC vagy PAL
Csatlakozó USB: Tömeges tárolás és PTP választható
Szövegbevitel Max. 36 karakteres alfanumerikus szöveg bevitele az LCD monitoron a választógombbal; Exif fejlécben tárolva
Kompatibilis objektívek 1) DX Nikkor: Minden funkció támogatott
2) G vagy D típusú AF Nikkor: Minden funkció támogatott
3) Micro Nikkor 85 mm F2,8D: Minden funkció támogatott, az automatikus élességállítás és egyes expozíciós módok kivételével
4) Egyéb AF Nikkor: Minden funkció támogatott, kivéve: 3D színes mátrix fénymérés II, i-TTL kiegyenlített derítővakuzás
5) AI-P Nikkor : Minden funkció támogatott, kivéve: 3D színes mátrix fénymérés II, i-TTL kiegyenlített derítővakuzás, automatikus élességállítás kivételével
6) Nem-CPU: Használható M expozíciós módban, de a fényképezőgép fénymérője nem használható. Az elektronikus távolságmérő használható, ha a maximális rekeszérték f/5,6 vagy kisebb
Megjegyzés: IX Nikkor objektívek nem használhatók
Képszög A 35 mm-es [135] formátumban számított érték körülbelül megegyezik a gyújtótávolság 1,5-szeresével.
Kereső Beépített dioptriaszabályzó (-1,6 és +0,5 m-1 között)
Betekintési távolság 18 mm (-1,0 m-1)
Mattüveg B-típusú BriteView Clear Matte Mark V mattüveg, rávilágított fókuszkeretekkel és bekapcsolható rácsvonalakkal.
Kereső képlefedése Kb. 95%
Kereső nagyítása Kb. 0,75x, 50 mm-es objektívvel, végtelenre állítva; -1.0 m-1
A kereső adatai Fókuszkijelzések, AE/FV-rögzítés kijelző, Zársebesség, Rekeszérték, Expozíció/Expozíciókompenzáció kijelző, Expozíciós mód, Vakuteljesítmény-kompenzáció, Expozíciókompenzáció, Hátralévő képkockák száma, Vakukészenléti jelző
Automatikus élességállítás TTL rendszerű Nikon Multi-CAM900 automatikus élességállítási modul AF-segédfénnyel (kb. 0,5-3 m)
Érzékelési tartomány: -1 Fé és +19 Fé között
(ISO 100 értékkel egyenértékű, 20°C-os szobahőmérsékleten)
Élességállítás 1) Automatikus élességállítás (AF): egyszeri Szervo AF (AF-S), folyamatos Szervo AF (AF-C); az élességkövetés automatikusan aktiválódik a tárgy helyzetétől függően
2) Manuális élességállítás (M)
Fókuszmező 5 fókuszmező választható
AF-mező mód 1) Egyszeri AF,
2) Dinamikus AF,
3) Dinamikus AF legközelebbi tárgy prioritással
Élességrögzítés A fókusz rögzíthető az AE-L/AF-L gomb megnyomásával (Egyszeri Szervo AF-mód), vagy a kioldógomb félig történő lenyomásával.
Fénymérési mód TTL teljes rekesznyílású fénymérési mód
(1) 3D színes mátrix fénymérés 1005 pixeles RGB érzékelővel
(2) Középre súlyozott: A mérés során 75%-os súlyt kap a kép 6, 8, 10 vagy 12 mm átmérőjű középpontja, vagy a mérés a teljes képkocka átlaga alapján történik
(3) Szpot: 2,3 mm átmérőjű körben mér (a teljes kép 1%-a), amely a kiválasztott fókuszmezőre esik
Fénymérési tartomány 1) 0-20 Fé között (3D színes mátrix vagy középre súlyozott fénymérés)
2) 2-20 Fé között (szpot fénymérés) (20°C-on, ISO 100, f/1,4 objektív esetén)
Expozíciós mód Digitális program módok (automatikus, portré, tájkép, közeli [makró], sport, éjszakai tájkép, éjszakai portré),
programautomata rugalmas programmal (P), idő-előválasztásos automata mód (S), rekesz-előválasztásos automata mód (A) vagy manuális mód (M).
Expozíció-kompenzáció +-5 Fé, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel
Automata expozíció rögzítése Az AE-L/AF-L gomb lenyomásával rögzíthető a mért fényérték.
Automatikus expozíciósorozat Két vagy három képkocka, +-2 Fé, 1/3 vagy 1/2 lépéssel
Felvételi módok 1) Egyképes mód
2) Sorozatfelvétel mód: kb. 3 kép per másodperc
3) Önkioldó mód
4) Késleltetett távkioldó mód: 2 másodperc késleltetés
5) Gyors távkioldó mód:
Zár Kombinált mechanikus és CCD elektronikus zár,
30-1/8000 mp, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel, bulb
Szinkroncsatlakozó Csak X-érintkező, vakuszinkron legfeljebb 1/500 másodperces záridőig
Vakuvezérlés 1) TTL: TTL vakuvezérlés 420 pixeles RGB érzékelővel
„”•”” Beépített vaku: i-TTL kiegyenlített derítővakuzás vagy szokásos i-TTL vakumód (szpot fénymérés vagy a módválasztó tárcsa beállítása [M])
„”•”” SB-800 or 600: i-TTL kiegyenlített derítővakuzás vagy szokásos i-TTL vakumód (szpot fénymérés)
2) Automatikus rekesz vakuzás: SB-800 vakuval és CPU objektívvel alkalmazható
3) Nem TTL automatikus vakuzás: Például az SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27 és 22s vakunál elérhető
4) Távolság-prioritásos manuális vakuzás lehetséges az SB-800 vakuval
Vakuszinkronizálási mód 1) Szinkron az első redőnyre (normál szinkron),
2) Vörösszemhatás-csökkentés,
3) Vörösszemhatás-csökkentés hosszú záridős szinkronnal,
4) Hosszú záridős szinkron,
5) Szinkron a hátsó redőnyre
Beépített vaku Vaku automatikus felnyílással
[P], [S], [A], [M]: kézi felnyitás a vaku kioldógombbal
Kulcsszám (ISO 200/ISO 100, m): kb. 15/11 (teljes manuális 17/12)
Vakukompenzáció -3 és +1 Fé között, 1/3 vagy 1/2 Fé lépéssel
Vakupapucs Szabványos ISO vakupapucs, tartozék biztonsági retesszel
Önkioldó Elektronikusan vezérelt időzítő 2-20 másodperces késleltetéssel
Mélységélesség ellenőrzése CPU objektív használatakor az ellenőrző gomb megnyomásával ellenőrizhető a behúzott rekesz hatása a mélységélességre
Távkioldó Az MC-DC1 (külön beszerezhető) vezetékes távkioldó vagy az ML-L3 (külön beszerezhető) vezeték nélküli távvezérlő alkalmazható.
Energiaellátás Egy darab újratölthető Nikon EN-EL3a vagy EN-EL3 lítium-ion akkumulátor
Három CR2 lítium elem (külön beszerezhető MS-D70 elemtartóval)
Állványmenet 1/4 hüvelyk (ISO 1222)
Méretek (Sz x Ma x Mé) Kb. 140 x 111 x 78 mm
Tömeg Kb. 600g, akkumulátor, memóriakártya, vázsapka és monitorvédő nélkül
Mellékelt tartozékok* EN-EL3a újratölthető lítium-ion akkumulátor, MH-18a gyorstöltő, videokábel, UC-E4 USB-kábel, szíj, vázsapka, DK-5 keresősapka, DK-20 szemkagyló, BM-5 LCD monitorfedél, PictureProject CD-ROM
Külön megvásárolható tartozékok EN-EL3a újratölthető lítium-ion akkumulátor, MH-19 multi-töltő, MH-18a gyorstöltő, EH-5 hálózati tápegység, MS-D70 CR2 elemtartó, SB-800/600 vaku, DR-6 keresőtoldalék, Nikon Capture 4 (Ver.4.2) szoftver, CF-D70 félpuha tok, ML-L3 vezeték nélküli távvezérlő, MC-DC1 vezetékes távkioldó, CompactFlash™ kártya

* A mellékelt tartozékok országonként vagy területenként eltérhetnek

A CompactFlash a SanDisk Corporation védjegye.
A műszaki adatok és a készülékek a gyártó előzetes bejelentése vagy kötelezettsége nélkül megváltozhatnak. 2005. április