Ismét aktuális: Valentin napra ajánljuk, avagy szívecskék a háttérben

0

Ha szeretnél egy kicsit érdekesebb, egyedibb portrékat készíteni és még nem tudod, hogyan alakítsd a háttérben elmosott fények formáját, akkor újból elővett, ismét aktuális blogposztunkból megtudhatod!

IMG_0083_resized
Amire szükséged lesz: – egy DSLR, vagy MILC fényképezőgép fényerős (min. f/2,8) objektívvel – vagy egy fényerős – célszerűen nagy szenzoros – prémium kompakt – fekete kartonlap – körző – vonalzó – olló – kis kézügyesség. Hogyan készíthetünk a fentihez hasonló fotót? Olvass tovább, hamarosan kiderül! A bokeh a fotósok között igazán népszerű kifejezés, pedig valójában nem egy igazi szakszóról van szó, csupán egy japán nyelvből átvett szóról (jelentése folt), amely a kis mélységélességű fotók hátterében megjelenő formák összefoglaló neve. Az, hogy milyen egy objektív bokeh-je (vagy bukéja 🙂 ), nagyban függ annak optikai kialakításától. A legszebb bokeh akkor érhető el, ha teljesen nyitott blendével dolgozunk, ekkor a képközépen biztosan kör formájú lesz egy fénypont fókuszon kívüli vetülete. A képsarkokban már akadhatnak torzulások, ezekkel némely tesztoldalak is foglalkoznak, ugyanis valamelyest lehet belőlük következtetni az optikai hibákra. Nézzünk most gyorsan egy példát a bokeh-ra (a háttérben lévő fényfoltokat tessék figyelni!):
Canon 50mm f/1,8 fotó: bodzaszörp
A gyakorló fotósok azonban ezzel a hibával a legritkább esetben foglalkoznak, azzal viszont inkább, hogy egy szűkebb blende alkalmazása során hogyan változik meg a bokeh formája. Erre remek példa a Canon jó öreg EF 50mm f/1,8 II objektíve, amelynek rekesze 5 lamellából épül fel, ezek pedig ráadásul nem lekerekített formájúak. Ebből adódik, hogy ezzel az 50 mm-es objektívvel készített fotókon, fényerőnél szűkebb blendét használva, jellegzetes, ötszög formájú bokeh-t láthatunk:

f/2,2 fotó: bodzaszörp f/5,6 fotó: bodzaszörp f/6,3 fotó: Solymosi Réka (Nanuq)

E képekből könnyű ráébredni, hogy a bokeh formáját a blende határozza meg. Igen ám, de akkor ezek szerint lehetőség van a bokeh formájának módosítására, ha változtatunk a blende által alkotott alakzaton. Mivel az objektívbe nem szívesen nyúlnánk bele (és sokunk kézügyessége kevés is lenne hozzá), így ebből adódik a lehetőség: oldjuk meg azt az objektíven kívül. Az egyedi bokeh létrehozása tehát csupán annyiból áll, hogy az objektív frontlencséje elé egy saját készítésű szűkítőt helyezünk, amelyre olyan formát vágunk, amilyen csak tetszik. bokeh_1_oa Valentin naphoz közeledve adódik a lehetőség, hogy mindezt szív formában valósítsuk meg. Ehhez csupán egy fekete, vagy sötét színű vékonyabb kartonlapra, körzőre, vonalzóra, ollóra (célszerűen kis méretű, íves, körömvágó olló lesz a legjobb) és egy kis kézügyességre van szükség. bokeh_2_oa Vegyünk fel a vonalzóról a körzővel olyan távolságot, amely az objektívünk szűrőmenetének felénél egy leheletnyivel kisebb, majd rajzolunk kört a kartonra. bokeh_3_oa Az olló segítségével vágjuk ki a kört (egy kis fület meghagyhatunk, hogy könnyebb legyen eltávolítani majd az objektív elől), majd a körző hegye nyomát középpontnak tekintve rajzoljuk fel a kartonra a használni kívánt formát bokeh_4_oa Ismét vegyük kezünkbe az ollót és a középpontba beszúrva az olló hegyét, vágjuk ki a felrajzolt formát. Jó, ha tudjuk, hogy a háttérben lévő bokeh mérete majd az általunk kivágott nyílás méretétől is függ majd. Túl nagyot azonban nem érdemes kivágni, mert az esetleg egybelógó bokeh formák megzavarhatják majd a képi látványt. 5-10 mm mérettel érdemes próbálkozni. bokeh_5_oa A saját készítésű lapot egyszerűen helyezzük az objektív elé, s ha szükséges, egy, vagy két cellux szalaggal rögzítsük az objektív tubusához. Arra azért érdemes figyelni, hogy ne pontosan akkora legyen a lapunk, mint a szűrőmenet átmérője, mert ez esetben nehéz lesz majd kivenni a lapot a frontlencse elől. bokeh_6_oa A fotózást érdemes először a fókuszálással kezdeni, majd MF módba átkapcsolva rögzíteni azt, s csak ezt követően helyezzük be az egyedi bokeh-t adó lapocskánkat. A gépet úgy állítsuk be, hogy az objektív a legnyitottabb blendén álljon. A fenti példán túlmenően természetesen a lehetőségek száma végtelen, akár szép virágfotót is készíthetünk kedvesünknek ilyen módon. Arra kell csupán figyelnünk, hogy a háttérbe olyan apró fényfoltokat helyezzünk, amelyek majd a végső képen szép bokeh-t mutatnak majd.

Valentines_Day