Objektívgomba ellen intim betéttel?

0

Újra és újra visszatérő téma az objektívek gombásodása, amelynek elkerülésére többféle javaslatot is láttunk már. De tényleg megelőzhető a gombásodás pusztán intimbetétbe csavarással?

Lens_with_sanitary_napkin
Egy fotós féltve őrzött kincsei között talán nem is a fényképezőgép váza, hanem a minőségi, sokat használt, hőn szeretett fényerős objektívjei kapják a legtöbb féltést. Nem csoda, hogy komoly az érdeklődés az objektívek lencséit megtámadó gombákkal kapcsolatban, hiszen ha a gombafonalak nem a frontlencse külső, hanem belső részén képződnek, akkor a tisztítás csak szakértők segítségével történhet meg. Ha pedig nem távolítjuk el ezeket az apró foltokat, fonalakat, akkor képesek egyre nagyobbra nőni, s jelentősen elrontani az objektívünk rajzolatát, illetve ellenfényben csúnya fényszórást is okozhatnak.

Lens_fungus fotó: Paulo Fessel

Silica_gelA napokban a sokak által látogatott és olvasott Petapixelen jelent meg Alexy Frangieh time-lapse fotós írása, amely arról próbálja meggyőzni az olvasókat, hogy a kémiai úton a levegő nedvességét megkötni képes szilika-granulátum használatánál jobb, ha intim betétbe, vagy a nagyobb objektíveket akár egészségügyi betétbe csomagoljuk.

Lens_with_sanitary_napkin

Bár nem vagyok kémikus, emlékeim szerint az intimbetétek közvetlenül a folyékony nedvességet képesek magukba zárni, de a levegő nedvességét nem tudják megkötni. Talán ezt igazolja az is, hogy a csomagolásukon nincs feltüntetve, hogy száraz helyen kellene tartani, illetve ha mégis jelentős mértékben meg tudnák kötni a levegőben lévő nedvességet, akkor nem hiszem, hogy 2 évig vállalnák a gyártók a minőségük megőrzését. Szóval én személy szerint ezen a téren szkeptikus vagyok az intimbetétek hatékonyságával kapcsolatban, bár az tény, hogy a csepergő esőben való fotózás után hatékony segítséget nyújthatnak az objektívünk és gépünk szárazra törlésében, így tényleg érdemes egy-két betétet magunknál hordani. Csak ügyeljünk rá, hogy fotózás során véletlen ne csússzon ki a fotós táskánk zsebéből, mert furcsa tekintetek szegeződhetnek ránk 😉

Az objektívek gombásodásáról és a védekezési tanácsokról korábbi blogposztunkat ajánljuk Olvasóink figyelmébe.