Casio: tíz éve a digitális fotózásban

0

Tizedik születésnapját ünnepli a Casio digitálisfotó-üzletága a berlini IFA kiállításon. Szeptemberben lesz ugyanis tíz éve, hogy megjelent a japán gyártó QV-10-es modellje, amely a Casio első, a nagyközönségnek szánt digitális fényképezőgépe volt, s egyben az első olyan készülék a piacon, amelynek mérete az analóg készülékeknél megszokottra zsugorodott. A QV-10-et azonban nem csak emiatt fogadták lelkesen 1995-ben, hanem 96 képre elegendő tárkapacitása, 320×240 pixeles felbontása, illetve 270 fokban forgatható objektívje miatt is.



SAJTÓBEJELENTÉS

Mindig egy lépéssel mások előtt:
Digitális fotó üzletágának 10 éves jubileumát ünnepli a CASIO

Budapest, 2005. Szeptember – Ebben az évben egy különleges évfordulóhoz érkezett a CASIO, melyet a Berlinben megrendezésre kerülő IFA (International Radio and Television Exhibition) nemzetközi kiállításon ünnepel a Japán gyártó. A jubileum apropóját az adja, hogy pontosan tíz éve volt, mikor a CASIO cég megjelentette az első, fogyasztóknak szánt, QV-10-es típusjelű digitális fényképezőgépet.

Ez volt az első alkalom, amikor sikerült a digitális fényképezéshez szükséges bonyolult technológiát olyan kis méretre zsugorítani, hogy egy normál fényképezőgép ház méreteinek megfeleljen. A CASIO úttörő munkája immár kikövezte az utat egy teljesen új piac, a digitális fotográfia piaca felé.

Míg anno 1995-ben a QV-10-es 96 képre elegendő tárkapacitása, illetve 320 X 240 pixeles felbontási képessége nagy lelkesedést váltott ki, mára már teljesen más dimenzióban gondolkozunk, mikor digitális fényképezésről esik szó. Az első VGA szintű felbontásra képes QV-100-as modelltől (1996), az 1.3 Megapixeles CCD-vel rendelkező digitális fényképezőgépig, amely 1998-ban debütált, a CASIO szüntelenül újabb és újabb, egyre kifinomultabb technikai megoldásokkal rendelkező készülékekkel lepte meg a világot.

Az elmúlt évek folyamán – számtalan forradalmi újításával -, a CASIO visszavonhatatlanul letette névjegyét a fotográfia piacán. A múlt, úttörőnek számító QV-10-es modelljével szemben, ma a digitális fényképezőgépek széles palettáját nyújtja vásárlók millióinak a gyártó.

A tervezői zsenialitás 2002 júniusában ismét ámulatba ejtette a téma iránt érdeklődők népes táborát. A CASIO az EXILIM EX-S1-es modell piacra bocsátásával, a világ első ultra-vékony LCD kijelzős digitális fényképezőgépét kínálta a vásárlóknak, melynek mérete nem haladta meg egy szokványos hitelkártyáét.

Immár az addig szokványos, robosztus modellek mellett elérhetővé vált egy olyan készülék is, mely minden zsebben vagy női táskában elfér és szinte korlátlan szabadságot nyújt a fényképezéshez. Az S1-es ismét egy olyan újítást jelentett, amely teljesen új irányvonalat jelölt ki a fotográfiai piacon. Ettől fogva a fejlesztések az ultra-vékony, egyben technikailag a legfejlettebb apróságok irányába mutattak.

Az EXILIM CARD sorozat csúcsát jelentő EX-S100-as modell megjelenése 2004-ben ismét szenzációt hozott. A készülékben alkalmazott, máig egyedülálló megoldású, kerámia lencsés optika magas felbontási képessége és precíz fénytörése révén fantasztikus képminőséget eredményezett. Az EXILIM márka, mely az évek során valósággal „életstílus” márkanévvé vált, jelenleg is ámulatba ejtő fényképezőgép modelleket és kiegészítőket jelent, a CARD, a ZOOM és a PRO félprofi kategóriában egyaránt.

A CASIO minden érdeklődőt szívesen lát a szeptemberi IFA kiállításon, melyen várhatóan ez évben az 5.0 Megapixeles EXILIM CARD EX-S500-as modell lesz a figyelem középpontjában. Kifinomult fotográfiai képességeivel és szemet gyönyörködtető, ultra-vékony kivitelével valódi gyöngyszem a fényképezőgépek piacán.

A legújabb, innovatív megoldásoknak köszönhetően, az S500-as kiemelkedő képességekkel rendelkezik az MPEG-4-es video rögzítés területén. Ezzel párhuzamosan a ZOOM sorozat újdonságaként az EX-Z500-as is ekkor debütál a nagyközönség előtt, melynek elegáns formavilága, 2.7″-os TFT LCD kijelzője és a kevésbé szembetűnő, de annál hasznosabb, intelligens elektronikai megoldásai a trendekre valamit is adó „életstílus” fotósokat ragadja majd meg a várakozások szerint.