Sztereo különlegesség: Sony DSC-M2

0

Az 5 Mpixeles gép első ránézésre nehezen ismerhető fel fényképezőgépnek. Különleges módon kihajtható LCD-je miatt inkább videókamerának néz ki. Bár ettől sincs túl messzi, hiszen 640×480 pixeles felbontásban MPEG-4 tömörítéssel képes videófilmek felvételére, ráadásul sztereo hanggal.
A jó képminőségért Carl Zeiss Vario-Tessar 3x-os átfogású objektív felelős, melynek gyújtótávolsága kisfilmes rendszerbe vetítve 38-144 mm, fényereje f/3,5-4,4. A fényerő kissé elmarad az átlagostól, legalábbis nagylátószögnél.
A képek komponálásához és utólagos visszanézéséhez nagy méretű, 2,5″-os LCD-t használhatunk, amelyet ki is fordíthatunk.

A korábbi DSC-M1 modellhez igen hasonló új M2-es már Európában is kapható lesz.



Sajtóközlemény:

A SONY BEMUTATJA A FÉNYKÉPEZÉST ÉS FILMEZÉST EGYESÍTŐ „2 AZ 1-BEN” CYBER-SHOT KÉSZÜLÉKET

Minőségi állóképek, filmfelvétel és szórakoztató lejátszási lehetőségek – egyetlen elegáns eszközben!

A Sony Cyber-shot M2 olyan elegáns és ergonomikus kialakítású fényképezőgép, amely 5,1 tényleges megapixel felbontással és kiváló minőségű film üzemmóddal (MPEG-4-es felvétel) rendelkezik, s mindkét funkción belül a legjobb jellemzőket ötvözi. A fényképezés minőségéről az 5,1 tényleges megapixel Super HAD CCD, a nagy és világos, 2,5″-os hibrid LCD képernyő és a 3-szoros optikai zoomos, Carl Zeiss Vario-Tessar objektív gondoskodik. Az alkalmi, mégis színvonalas filmkészítéshez, melynek időtartama akár 50 perc is lehet egyetlen feltöltéssel, a Memory Stick PRO DuoTM kártya biztosítja a teret, a tartozék InfoLITHIUM akkumulátor pedig az erőforrást. Rövidebb, pörgős felvételek készítéséhez rendelkezésre áll az 5 másodperces (5 Sec Rec) üzemmód.

Most mindez az Öné lehet…
Ha szeretné ámulatba ejteni környezetét, megtalálta a megfelelő eszközt. A futurisztikus Cyber-shot M2 fotó és film üzemmódja között egyetlen gombnyomással válthat – a funkció a helyzethez szabható, attól függően, hogy melyikkel örökíthető meg jobban a hangulat. A Sony különleges album (Pocket Album) és diavetítés (Slide Show plus Movie) funkciók könnyen elérhetők és szórakoztató élménnyé teszik a lejátszást az előkelő méretű, 2,5″-os hibrid LCD képernyőn. Ez utóbbi előnyei azonban nem csupán a jobb megjelenítést szolgálják: arra is gondoltunk, hogy a felvételek beállítása bármilyen fényviszonyok között, akár közvetlen napfényben is könnyen végezhető feladat legyen. Emellett a Sony Real Imaging Processor mindig lépést tart Önnel: a képfeldolgozó sebességének köszönhetően soha nem kell lemaradnia egyetlen pillanatról sem!

A stílus, ami jól áll
A Cyber-shot M2 ergonomikusan felépített, egykezes markolata kényelmesen fekszik a kézben, az objektív enyhén döntött tengelye pedig a csukló természetes tartásáról gondoskodik mind filmezés, mind fényképezés közben. Bekapcsoláskor – amely egyszerűen a képernyő felnyitásával végezhető – a készülék automatikusan fotó üzemmódra vált.

A kezelőgombok elhelyezésénél a használhatóság volt a fő szempont. Például a Photo és a Movie (Fotó, ill. Film) gombok vízszintes vonalban, a hüvelykujjal elérhető távolságban helyezkednek el. A készülék hátulján pedig egy fel-le mozgatható keresőgomb segíti a filmfelvételek és fényképek közötti gyors navigálást, hogy tényleg csak azt kelljen megnéznie, amit szeretne.

A készülékház alapanyagát adó alumínium különleges eljárással készült, amely klasszikus, selyemfényű csillogást kölcsönöz az elegáns fémnek, ezért a Cyber-shot M2 bármilyen utazás, estély, vagy családi piknik alkalmával kellemes hangulatot áraszt.

Képnézegetés és megosztás – bárhol és bármikor
Képzelje el, milyen nehéz lenne az a fotóalbum, amely 1100 kedvenc fényképét tartalmazza! A Sony új album funkciója révén akár ilyen sok fényképet tárolhat és nézegethet a készülék LCD képernyőjén. Külön belső memória áll rendelkezésre a fényképek VGA-méretben történő tárolásához, így bármikor megnézheti őket, amikor csak akarja. Az album lehetővé teszi, hogy megmutassa fotóit a barátainak és elmesélje a hozzájuk kapcsolódó történeteket, de ugyanezt természetesen a televízió képernyőjét használva is megteheti. A maximális kapacitás elérésekor a régebbi képek automatikusan törlődnek, hogy helyet biztosítsanak az újak számára, de arra is van lehetőség, hogy bizonyos képeket megvédjen a véletlen törléstől. Kiegészítőként Memory Stick PRO DuoTM kártya is vásárolható az alapcsomaghoz, melyen szintén tárolhatók a felvételek, és mind számítógépes átvitelre, mind nyomtatásra használható.

Az igazán dinamikus diavetítés
A már említett Slide Show plus Movie funkció olyan diavetítési élményt biztosít, amely a többféle választható üzemmód segítségével szinte életre kelti fényképeit és öt másodperces filmjeit. A rendelkezésre álló ‘Aktív’, ‘Egyszerű’, ‘Stílusos’ és ‘Nosztalgikus’ üzemmódok használatával az állóképek és a rövid klipek véletlenszerű sorrendben, az adott stílusnak megfelelő zenei aláfestéssel kerülnek levetítésre. Sőt, a tartozék Picture Package szoftverrel arra is van lehetőség, hogy saját zenét alkosson képeihez. Az MP3-as vagy CD-s felvételek a Music Transfer funkcióval vihetők át a fényképezőgép belső memóriájába, és hogy még többet hozhasson ki emlékeiből, a készüléke egy lépéssel továbbmegy: beúsztatott, nagyított és kicsinyített megjelenítéssel teszi valóban dinamikussá, filmszerűvé a diavetítést. Talán mondanunk sem kell, hogy mindezt otthonától távol is élvezheti: csak be kell kapcsolnia a Slide Show plus Movie üzemmódot, a többit már a gép elintézi! Hangulatzene nélküli lejátszáshoz pedig ott a ‘Normál’ üzemmód.

Képek kontextusban
A Cyber-shot M2-n található Hybrid REC üzemmóddal képei szövegkörnyezetét is megörökítheti. Így a PHOTO gomb megnyomásakor a készülék automatikusan felveszi az állókép előtti öt, illetve az azt követő három másodpercet, mellyel megörökíthető a nagy pillanatot körülvevő atmoszféra is. Ebben az üzemmódban a filmek 15 fps-os QVGA-méretben (320 x 240) kerülnek tárolásra.

Sztereó hang
A Cyber-shot M2 további fontos jellemzője – első alkalommal a Sony digitális fényképezőgépeinél – a sztereó mikrofon, mellyel a sztereó tévékészüléken történő lejátszás hangminősége javítható. A beépített mono hangszóró egy Auto Level Control (automatikus szintszabályzó, ALC) áramkört foglal magában, amely a D osztályú erősítővel kombinálva meglepően erőteljes, ugyanakkor torzításmentes és energiatakarékos lejátszást tesz lehetővé.

Nagyszerű kiegészítők
A Cyber-shot M2-ben alkalmazott PictBridge technológia a közvetlen fotónyomtatóra (például a Sony DPP-FP50-re) történő képátvitel szabványa, a tartozék Cyber-shot Station pedig a töltést teszi egyszerű feladattá, s emellett közvetlen kapcsolatot biztosít a számítógép, a nyomtató és a televízió, valamint a fényképezőgép között.

Európában a Cyber-shot M2 2005 novemberében kerül forgalomba.