Windows Vista újdonságok fotósoknak

0

A Microsoft a Windows fejlesztés alatt lévő új, Vista nevű verziójában – korábbi kódnevén Longhorn – két fontos újdonság is a fotósoknak kedvez.

A Canon és a Microsoft közös összefogásában készül az operációs rendszer új színmenedzsment rendszere, amely a korábbinál pontosabb és hatékonyabb színkezelést kínál az összes periféria számára. Minden egyes képalkotó eszköz saját színtérrel rendelkezik, s ha ezeket a színtereket nem igazítjuk egymáshoz, a nyomtatásban kapott eredmény színeiben eltérhet a monitoron, vagy a fényképezőgép LCD-jén látottaktól.
Az új rendszer egyik érdekessége, hogy a különböző ICC profikok nem csupán „megfoghatatlan” fájlok lesznek, hanem az egyes profikok színtereit és gamutját is meg lehet jeleníteni.
Ezen felül várhatóan az új Windows natív támogatás kínál majd a Canon RAW formátumának, így kevésbé teszi létfontosságúnak más gyártók RAW-konvertereinek alkalmazását.

A másik – várhatóan széles körben alkalmazott – újdonság a (kódnevén) Max nevű program, amely egyszerű menürendszerével, varázslón keresztül teszi lehetővé a fotók albumba rendezését, valamint a képek és a fájllisták interneten történő megosztását. A Max béta változata egyébként már most is letölthető, természetesen a kipróbálás ingyenes (a Max futtatásához szükség van a .NET V2.0 és a Windows Presentation Foundation (WPF) előzetes telepítésére, amely szintén a Microsofttól tölthető le).