Két NEC leányvállalatot vásárol fel a Canon

0

A Canon két NEC leányvállalat, az NEC Machinery és az Anelva részvényeit vásárolja meg. A tranzakciót augusztus végén hagyták jóvá. Az üzleti lépés lényege, hogy mind az NEC, mind a Canon fejlessze gyártási kapacitását, az NEC Machinery a gyártási technológia fejlesztésében, míg az Anelva a vékonyréteg technológiában és a vákuumos TFT-kben való jártasságával hívta fel magára a Canon figyelmét.

Sajtóközlemény:

A Canon Inc. felvásárolja a NEC két leányvállalatának részvényeit

TOKIÓ, 2005 szeptember – A Canon Inc. és a NEC Corp. augusztus végén bejelentették, hogy a két cég közös megállapodása alapján a Canon ajánlatot nyújt be a NEC egyik leányvállalata, a NEC Machinery Corporation részvényeinek megvásárlására, a NEC tulajdonában lévő ANELVA Corporation részvényeinek 100 %-át pedig tőzsdei úton vásárolja fel. A tranzakció célja, hogy mind a Canon, mind a NEC fejlessze gyártási kapacitásait. A részvény-felvásárlással a NEC Machinery és az ANELVA a Canon állandó leányvállalataivá válnak.

A NEC Machinery és az ANELVA az anyavállalatnál történt változások ellenére a jövőben is kiveszik részüket a NEC gyártási folyamataiból, folytatva a NEC Csoport számára előállított félvezető-gyártási eszközök fejlesztését, előállítását és karbantartását.

A következő tíz évre előretekintve a Canon szükségesnek tartja új költségcsökkentő megoldások felismerését az újgenerációs üzletek esetében, hogy továbbfejleszthessék a cég Kiváló Globális Vállalati Tervét (Excellent Global Corporation Plan) és megfelelő növekedést érhessenek el. A NEC Machinery és az ANELVA által kifejlesztett technológiákat a Canon különösen alkalmasnak találja erre a célra, ezért döntöttek úgy, hogy felvásárolják a két cég részvényeit.

A NEC Machinery kifinomult technológiával rendelkezik az automatizálási berendezések tervezése és kivitelezése terén. A Canon szakértői úgy látják, hogy erre a technológiára különösen nagy szükség van a gyártás-technológia továbbfejlesztéséhez, például az összeszerelés automatizálásának megújításához. A Canon szerint az ANELVA különlegesen nagy vákuumban működő vékonyfilm-gyártó eljárása jelentősen hozzájárul majd a gyártó-berendezések házon belüli előállításához, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a piaci verseny különböző területein jól megkülönböztethetővé váljanak a Canon olyan új termékei, mint például a SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) üzletágában megjelenő eszközök.

Mind a NEC Machinery, mind az ANELVA érdekeltek a félvezető-gyártási eszközök üzletágában, de egyelőre mindkét cég megtartja jelenlegi szervezeti felépítését annak érdekében, hogy tovább erősíthessék vállalkozásaikat a cégek összeolvadása során is.

Ezidáig a NEC Csoport PC-kel és PC szerverekkel, félvezetőkkel és elektronikus alkatrészekkel látta el a Canon Csoportot, valamint hozzájárult a Canon Csoport belső információs rendszereinek kialakításához – a Canon Csoport pedig félvezetőgyártási eszközöket, másolókat és más termékeket szolgáltatott a NEC Csoportnak. Ezáltal a két vállalat eddig is hatékony együttműködést folytatott, és eredményesen használta egymás erősségeit.

A Canon felvásárlási ajánlatával és részvényvásárlásával a NEC előrevetíti a NEC Machinery és az ANELVA további gyarapodását és fejlődését. Ezért döntöttek úgy a NEC vezetői, hogy engedélyezik a cég tulajdonában lévő NEC Machinery részvények piacra vezetését, valamint az ANELVA-ban lévő összes részvényének eladását.

A jövőben a Canon és a NEC hatékony együttműködésének eredményeként kamatoztathatja a két vállalat szaktudását.

Az augusztus végi bizottsági ülésen a NEC Machinery elfogadta a Canon ajánlatát.

A Canon Inc.-ről:
A Japánban működő, tokiói székhelyű Canon Inc. a professzionális és fogyasztói képalkotási eszközök és információs rendszerek vezető vállalata. A Canon sokoldalú termékportfoliója másológépeket, tinta- és lézersugaras nyomtatókat, fényképezőgépeket, videokamerákat, orvosi eszközöket és félvezető-gyártó eszközöket tartalmaz. Az 1937-ben, eredetileg fényképezőgép-gyártó cégként alapított Canon azóta világszerte piacvezetővé vált a professzionális és fogyasztói képalkotási eszközök és megoldások területén. A világszerte több mint 100 000 embert foglalkoztató Canon gyártó és értékesítési leányvállalatokkal rendelkezik Japánban, Amerikában, Európában, Ázsiában és Óceániában; globális kutatás-fejlesztési központokat működtet az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Ausztráliában. A Canon 2004-es pénzügyi évben (2004. december 31.-el bezárólag) elért egyesített nettó forgalma elérte a 33, 3 milliárd USD-t (1 USD= 104 yen).
A Canon Inc.-ről további információ az alábbi webhelyen olvasható: www.canon.com/index.html

A NEC Corp.-ról:
A NEC Társaság (NASDAQ: NIPNY) (FTSE: 6701 q.l) a világ egyik vezető Internet-, szélessáv- és vállalati üzleti megoldásokat szolgáltató cége, amely elkötelezett a sokrétű és globális ügyfeleinek különféle igényeinek teljesítése iránt. A világ egyik vezető patent-előállító vállalataként számon tartott NEC egyénre szabott megoldásokat szolgáltat a számítástechnika, a rendszer- és elektronikus eszközök területén, egyesítve az IT és a rendszerek területén szerzett technikai szaktudását, valamint fejlett félvezető megoldásokat szolgáltatva a NEC Electronics Vállalaton keresztül. A NEC Csoport több mint 140 000 embert foglalkoztat világszerte és a 2005 márciusában lezárult pénzügyi évben a nettó forgalma elérte a 4 855 yent (kb. 45, 4 milliárd USD).
A NEC Corp.-ről további információ az alábbi webhelyen olvasható: http://www.nec.com
Sajtószoba: http://www.nec.co.jp/press/en