Pentax Optio 50L

0

A Pentax legutóbb bejelentett újdonsága az Optio 50L névre hallgat és nevéhez hűen 5 megapixel felbontásra képes CCD képérzékelőt kapott. Az elsősorban kezdőknek szánt digitális fényképezőgép kisfilmes értéken 32-96mm-es gyújtótávolságú objektívvel rendelkezik, mely 3x zoomátfogást jelent. Ehhez F2,8-4,8 fényerő társul.

Ha mozgóképet szeretnénk rögzíteni 320 x 240 maximált felbontás áll rendelkezésünkre, 20 fps sebességgel, emellett pedig a 160 x 120 felbontást választható. Érzékenységből ISO 50-200 értéket állíthatunk, a záridő pedig 2-1/1000 másodperc lehet. Mindez persze többnyire automatán. Természetesen az 5-féle előre programozott fehéregyensúly mód, vagy a középre súlyozott és szpot fénymérés között magunk választhatunk, mint ahogy magunk adhatjuk meg a gépnek a vaku megfelelő üzemmódját és a szükséges expozíció korrekciót. A szituációfüggő fényképezést témaprogramok segítik, így például a szükséges ikon kiválasztása után könnyedén elkészülhet a családi portré vagy a kirándulás legszebb tájképe.

Az Optio 50L-el makro állásban 6 cm távolságból is készülhetnek fotók, normal üzemmódban pedig 50 cm-től történik az élességállítás. A hátsó, színes LCD monitor felbontása 115000 képpont, mérete átlósan 2,5″, melyen elkészült videóink és fényképeink megtekinthetők. Ugyanerre szolgál a gép video kimenete is, melynek segítségével a fényképezőgépet PAL vagy NTSC rendszerű TV készülékre köthetjük és elkészült fotóinkat ezen keresztül is megcsodálhatjuk. A képek a 12 MB kapacitású belső memóriába, vagy külön megvásárolható SD memóriakártyára menthetők. Számítógépre hagyományos USB kapcsolaton keresztül játszható át. A gép áramellátását 2 db AA (ceruza) méretű Ni-MH elemmel, vagy ugyanilyen akkumulátorral biztosíthatjuk.

A Pentax Optio 50L mérete mindössze 91 x 61 x 27 mm, tömege akku és memóriakártya nélkül 130 gramm. Megjelenését decemberre ígéri a Pentax.