Panasonic Lumix DMC-LS2

0

Új, laposabb külsőt, 5 megapixelre növelt felbontást és új képfeldolgozó processzort kapott az egy éve bejelentett LS1 utódja, az LS2.

A Panasonic legfejlettebb képfeldolgozó rendszere a Venus Engine Plus dolgozik az új modellben, mely gyorsabb működést, többek között 0,009 másodperces zárkésleltetést és 50%-al rövidebb automata éllességállítási időt ígér. Hatékony zajszűrésének köszönhetően, éjszakai üzemmódban akár 60 másodperces záridőt is elérhetünk.

A 3x optikai zoom ellenére az LS2-ben is megtalálható a MEGA O.I.S képstabilizátor, így gyengébb fényviszonyok mellett is könnyebb bemozdulásmentes képet készítenünk. A gép a hagyományos 4:3 oldalarány mellett 3:2 és 16:9 arányú képek készítésére is használható.

Sajtóközlemény

MEGA O.I.S.-szel felszerelt, 5 megapixeles, 3x-os optikai zoomos DMC-LS2, AA-elemes energiaellátással

A Panasonic új, 5 megapixeles LUMIX modellje a DMC-LS2, amely a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és 3-szoros optikai zoomos objektívvel rendelkezik, s melynek energiaellátásáról mindössze két AA-elem gondoskodik.

A MEGA O.I.S. olyan képstabilizáló rendszer, amely a kézremegés hatásának semlegesítésével biztosítja az éles képek készítését a legmostohább körülmények között is. Ezt a „fotográfiai szabvánnyá” vált technológiát a Panasonic iparágelsőként vezette be a kompakt digitális fényképezőgépeknél, gyakorlati hasznáról pedig mára maguk a felhasználók tanúskodnak széles körben szerte a világon.

A korábbi DMC-LS1-hez képest az LS2 megújult külsővel, sokkal kompaktabb, elegánsabb formában jelent meg. Ami a teljesítményt illeti, az LS2 az 1-pontos, nagysebességű AF beépítésének köszönhetően gyorsabb autofókusszal rendelkezik. A könnyebb és kényelmesebb fotózás érdekében a beépített motívumprogramok száma is emelkedett (tizenháromra), így a programozott beállítások többféle környezeti viszony esetén alkalmazhatók. Az LS2-es „agyát” képező Venus Engine Plus hatékonyan csökkenti az energiafogyasztást, meghosszabbítva ezzel az elem élettartamát, ugyanakkor fenntartja a gyors reakcióidőt és a kiváló képminőséget.

Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy a kéz remegése által okozott elmosódás a digitális fényképezés egyik legnagyobb problémája volt. Éppen ezért szeretnénk még néhány szó erejéig kitérni a MEGA O.I.S. technológiára, mielőtt részletesebben bemutatjuk termékünket.

Általánosságban véve a fényképezőgép kompakt mérete nagyon hasznos a hordozhatóság szempontjából, míg az LCD-s fotózás a megtekintést teszi kellemesebbé. Ezek az előnyök ugyanakkor hátrányt is jelentenek, ha a képalkotás stabilitását nézzük. Ezeket a hátrányokat segít leküzdeni a MEGA O.I.S.. Olyan helyzetekben, amikor a spontán zajló események közepette nincs lehetőség a stabil pozíció biztosítására, vagy gyengén megvilágított beltéri, netán éjszakai környezetben fotózunk, ahol az alkalmazott zársebesség lassabb, netán telefotók vagy épp makrófelvételek készítésekor, amikor a legapróbb bemozdulás is tönkreteheti a képet, jól ismert jelenség a homályos végeredmény. A MEGA O.I.S.-sel még ilyen körülmények között is könnyedén készíthetünk gyönyörű, tiszta képeket. Ez a rendkívül fontos jellemző az AA-elemmel működő belépő szintű modellek közül kizárólag LUMIX-nál található meg.

A nagy teljesítményű Venus Engine Plus előnye egyértelműen megmutatkozik a gyors reakcióidőben, melynek köszönhetően másodpercenként három felvétel készíthető teljes felbontásban, sőt „Korlátlan* Sorozatfelvétel” üzemmódban (Unlimited Consecutive Shooting) a memóriakártya, illetve a beépített memória tárkapacitásának mértékéig folyamatosan egymás után is készíthetünk képeket.

Mivel a 14 megabyte-os belső memória mindig elérhető, akkor is fotózhatunk, ha nincs a gépben SD-memóriakártya, és kedvenc képeinket bárhová magunkkal vihetjük. Emellett a készülék energiafelhasználása is figyelemre méltó, a tartozék AA OXYRIDE elemek élettartama akár 250 kép elkészítésére is elegendő (CIPA-szabvány alapján).

A DMC-LS2 különösen a belépő szintű felhasználók számára ideális kompakt készülék, mivel a MEGA O.I.S. mellett számtalan olyan támogató jellemzővel rendelkezik, mint például az üzemmódválasztó tárcsa, illetve a különböző motívumprogramok, melyek révén könnyen készíthetők gyönyörű, éles, megőrzésre érdemes fotók.

A sorozatkép-készítés sebessége a memóriakártya, illetve a beépített memória függvényében változó lehet.

A rögzíthető felvételek száma a memóriakártya, illetve a beépített memória méretétől, az elem élettartamától, valamint a kép méretétől és tömörítési arányától függ.

1. MEGA O.I.S. – a kompakt digitális fényképezőgépek legalapvetőbb jellemzője

A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor a Panasonicnál elengedhetetlen része minden digitális fényképezőgépnek, különösen a kevésbé stabil fogást biztosító kompakt modellek esetében. A minden LUMIX modellben megtalálható kézremegés-korrigáló rendszer a világ minden táján elismert a felhasználók körében, és egyre inkább a digitális fotográfia szabványává kezd válni. Lényege, hogy minden apró kézrezdülést másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel pontosan felmér, és a tiszta, éles képalkotás érdekében korrigál. Kétféle üzemmódban is használható (Mode 1 és Mode 2), melyek közül az első folyamatosan vizsgálja, követi és kompenzálja a mozgásokat, míg a másodiknál az O.I.S.-lencseblokk csupán a kioldó gomb megnyomásakor lendül mozgásba és egyenlíti ki a remegést. Ebben az üzemmódban a maximális hatékonyság elérése érdekében az objektív részét képező O.I.S. lencseblokk az exponálás pillanatáig középen marad, hogy aztán a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban vegye fel az élesség zálogát jelentő, az optikai tengely töretlenségét biztosító pozíciót. A hagyományos, képstabilizátor nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. még alacsonyabb zársebesség alkalmazása esetén is elmosódásmentes képet biztosít. Így például akkor is tiszta és gyönyörű képet kap, ha lassabb zársebességet igénylő beltéri portrét vagy éjszakai felvételt készít, illetve makró üzemmódban kíván lefotózni, például egy virágot.

2. Nagy teljesítményű és alacsony energiafelhasználású feldolgozó LSI:

Venus Engine Plus

Az LS2 motorja a Venus Engine Plus LSI, amely nagy teljesítményű képfeldolgozást biztosít mind sebesség, mind minőség tekintetében, csakúgy, mint más LUMIX modellek esetében. Ami a sorozatfelvételi üzemmódot illeti, másodpercenként három, teljes felbontású képkocka elkészítésére van lehetőség, amely az erre a célra szolgáló külön gomb** megnyomásával bármikor elindítható, végül pedig a sorban egymás után felvett képek közül kiválasztható a legjobb. A „korlátlan sorozatfelvétel”*** funkció – az SD-memóriakártya kapacitásának függvényében – teljesen szabad fényképezést tesz lehetővé, míg az iparágelső, 0,009 másodperces zárkésés révén egyetlen kínálkozó lehetőséget sem kell elszalasztani, és megörökíthetők a soha vissza nem térő pillanatok.

Elődjéhez, a Venus Engine II-höz képest a Venus Engine Plus mintegy 70%-ára csökkenti az energiafogyasztást, így egyetlen pár elemmel bőséges fotózási lehetőséget biztosít.

Standard üzemmódban legfeljebb 5, Fine (Finom) üzemmódban legfeljebb 3 kép.

* Visszajátszás (Playback) üzemmódban ezzel a gombbal végezhető a törlés is.

** A korlátlan sorozatkép-készítés sebessége az SD-memóriakártya függvényében változó lehet.

3. 3-szoros optikai zoom és az iparágban elsőként széles láthatósági szöggel rendelkező 2″-os LCD

A LUMIX DMC-LS2 objektívje hét komponensből áll, hat csoportba osztva, köztük három aszferikus lencsével. A 3-szoros nagyítási arány (amely a 35 mm-es filmet használó kamerán 35-ről 105 mm-re történő nagyításnak felel meg)

3 megapixeles képfelvételi üzemmódban a zoomarány 3,8-szeresre bővíthető – az Extra Optikai Zoom funkciónak köszönhetően, mely a CCD középső részét használja érzékelőként.

A széles nézőszögű kijelző segítségével, – amely a digitális fényképezőgépek kategóriájában most először került alkalmazásra* – végtelenül egyszerű a fej feletti tartásból történő fényképezés, (például ha a tömegben a gépet egy kézzel felemelve igyekszik megörökíteni a témát). Ez az opció a külön gomb** megnyomásával azonnal elérhető.

Ráadásul az új, nagyfelbontású kijelzőn akár miniatűr méretű indexképek formájában is megjeleníthetők a felvételek, illetve a normál kockánkénti visszajátszás mellett választható a 9, 16, valamint 25 képkockát egyidejűleg mutató osztott képernyős megjelenítés is. Így még akkor is könnyen megkereshető a kívánt felvétel, ha a képek nagy számban, rendezetlenül találhatók a kártyán.

* Ezzel a gombbal végezhető a kijelzőbeállítás is.

4. Gyorsabb AF fejlettebb opciókkal

Az 5-pontos, a 3-pontos nagysebességű, az 1-pontos normál sebességű, valamint a szpot fókuszbeállítás mellett ezen a készüléken az 1-pontos, nagysebességű AF-beállítás is rendelkezésre áll. Ennél az opciónál az élességállításhoz szükséges időt drámai mértékben, több mint 50%-kal csökkentettük, így az autofókusz beállítása még könnyebb és gyorsabb, ugyanakkor nagyon pontos is.

Bár a nagysebességű AF esetében a képkimerevedés mértéke minimális, a gyorsan mozgó tárgyakról készítendő pillanatképek esetén az 1-pontos normál sebességű AF alkalmazása is indokolt lehet, mellyel elérhető, hogy fókuszálás közben egyáltalán ne jelentkezzen ez a hatás.

A Panasonic saját felmérése a korábbi LS1-es modell normál sebességű, illetve az új LS2-es nagy sebességű, szintén 1-pontos autofókuszának összehasonlítása alapján.

5. Hosszú elem élettartam a Panasonic OXYRIDE AA-elemeivel

A DMC-LS2 2 darab, bárhol megvásárolható AA-elemmel működik. A Panasonic tartozék OXYRIDE AA-elemei azonban több mint 1,6-szer olyan hosszú fényképezési időt biztosítanak, mint a hasonló méretű alkáli elemek, összesen legfeljebb 250 felvétel elkészítését téve lehetővé (CIPA-szabvány alapján).

*Az összehasonlítást a Panasonic által gyártott alkáli, illetve OXYRIDE elemek között végeztük.

6. Egyéb hasznos jellemzők

A LUMIX LS-sorozat üzemmódválasztó tárcsával teszi könnyebbé és gyorsabbá a helyzetnek leginkább megfelelő üzemmód beállítását. A tárcsa megfelelő helyzetbe forgatásával az LS1-hez képest 5-tel több, összesen 13 motívumprogram érhető el, így a felhasználó sokféle fényképezési szituációt magába foglaló lehetőség közül választhat. Egyedülálló például a „Baba” üzemmód, melynek segítségével könnyen figyelemmel kísérhetjük gyermekünk növekedését, hiszen az előzetesen megadott születési dátum alapján a készülék automatikusan kiszámolja az aktuális életkort, és megjeleníti azt a képen. Emellett a tartalomnak megfelelően lágy jelleget kölcsönöz a felvételeknek, ezzel is kiemelve a kisgyermekekre jellemző tisztaságot. Ez az üzemmód már több nemrégiben megjelent LUMIX modellnél is megtalálható, de éppen sikeressége miatt az LS2-ben duplán szerepel, azaz két születésnap beállításával két gyermek rendszeres fotózására is alkalmas. További üzemmódok például a „Soft Skin”, azaz „lágy bőr”, amely az emberi bőrfelszín megjelenését ragyogóvá és egyenletessé teszi; az „Étel”, amellyel a különböző ételek – fényviszonyoktól és körülményektől függetlenül – a maguk természetes színeiben és részletességében ragadhatók meg; valamint a („Csillagos égbolt”), melynél a rendkívül alacsony, legfeljebb 60 mp-es zársebesség biztosításával gyönyörűen kaphatók lencsevégre az éjszakai égbolt látványosságai.

Mindezek mellett pedig – a teljesen kezdő felhasználókra gondolva – rendelkezésre áll az „Egyszerűsített” (Simple) üzemmód is, amely a legtöbb beállítás automatikus elvégzésével teszi szinte gyerekjátékká a fotózást: csak ki kell választani a tárgyat, rá kell közelíteni, vagy éppen távolítani, és a kioldó gomb megnyomásával már kész is a kép, ha szükséges, ellenfény-kompenzációval együtt.

A készülék 14 megabyte-os belső memóriájának köszönhetően még a legváratlanabb pillanatokban adódó fotózási lehetőségekről sem kell lemondani többé pusztán amiatt, hogy nincsen nálunk SD-kártya. Kedvenc fotóinkat nyugodtan tárolhatjuk a gépen, s bármikor nézegethetjük őket, mint egy albumból. A beépített memóriáról a képek természetesen bármikor átmásolhatók az SD-memóriakártyára, és fordítva.

*A makró üzemmódon kívül.