Fujifilm FinePix V10

0

Elsősorban a kísérletező, és játékos kedvű amatőr felhasználókat célozta meg új, FinePix V10 névre keresztelt kompakt fényképezőgépével a Fujifilm. Az V. generációs Super CCD HR képérzékelővel szerelt gép maximálisan 5 megapixeles, 2592 x 1944 képpontos fotók készítését teszi lehetővé. A beépített Real Image Processornak és technológiának köszönhetően a gép működése gyors, a képfeldolgozás fejlettsége pedig olyan, kategóriájában ritka képességeket biztosít a gépnek, mint az ISO 1600-ig állítható érzékenység. A V10 egyéb funkciói is szabályozhatók manuálisan, mint például a 4-1/2000 között állítható záridő, vagy az F2,8-7,0 között módosítható rekeszérték.

A gép Fujinon objektíve 3,4 zoomátfogásra képes (38-130mm ekvivalens), fényereje F2,8-5,5. Normál üzemmódban 60, makro állásban 9 cm-ről készíthetünk vele éles képeket. Mindezt automata élességállítással, mivel a manuális élességállítást nem támogatja a gép. Az autofókusz működési területe viszont akár a felhasználó által is kiválasztható. Érdekes funkció a „Natural Light & With Flash” mód, melynek lényege, hogy a gép két expozíciót készít gyors egymásutánban, egy gombnyomásra. Egyet vakuval, egyet pedig nélküle és a felhasználó utólag döntheti el, hogy melyik fotó adja vissza számára a kívánt látványt. A manuális beállítások mellett 6 témamód választható.

Videóból 640 x 480 pixeleset rögzíthetünk maximálisan, a felvétel sebessége pedig 30 fps lehet. Természetesen a hangfelvétel is támogatott videózás közben. A gép saját lítium-ion akkumulátorról üzemeltethető, melynek feltöltése után nagyjából 170 fotó készíthető egyhuzamban. A képek xD kártyára menthetők, melyből egy 16 MB-os darabot mellékelnek a géphez.

Méreteihez viszonyítva elég nagy, 3″ képátlójú LCD monitort találunk a V10 hátlapján, mely 230 000 pixel felbontású és 100%-os lefedettséget biztosít. Az LCD fényereje manuálisan is állítható, de létezik automata módja is, így bizonyos körülmények között kivilágosodik. A viszonylag nagyméretű és felbontású LCD feladata azonban korántsem merül ki a képkomponálásban és a fotók, videók visszajátszásában. A V10-ből ugyanis 4-féle videójátékot is előcsalogathatunk, hogy az utazás, vagy a fotózás üres pillanatait kitöltsük. A játékok a Number Puzzle, Break Out, Shooting Game és Maze névre hallgatnak.

A Fujifilm FinePix V10-ért nagyjából 349 dollárt kell kifizetnie annak, aki megjelenésekor, márciusban magáénak akarja tudni.