DNG Recover Edges a szélső pixelekért

0

A Photoshop egyik fejlesztője, Thomas Knoll készítette a DNG Recover Edges programot, amely a DNG fájlba konvertált RAW formátumú képek széleit teszi ismételten elérhetővé. A RAW konverzió során jópár olyan művelet hajtódik végre, amely nem pixel alapú, hanem mátrix tartományokra értelmezhető. Ilyen például az élesítés, a zajcsökkentés, az anti-alias, stb.).

Ismert tény, hogy a fényképezőgépekben található képérzékelő eszközök (CMOS érzékelők és CCD szenzorok) nagyobb méretű képet detektálnak, mint ami az a végső fájlban kerül elmentésre. A JPEG képeket ugyanis általában szabványos méretűre hozzák mentés során (pl. 2048×1536 (4:3), 3072×2048 (3:2), stb.), ám a RAW fájlok ehhez képest kicsivel több pixelt tartalmaznak, a kép szélén, viszont néhány RAW konverter a legszélső képpontokat mégsem teszi használhatóvá (pl. az Adobe CameraRAW-ja elég sokat lehagy).

E problémára nyújt megoldást a DNG Recover Edges, amelynek nincs grafikus kezelői felülete, mindössze rá kell húzni a program parancsikonjára a DNG fájlt és a forrásfájlban elérhetővé válnak a szélső képpontok is (a program nem kérdez rá a fájl módosítása előtt). Egy-egy szűken komponált kép még javítható lehet tehát ezzel a megoldással, ha éppen a konvertált kép széle belevágna a témánk egy részébe, vagy túl szűk kivágás érzetét keltené.

(a lenti képeken érdemes a bal szélen lévő „t” betű alját figyelni)

Adobe CameraRAW konvertálás után DNG Edge javítással majd konvertálás után