Panasonic Lumix DMC-FX01

0

A nagylátószögű zoomobjektíves gépek viszonylag szűk körét bővíti a Panasonic legújabb ultrakompakt digitális fényképezőgépe, mely kis mérete mellett 28mm-es gyújtótávolságnak megfelelő látószöget és 3,6x-os optikai zoomot biztosít. Emellett természetesen nem maradhattak ki a Panasonic gépek megszokott fejlesztései, a MEGA O.I.S. képstabilizátor, a Venus Engine Plus képfeldolgozó LSI és a 16:9-es képarány sem.

A Panasonic Lumix DMC-FX01 hazai forgalmazása márciusra várható, bruttó 100 000 forint körüli nyitóáron.

A fényképezőgép jellemzői:

  • 6 megapixeles felbontás (1/2,5″ CCD)
  • Leica DC Vario-Elmarit 28-102mm ekvivalens objektív, F2,8-5,6 fényerővel
  • MEGA O.I.S. Képstabilizátor (Mode 1 / Mode 2)
  • 4:3, 3:2 és 16:9 képarány
  • ISO 80-400 érzékenység (nagy érzékenységű módban: ISO 800 / 1600)
  • 18 témaprogram
  • max. 848 x 480 képpontos videó, 30 kép/mp sebességgel a memóriakártya kapacitásáig
  • 2,5″, 207 000 képpontos LCD monitor
  • élő hisztogram
  • magyar nyelvű menü
  • lítium-ion akkumulátor/töltő (egy feltöltéssel kb. 320 fotó)

Sajtóközlemény:

A világ legkisebb 28 mm-es** nagylátószögű objektívvel rendelkező digitális fényképezőgépe* MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral

Optikai zoomos digitális fényképezőgépek, 2006. február 14.-i adat

*35 mm-es ekvivalens érték, nagylátószögű állásban

A Panasonic örömmel mutatja be új 6 megapixeles, 3,6-szoros optikai zoomos LUMIX modelljét, a DMC-FX01 fényképezőgépet, mely a világszerte ismert, MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) funkcióval felszerelt, stílusos és kompakt „FX”- sorozat következő generációs modellje. Az „FX”-sorozat kiváló képminőséggel, nagyméretű LCD-vel, számtalan praktikus funkcióval, valamint keskeny és ízléses külsővel büszkélkedhet; így rendelkezik a kategóriájától elvárt minden kívánatos tulajdonsággal. A DMC-FX01 modell az előző „FX” modellekhez képest jelentősen megváltozott: 28 mm-es nagylátószögű*, 3,6-szoros optikai zoomos LEICA DC objektívvel gazdagodott, miközben továbbra is megőrizte eredeti kompakt méretét. A korábbi típusokhoz képest lényegesen nagyobb látószög a fényképezési lehetőségek új sorát kínálja; immár beltéren is nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthet meg, és élvezheti a valódi perspektivikus, széles panorámaképek nyújtotta előnyöket.

A Panasonic régóta vezető szerepet foglal el az iparágban azáltal, hogy az optikai képstabilizációs rendszert – a MEGA O.I.S.-t – a nagy zoomos modellek mellett az egészen kisméretű kompakt fényképezőgépekbe is beépítette. Ennek a technológiának köszönhetően a kéz remegéséből adódó elmosódás jelensége teljesen kiküszöbölhető, mindennemű minőségromlás bekövetkezése nélkül. Előnyeinél fogva, ez a funkció jogosan vált a fényképezőgépekkel szemben támasztott standard követelménynek. Az FX01 emellett az új, „nagy ISO-érzékenységű üzemmóddal”** is rendelkezik, amely ISO 1600-as maximális érzékenység beállítását is lehetővé teszi. Ez az üzemmód – a MEGA O.I.S. mellett – egy újabb, az elmosódás kiküszöbölésére szolgáló eszköz, mely rövidebb záridő alkalmazásával sötétebb környezetben (pl. beltéren) is lehetővé teszi a mozgó tárgyak, személyek (például gyerekek vagy háziállatok) mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölését. A homályos fotókat eredményező két fő okot tehát – a kéz, illetve a tárgy mozgását – hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S., illetve a nagy érzékenységű üzemmód, hogy bármilyen szituációban tisztán és szépen örökíthessük meg az emlékezetes pillanatokat.

Ezen túlmenően az FX01 hosszabb akkumulátor üzemidővel is rendelkezik: 320 felvétel készítésére képes egyetlen feltöltéssel (CIPA).

A mozgóképrögzítési funkció szintén továbbfejlesztésre került. A felvételek tisztábban, világosabban jelennek meg az LCD-kijelzőn, valamint utólagos megtekintés során a TV-képernyőn ill. monitoron. Wide VGA (848 x 480) videók készítésére is lehetőség nyílik másodpercenkénti 30 képkocka rögzítésével, a standard VGA (640 x 480) videofelvétel mellett. Így teljes képernyős mozgóképeket élvezhet még szélesképernyős televízión is.

A DMC-FX01-be elődeihez hasonlóan Venus Engine Plus LSI került beépítésre, ami a nagyteljesítményű képfeldolgozást szolgálja mind sebesség, mind képminőség tekintetében, miközben továbbra is alacsony energiafelhasználást garantál.

A rendkívül gyors autofókusz reakcióidőnek köszönhetően – különösen az 1-pontos nagysebességű AF üzemmódban – Ön soha nem véti majd el a spontán pillanatok megörökítését. A nagyméretű, nagy felbontású 2,5″-os LCD könnyed képkomponálást és -ellenőrzést, a beépített programmódok sokasága pedig sokrétű felhasználást tesz lehetővé.

A LUMIX DMC-FX01 nem csupán egy a kompakt és divatos fényképezőgépek táborából. Erre a 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektív, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. rendszer és az új, nagy ISO-érzékenységű üzemmód nyerő kombinációja a biztosíték. A modell ezüst, fekete, fehér, és kék színben lesz kapható. Az FX01 különlegesen stílusos, kompakt modell, mely kategóriájának egyik legjobb fényképezőgépeként bátran ajánlható a család és a baráti társaság körében átélt feledhetetlen pillanatok megörökítésére.

35 mm-es ekvivalencia, nagylátószögű állásban.

*A felbontás ebben az üzemmódban jelentősen csökken.

1. 28 mm-es nagylátószögű Leica objektív 3,6-szoros optikai zoommal, f/2,8 nagylátószögű rekeszértékkel, kompakt kameraházban

A 6 megapixeles LUMIX DMC-FX01 28 mm-es* nagylátószögű, 3,6-szoros optikai zoomos LEICA DC objektívvel rendelkezik, mely épp olyan keskeny és kompakt kameraházban helyezkedik el, mint az előd DMC-FX9 esetében. Az objektív ilyen kisméretű vázban való elhelyezését egy Extra Magas Törési Indexű Aszférikus Lencse alkalmazása teszi lehetővé. A kiváló minőségű, magas dinamikát nyújtó új, nagylátószögű objektívvel könnyedén lencsevégre kaphatók a szűk belső térben lévő nagyobb csoportok, és a nagy kiterjedésű építészeti kompozíciók is. Az objektív 7 lencsetagot tartalmaz (ebből 4 aszférikus) 6 csoportba rendezve. A zoomarány akár ötszörösre növelhető 3 megapixeles képfelbontás mellett, az Extra Optikai Zoom funkciónak köszönhetően, amely extra nagyítást tesz lehetővé azáltal, hogy szándékosan a CCD középső részét használja.

35 mm-es ekvivalencia, nagylátószögű állásban.

2. MEGA O.I.S. a kézremegésből eredő bemzdulás kiküszöbölésére, és nagy érzékenységű üzemmód a mozgó fotótémák megörökítésére

A MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) – a digitális fényképezőgépek számára valósággal nélkülözhetetlen funkció – a teljes LUMIX skála sajátja, és mivel a felhasználók világszerte nagyra becsülik és értékelik, ez a funkció mostanra alapkövetelménnyé vált a digitális képkészítés porondján. A rendszer lényege, hogy minden apró kézrezdülést másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel pontosan felmér, és a tiszta, éles képalkotás érdekében korrigál. Kétféle üzemmódban is használható (Mode 1 és Mode 2), melyek közül az első folyamatosan vizsgálja, követi és kompenzálja a mozgásokat, míg a másodiknál az O.I.S.-lencseblokk csupán a kioldó gomb megnyomásakor lendül mozgásba és egyenlíti ki a remegést. Ebben az üzemmódban a maximális hatékonyság elérése érdekében az objektív részét képező O.I.S. lencseblokk az exponálás pillanatáig középen marad, hogy aztán a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban vegye fel az élesség zálogát jelentő, az optikai tengely töretlenségét biztosító pozíciót. A hagyományos, képstabilizátor nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. még alacsonyabb zársebesség alkalmazása esetén is elmosódásmentes képet biztosít. Így például akkor is tiszta és gyönyörű képet kap, ha lassabb zársebességet igénylő beltéri portrét vagy éjszakai felvételt készít, illetve makró üzemmódban kíván lefotózni, például egy virágot. A folyamat optikai, így egyáltalán nem gyakorol negatív hatást a képminőségre.

Ezen túlmenően az FX01 ISO 1600 maximális érzékenység melletti fényképezést tesz lehetővé az új, nagy érzékenységű üzemmód* segítségével. A mozgó tárgyak, személyek (például gyerekek vagy háziállatok) mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölését szolgáló funkció rövidebb záridő alkalmazásával, sötétebb környezetben (pl. beltéren) is biztosítja az éles felvételek készítését. A nagy érzékenységű üzemmód* használatát a CCD összetett képpontkiolvasási rendszere teszi lehetővé, ami jellemzően – az ebben az üzemmódban készített fotók – standard, 10 cm x 15 cm-es kidolgozását biztosító képminőséget és felbontást eredményez.

A homályos fotókért felelős két fő okot tehát – a kéz, illetve a téma mozgását – hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S., illetve a nagy érzékenységű üzemmód, hogy bármilyen szituációban tisztán és szépen örökíthessük meg az emlékezetes pillanatokat.

A felbontás nagy érzékenységű üzemmódban jelentősen csökken.

3. Nagy teljesítményű, alacsony energiafelhasználású képfeldolgozó LSI: Venus Engine Plus

Az DMC-FX01 a Venus Engine Plus LSI-nek köszönhetően 320 képet képes készíteni az akkumulátor egyetlen feltöltésével. A Venus Engine II által felhasznált energia csupán 70%-át fogyasztja el, ami kiváló energiagazdálkodást jelent. Emellett nagy teljesítményű képfeldolgozást biztosít, mind minőség, mind gyorsaság tekintetében. Multifunkcionális képfeldolgozó képességének köszönhetően a Venus Engine Plus ezenkívül kiváló reakcióidővel büszkélkedhet, mindössze 0,005 mp-es zárkioldási késedelemmel, és 0,7 mp-es zárközzel*. A bekapcsolási időt is 20%-kal csökkentettük a DMC-FX9-hez képest, így 1,6 másodperccel a készülék bekapcsolását követően már fényképezhetünk. Sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként három képet készíthetünk maximális felbontásban**, de korlátlan sorozatfelvételre is lehetőség van, mely egészen az SD-memóriakártya megteltéig engedi a folyamatos felvételkészítést.***

Az AF működéséhez szükséges idő nélkül.

*Max. 8 kép standard üzemmódban / 6 kép finom üzemmódban.

**A korlátlan sorozatfelvétel sebessége a memóriakártya függvényében változik.

4. Nagyméretű, világos, 2,5″-os LCD, nagy nézési szögű funkcióval a könnyű fényképezés és lejátszás érdekében

Az FX01 nagy képfelbontású (207 000 pixeles), 2,5″ méretű LCD-vel rendelkezik. A CCD új olvasási módszerének köszönhetően rendkívül megnő az érzékenység, így az LCD-n megjelenő élő kép sokkal fényesebb, és még rossz fényviszonyok között is kényelmes fotózást biztosít.

Az új nagy nézési szögű (High Angle) üzemmódnak köszönhetően a kijelző rendkívül jól látható döntött szögből is, például, amikor magasra tartjuk a fényképezőgépet, hogy a tömeg felett készíthessünk fotókat. Ez az opció külön gomb* megnyomásával azonnal elérhető.

A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk.

A nagy felbontású LCD ezenkívül lehetővé teszi akár 25 kép indexének megjelenítését is, valamint a képek dátum szerinti keresését az új Naptár Kijelző üzemmód segítségével.

5. Tiszta, világos wide VGA mozgóképek 30 kép/mp képfrissítéssel

A standard VGA (640 x 480) mozgóképfelvétel mellett az FX01 bámulatos, Wide VGA (848 x 480) videók készítésére is lehetőséget teremt, másodpercenként 30 képkocka rögzítésével. Az új CCD emellett sokkal erősebb fényjeleket biztosít, nemcsak méretében javítva a kép minőségét, hanem fényerő tekintetében is. A beépített mikrofon* segítségével hangot is rögzíthet, így tévékészüléken vagy számítógépen visszanézve a felvéteket valóban teljes értékű videókban gyönyörködhet.

6. Gyors AF fejlett funkciókkal

Az 5-pontos, a 3-pontos nagysebességű, az 1-pontos normál sebességű, valamint a szpot fókuszbeállítás mellett ezen a készüléken az 1-pontos, nagysebességű AF-beállítás is rendelkezésre áll. Ennél az opciónál az élességállításhoz szükséges időt drámai mértékben, több mint 50%-kal csökkentettük, így az autofókusz beállítása még könnyebb és gyorsabb, ugyanakkor nagyon pontos is. Az FX01 AF-segédfénnyel is rendelkezik, ami gyengén megvilágított téma és környezet esetén segít az élesség beállításában.

7. Programmódok széles választéka, hogy a fényképezés még egyszerűbb és élvezetesebb legyen

Az előd FX9-nek 14 motívumprogramja mellett az FX01 két új üzemmóddal rendelkezik, ezáltal összesen 16 motívumprogram* vált elérhetővé, melyek a fényképezés során felmerülő helyzetek széles skálájánál hivatottak segítséget nyújtani. Az egyedülálló „Baba” üzemmódban történő fényképezéskor, gyermekének életkora a felvétel készítésekor automatikusan rögzítésre kerül a képen, az Ön által előre beállított születési dátum alapján. Ezen közkedvelt üzemmód – amely más, nemrégiben kibocsátott LUMIX modellekben is megtalálható – vonzereje immár megduplázódott, mivel már két születésnap rögzíthető rajta, hogy két gyermek fejlődését örökíthesse meg képekben és követhesse nyomon a későbbiekben rendkívüli egyszerűséggel. „Party” üzemmódban az esemény hangulatát és valósághű látványvilágát megörökítő fotók készíthetők, a fény és az atmoszféra melegségének, és gazdag árnyalatainak rögzítése által. Szintén új funkció a „Vízalatti” üzemmód, amely egy külön megvásárolható speciális vízalatti tok használatával alkalmassá teszi a gépet víz alatti fényképezésre.

Az új LUMIX DMC-FX01 egy gyönyörű kivitelezésű, számos hasznos és közkedvelt tulajdonsággal rendelkező digitális fényképezőgép, mely kiválóan alkalmas az élet adta felejthetetlen emlékek megörökítésére. Magyarországi forgalmazása várhatóan márciusban kezdődik 100 ezer Ft körüli fogyasztói áron.

*A makró üzemmódot nem tartalmazza.