Díjnyertes Sony termékek

0

Az 1954-től megrendezett Nemzetközi Dizájnfórum napjainkra a világ egyik legrangosabb formatervezési megmérettetésévé vált. Évente mintegy 2000 nevezett terméket bírál el a neves formatervezőkből álló zsűri, majd az arra érdemeseknek különböző fokozatú díjakat adományoz. Az idei seregszemle arany fokozatú díjában részesült a Sony Cyber-Shot T7 digitális fényképezőgépe és A-sorozatú walkman családja, valamint termékdízájn díjat kapott a cég további 12 terméke.

Sajtóközlemény:

Aranyat kapott a Cyber-shot T7-es digitális fényképezőgép és az „A” WALKMAN-sorozat

A 2006-os iF-termékdizájn díjátadó ünnepségén – melyre 2006. március 9-én a CeBIT-en került sor – a Sony 14 begyűjtött helyezésével látványos sikert aratott. Ezek közül is kiemelkedett a Cyber-shot T7 digitális fényképezőgép, valamint az A-sorozatú WALKMAN-ek (NW-A3000 és NW-A1000), melyek arany elismerésben részesültek.

A világ 37 országának 1952 terméke közül a Nemzetközi Dizájnfórum a „Fogyasztói elektronika / Telekommunikáció”*, valamint „Számítógép” kategóriában ítélte meg a Sonynak a kiváló dizájnt díjazó, vágyva vágyott iF-pecsétet.

iF-aranydíjak**:

  • Cyber-shot T7 (Digitális fényképezőgép)
  • A-sorozatú WALKMAN (NW-A3000, NW-A1000)

iF-termékdizájndíjak:

  • HDR-HC1 (Digitális, nagyfelbontású videokamera)
  • NW-E405/E407, E505/E507 (Network WALKMAN)
  • DAR-RH7000 (Házimozirendszer)
  • MDR-SA5000 (Sztereó fejhallgató)
  • NAS-CZ1 (Hifi rendszer Internet-kapcsolódási lehetőséggel)
  • SA-FT7ED (5.1-es hangsugárzó-rendszer)
  • VPL-CX20, CS20 (Kivetítő)
  • VPL-VW100 (Nagyfelbontású kivetítő)
  • MFM-HT75/95 (LCD-monitor)
  • SDM-HS75P/HS95P (LCD-monitor)
  • Sony VAIO VGN-TX (Laptop / Powerbook / Notebook)
  • VGC-M53 (VAIO asztali számítógép)

„Ilyen sokféle kategóriában iF-termékdizájndíjat nyerni óriási elismerés – kommentálta Fumitaka Kikutani, a Sony Design Centre Europe igazgatója. – A formatervezés mindig is húzóerő volt a Sony termékek fejlesztésében. Sony dizájnközpontjaink globális hálózata révén olyan elveket tudunk megvalósítani, amelyek segítik vállalatunk fejlődést.” ***

Az iF-arannyal jutalmazott Cyber-shot T7 olyan extra kisméretű digitális fényképezőgép, amely legkeskenyebb pontján mindössze 9,8 mm vastag. Fotózási beállításai bal kézzel is könnyedén elvégezhetők, mivel az ehhez szükséges gombok a készülék hátulján, bal oldalt helyezkednek el.

„A T7-es készülék akkora, mint egy hitelkártya, mégsem túl keskeny vagy túl kicsi ahhoz, hogy fogása és tartása kényelmetlen legyen – mondta a malmői MEJK Design képviseletében Ehlén Johansson zsűritag. – Objektívje nagyon elegánsan záródik, és a zárkioldó reakcióideje rendkívül gyors.”

Látványosság helyett egyszerűség, egytónusú színvilág jellemzi a T7-et, abból a megfontolásból, hogy a készülék bárki számára bármilyen alkalommal megfelelő kiegészítőként használható legyen. Háza rozsdamentes acélból készült, és keskenységét még inkább fokozza a felső sarkok lekerekítettsége. A rozsdamentes acél kifinomult minőségét még tovább fokozza a hajszáleresen texturált felület, amely egyúttal a tervező minden részletre kiterjedő gondosságáról is árulkodik.

Az A-sorozatú WALKMAN-ekről szólva Dick Powell zsűritag (seymorpowell, London) kiemelte: „Ez az MP3-lejátszó a Sony WALKMAN legkiválóbb formatervezéssel megvalósított, sikeres, új értelmezése.” A sorozat új zenei élmények számára nyit ajtót, és a készülékek kellemes tapintása kényelmes használatot biztosít.

A tervező által megalkotott törésmentes, ívelt vonalak a hang és a levegő áramlását idézik, a készülékek szinte körülölelik a zenét. Nagyméretű organikus kijelzőjük mintha önálló életre kelne, amikor megnyomjuk a Power gombot.

A díjazott termékek március 9-től október 31-ig láthatók a CeBIT iF-kiállításán, amely idén két részre osztva, az iF-pavilonban és a 11-es csarnokban kapott helyet.