Kitüntették a mikropiezo-technológia feltalálóját

0

Minoru Usuri 1979-ben, mérnöki diplomájának megszerzése után csatlakozott a Seiko Epsonhoz. Itt az első néhány évben a hőnyomtatókkal, írógépekkel és videónyomtatókkal foglalkozott, munkája elsősorban a tervezés és fejlesztés volt.

1989-ben kezdte meg a tintasugaras nyomtatók fejlesztését, amelynek csúcsa az Epsonnál ma is alkalmazott mikropiezo technológia volt.

1990 és 2002 között Usui több vezető pozíciót is betöltött, ezek többnyire kapcsolatban álltak az Epson nyomtatók forradalmi technolgóai fejlesztésével. Ezek az erőfeszítések 2001-ben meghozták gyümölcsüket, a Society for Information Display „Johann Gutenberg-díját”.

2002-ben jelölték a Seiko Epson egyik igazgatói, és a vállalat kép- és információtechnológiai részlegének vezérigazgató-helyettesi posztjára.

2005-ben a Seiko Epson egyik igazgatója lett, valamint a termelési, tervezési-fejlesztési részleg üygvezető igazgatója lett.

Sajtóközlemény:

Minoru Usuit, az Epson kutatóját kitüntették a mikropiezo-technológia kidolgozásáért

2006. május – Az Epson digitális nyomtatási technológiájának szíve az egyedülálló mikropiezo nyomtatófej. Ennek vezető feltalálóját, Minoru Usuit, aki jelenleg a Seiko Epson, valamint a vállalat termelési és tervezési-fejlesztési részlegének igazgatója, a tekintélyes Perkin-medállal tüntették ki teljesítményéért. A díj, amelyet a „Society of Dyers and Colourists” alapított, olyan személyeket tüntet ki, akik a színekkel foglalkozó tudományok területén alkotnak maradandót. A díj 1901-es megalapítása óta mindössze 22 ilyen kitüntetést adtak át.

A díjakat William Henry Perkin tiszteletére adják át, aki 150 évvel ezelőtt felfedezte a „mauve” színt (élénk lila). Ez volt az első kereskedelmi célból kifejlesztett szintetikus színezőanyag, amelynek a felfedezése megnyitotta az utat sok más szintetikus színezőanyag gyártása felé. Nem sokkal az anyag felfedezésének évfordulója után hozták létre a díjat, hogy megünnepeljék Perkin egyedülálló hozzájárulását a színezőiparhoz. A Perkin-medál az egyesület által adományozott legmagasabb kitüntetés., amelyet kizárólag különleges tudományos teljesítményekért ítélnek oda. Minoru Usui a díj első XXI. századi tulajdonosa.

Kenneth McGhee, az egyesület vezérigazgatója szerint „örömmel adjuk át a díjat Minoru Usuinak, aki hatalmas mértékben járult hozzá a piezo tintasugaras nyomtatási technológia kifejlesztéséhez.”

Az Epson mikropiezo nyomtatófej-technológiája segítségével az apró és tökéletesen formázott tintacseppek maximális pontossággal kerülnek a papírra – ez elengedhetetlen a jó minőségű nyomtatáshoz. A nyomtatófej minden fúvókája fölött megtalálható piezo elemekhez érkező elektromos impulzus okozta alakváltozás hatására kerül a tinta a papírra. Ez a technológia lehetővé teszi a piezo elemek pontos irányítását, és a tintacseppek méretének pontos szabályozását, így hozva létre a fantasztikus nyomtatási minőséget.

A Society of Dyers and Colourists-ról
Az egyesületet 1884-ben alakították a színekkel kapcsolatos tudományos fejlesztések előmozdítása érdekében. Az egyesületet világszerte ismerik és elismerik a színekkel kapcsolatos kutatásokért. Az egyesület az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában, Pakisztánban, és Srí Lankán, valamint más szervezetekkel együttműködve Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában működik. Az egyesület műszaki újságokat és tankönyveket ad ki, illetve a www.sdc.org.uk címen található honlapot üzemelteti.

Az Epsonról
Az Epson a világ egyik vezető képalkotással foglalkozó vállalata, amely nyomtatókat, kivetítőket, szkennereket LCD-paneleket gyárt. Az innovativitásáról és kreativitásáról ismert Epson elkötelezte magát, hogy világszerte olyan termékekkel kápráztassa el a vásárlókat, amelyeket kiváló minőségük, funkcionalitásuk, kompaktságuk és energiatakarékosságuk jellemez. Az Epson 107 országban 98 480 alkalmazottal képviselteti magát. A cég büszke arra, hogy komolyan hozzájárul bolygónk környezetvédelméhez. A csoport, amelyet a japán székhelyű Seiko Epson Corp. vezet, 1479,7 milliárd jen forgalmat ért el a 2004-es pénzügyi évben.