Automatikus háttérelmosás effekt Photoshopban, avagy a Depth Blur szűrő

0

Az okostelefonok már jó pár éve kínálnak mesterségesen (szoftveresen) előállított kis mélységélességű fotózást, de néha fotósként nekünk is szükségünk lehet egy kis utólagos életlenítésre.
Erre természetesen már vannak különféle lehetőségeink, pl. külön rétegen egy Gausz életlenítés (Gaussian Blur), amelyet rétegmaszkkal tudunk a kép egyes részeire érvényre juttatni, ezt pedig akár több rétegen, eltérő életlenítési rádiusszal egészen életszerűvé is tudunk tenni. Persze ez eléggé macerás és időigényes.

Az Adobe Photoshop legújabb frissítésében megjelent egy új, egyelőre béta állapotban elérhető neurális szűrő, méghozzá a Depth Blur, amely automatikusan képes felismerni a fotón lévő témákat és azokhoz a mesterséges intelligencia segítéségével háttérelmosást létrehozni. Mivel a művelet során az algoritmus az Adobe (külön erre a célra fenntartott) felhő tárhelyében lévő adatbázist használja, így a szűrő alkalmazásakor internetkapcsolattal kell rendelkeznünk.
Az automatikus (AI segített szoftveres) háttérelmosás egészen jól működik, de természetesen ahogy a telefonkészülékek esetében, úgy itt is előfordulnak nem túl jól sikerült maszkolások, vagy életlenítések. A telefonos képekkel ellentétben azonban itt van lehetőség finomhangolásra is, hiszen választhatunk az életlenítéshez új réteget és arra létrehozott rétegmaszkot is, amelyen az automatikus művelet után még finomításokat végezhetünk a természetesebb hatás érdekében.

Aaron Nice videójából most megtanulhatod, hogyan is működik ez a szűrő és hogyan lehet használni.