Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj 2022

0

Idén sem marad el a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj, amelyre a nevezéseket augusztus 15-től szeptember 15-ig várják.
A zsűri három ösztöndíjast választ majd ki, nekik 500 ezer Ft ösztöndíj és 200 ezer Ft kiállítás szervezési költségtérítés jár, ezen felül a fődíjast további 3 millió Ft nagydíjjal jutalmazzák.

Részletek a sajtóközleményben és a pályázat weboldalán olvashatók.

Sajtóközlemény:

ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ 2022
PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT KIÍRJA A ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJHOZ KAPCSOLÓDÓ 2021/2022. ÉVI PÁLYÁZATOT AZON KÖZÉPGENERÁCIÓS ALKOTÓK MUNKÁJÁNAK ELISMERÉSEKÉPPEN, AKIK KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYT NYÚJTANAK A MAGYAR FOTOGRÁFIA TERÜLETÉN.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2022 elnyerése pályázathoz kötött, közvetlen jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton 30 év feletti magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a két feltételnek.

Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának, bemutatásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre.

A pályázatra olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Olyan anyaggal nem lehet pályázni, amely a Capa Központ anyagi támogatásával jött létre vagy a munka egy korábbi fázisában a Capa Központ anyagi támogatásával már bemutatásra került. Nem díjazható olyan sorozat sem, amelynek jogán alkotója más alkotói ösztöndíjban részesül (például NKA, MMA, MFSZ vagy Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj). Nem díjazható olyan alkotó, aki a Capa Központ által finanszírozott más ösztöndíjban részesül a Capa-nagydíj zsűrizésekor vagy ösztöndíjas időszaka alatt.

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisaik alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. (A zsűri egy pótpályázatot is kiválaszt, amelynek alkotója bármely ösztöndíjas objektív akadályoztatása esetén átveszi annak helyét az ösztöndíjasok között.) Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.

A három ösztöndíjas megnevezése után az ösztöndíjasok a Capa-nagydíj pályázatára beadott és az ösztöndíj keretében készülő képeikkel más pályázaton nem indulhatnak és az ösztöndíj időszakában ezeket a munkákat nem publikálhatják egészen a nagydíj nyertesének bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül.

Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint ösztöndíjban és ezen felül 200-200 ezer forint, a beszámoló kiállításuk elkészítéséhez biztosított költségtérítésben részesülnek. A nagydíjas további 3 millió forintot vehet át.

A Capa-nagydíj 2022 pályázatok beadási határideje: 2021. szeptember 15., szerda 23:59