Élet / Kép – a Budapest FotóFesztivál záró kiállítása

0

A Budapest FotóFesztivál utolsó, de egyben legizgalmasabbnak ígérkező kiállítása jövő héten csütörtökön, azaz 2021. augusztus 5-én nyílik meg.

Kurátorok: Somosi Rita és Szarka Klára

Helyszín: Kiscelli Múzeum
Budapest, III. kerület, Kiscelli utca 108.

A kiállítás megtekinthető: 2021. augusztus 5-től augusztus 29-ig,
hétfő kivételével naponta 10.00 és 18.00 óra között.

Sajtóközlemény:

Élet / Kép
2021.08.05. – 08.29.
Budapest FotóFesztivál – Kiscelli Múzeum

A fesztivál ezévi hivatalos időszaka május végén lezárult, ám saját szervezésű kiemelt kiállításunk a „rendkívüli helyzet” okán augusztusban nyílik a Kiscelli Múzeumban.

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban, kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. Az 5 évvel ezelőtt indult sorozatot (portré–Szubjektum, csendélet–Csöndesen, tájkép–Távlatok, akt–Testkép) 2021-ben az Élet Kép című kiállítás folytatja. A nyílt pályázati felhívásra idén több, mint 200 alkotó jelentkezett. A kurátori válogatás augusztus 5-től látható a Kiscelli Múzeumban.

A zsáner/életkép a magyar fotográfia közel múltjának egyik legkedveltebb műfaja volt. A 20. század nagy részében ez a festészettől megörökölt műfaj vonzotta leginkább az amatőr és professzionális fényképészeket. A mindennapi élet jellemző mozzanatainak, helyzeteinek, pillanatainak önálló témaként való ábrázolása a reneszánsz óta van jelen a művészetben, majd a XVII. századi festészetben éli egyik virágkorát: hol allegorikus felhanggal, hol moralizáló tartalommal, vagy az életkorok, évszakok változásának, a tevékenységek, témakörök bemutatása által.

Igaz, hogy a 2020-as év a pandémia miatt egyáltalán nem kedvezett az emberközpontú fényképezésnek, a hétköznapi (gyakran) derűs mozzanatok megörökítésének, ám a kortárs alkotók talán nemcsak ezért vannak némileg zavarban az életképet illetően. A zsánertől való idegenkedés egyszerre látszik társadalmi jelenségnek és az alkotói attitűdben bekövetkezett markáns változás eredőjének. A beérkezett pályázatok között mégis tetten érhető volt a tradíció érvényes folytatása, de akár a magyar fotótörténet klasszikus életképeinek kritikai újraértelmezése, illetve a műfaj lényeges átalakításának, újjá értelmezésének gesztusa is.

A kiállítás a Budapest Fotófesztivál, a Kiscelli Múzeum és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésével jött létre.

Kiállítók:
BALÁZS Imola, BÁNYÁSZ Anna, BARÁTH Mea, BENKŐ Imre, BONCSÉR Orsolya, BOOR Ádám, BUDAVÁRI Csaba, CHOCHOL Károly, CSILLAG Zsuzsanna, CSŐSZ Géza, DÉRI Miklós, FELVÉGI Andrea, FUCHS Lehel, GOMBAI Gellért, HALASI Eszter, HITRE Imola, HOMA Eszter, HUBAI Orsolya, KÁLLAI Márton, KÓSA Krisztián, KOVÁLCSIK Ágnes, MÉSZÁROS László, MOLNÁR Zoltán, OLÁH Gergely Máté, PITI Marcell, RÉDLING Hanna, RUPRECH Judit, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SIVÁK Zsófia, TOMBOR Zoltán, URBÁN Ádám, VARGA Balázs

Kurátorok: SOMOSI Rita, SZARKA Klára

2021.08.05. – 08.29.
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10.00 – 18.00