8 Mpixeles CMOS szenzor a Micron-tól

0

A Micron Technologies ma jelentette be új CMOS képérzékelőjét, amely 1/2,5″ típusú, így a mostani kompakt fényképezőgépek nagy részében alkalmazható anélkül, hogy az optikát át kellene tervezni (a 8 Mpixelhez szükséges felbontástól most tekintsünk el). Ennek köszönhetően elképzelhető, hogy hamarosan új 8 Mpixeles fényképezőgépek jelennek meg a piacon, ezzel a képérzékelővel felszerelve.

Az új szenzor 1,75 mikronos képpontjain túl a chip sebessége is figyelemre méltó. Teljes 8 Mpixeles felbontásban ugyanis 10 kép/mp kiolvasási sebességre képes, amely megfelelően gyors képfeldolgozó rendszerrel és kellően nagy pufferrel párosítva nagy sebességű sorozatra alkalmas fényképezőgép készítését teszi lehetővé. Ezen felül a nagy sebesség a videófelvételi képességekben is mutatkozik, hiszen képes HD Video (vagyis 720 soros, progresszív letapogatású, 2 Mpixeles) felbontásban mozgókép kiolvasására, 30 kép/mp képfrissítéssel.

Az 1,75 mikronos pixelmérettel a mobiltelefonokban alkalmazott 1/4″ típusú szenzoroknál 3 Mpixeles felbontást lehet elérni.
A képalkotásba fektetett kutató és fejlesztő munkát a Micron tovább folytatja. A cég elárulta: a következő lépcsőfok az 1,4 mikronos pixelméret elérése (ezzel azonos méretben ez 12,5 Mpixeles képérzékelő építését tenné lehetővé).

Az új képérzékelő mérnöki mintáit várhatóan idén ősszel kezdik szállítani, a tömeggyártás 2007 első felére prognosztizálható. Árat egyelőre nem adott meg a gyártó.