Minden eddiginél nagyobb Photokina

0

50 ország 1600 kiállítója várja 140 ország 160 ezer fotós érdeklődőjét idén szeptember végén a kölni Photokinára. A felújított és új csarnokokkal bővített, összesen 280.000 m2-es kiállítótér az eddigi professzionális és fogyasztói megosztás helyett a fotós munkafolyamat elemei szerint lesz területekre bontva. A 4 új épülettel kiegészült vásárterület a 4. legnagyobb ilyen létesítménnyé vált a világon.

A digitális képalkotás térnyerésével az elmúlt években több gyártó is kiszorult a piacról (Agfa, Konica Minolta, Kyocera – Yashica), akik helyét más területekről érkező gyártók (pl. Apple) és a digitális képalkotásban helyüket megtaláló szolgáltatók (pl. CEWE Color) veszik át. A tradicionálisan jelen lévő vállalatok egy része (pl. HP, Epson, Panasonic, Casio) idén a korábbinál lényegesen nagyobb területen kíván megjelenni.

Az új vásárterület madártávlatból: pedig a teljes vásárt eddig sem tudtuk bejárni.

A két évvel ezelőtti tömeg talán jobban eloszlik a nagyobb területen

Ma Európa a digitális fényképezőgépek legnagyobb piaca és ezen a téren a közeljövőben nem is várható változás. Bár a kontinens nyugati és keleti része közt az arányok döbbenetesek, a kelet-európai növekedés mindenképpen számottevő. Darabszám tekintetében a keleti régió 17%-kal részesedik a teljes európai értékesítésből. A vásárlási szokásainkat azonban jól mutatja, hogy összeget tekintve ez a részesedés mindössze 9%.

A végfelhasználók mellett a Photokina a gyártók és a kereskedők egyik legnépszerűbb találkahelye. A szervezők ezt felismerve kereskedelmi centrumot is üzemeltetnek az értékesítéssel foglalkozó látogatók kiszolgálására, ahol a résztvevők felkészülhetnek a soron következő tárgyalásaikra. Ahogy a mai sajtótájékoztatón kiderült, Magyarország nem jellemzően kiállító ország (szemben például Ausztriával, ahonnan idén 14 kiállítóra számítanak), így a magyar látogatók többségét a kereskedők teszik ki.

Egy németországi felmérés szerint, míg az analóg fényképezőgéppel rendelkező amatőrök évi átlag 140 képet készítenek, addig a digitális felszerelést használókra 470 felvétel jut. Ebből a mennyiségből azonban mindössze 100 fotót nyomtatnak ki. Ez alapján idén és a következő években a korábbiaknál több olyan termékkel és szolgáltatással találkozhatunk, ami a fotónyomtatást és a fotókidolgozást teszi könnyebbé, egyszerűbbé.

Az előző évekhez hasonlóan szeptember 26. és október 1. között megrendezésre kerülő Photokináról idén is a helyszínről számolunk be.