Újabb béta az Adobe Lightroom-ból

0

A még mindig nem teljes változatú Adobe Lightroom egyelőre a 3-as béta változatnál tart, de már így is több mint 120 fényképezőgép RAW formátumát támogatja. A Lightroom nem csak egy „egyszerű” RAW konverter, a cég e szoftverében a teljes fényképészeti munkafolyamatot szeretné támogatni.

Sajtóközlemény:

Megjelent a Lightroom 3.0 nyilvános béta Mac változata
Az Adobe által frissített béta a tesztelők korábbi visszajelzéseit és további nyersfájlok támogatását tartalmazza

San Jose, USA, 2006. június 13. – Az Adobe Systems bejelentette a hivatásos fényképészeknek szánt Adobe Lightroom nyilvános béta változatának frissítését, amely a képek tömeges importálását, kiválasztását, kidolgozását és bemutatását teszi lehetővé. A legfrissebb verziót azok a béta tesztelők által javasolt szolgáltatások bővítették ki, amelyek az export méret és felbontás jobb kézben tartását, javított metaadat kiválasztást és nyomtatást, illetve a szerkesztési pontosság növelése érdekében RGB érték kiolvasást tesznek lehetővé.

Az képkorrekciós modul újdonságai közé tartoznak az előnézeti eszközok és az előzményeket megjeleníto szolgáltatás, amelyekkel a fényképészek figyelemmel kísérhetik a változtatásokat és jobban kézben tarthatják az exportált fényképek méretét és felbontását. Újdonságként szerepel egy külön modul is, amely a webtartalmak változatos szerkesztését, illetve HTML és Flash munkák előnézetét teszi lehetővé. További újdonság a szabályozható felbontás az exportáló modulban, valamint a a fényképezőgépek látószög problémáinak korrigálására szolgáló új eszköz. Az automatikus importálás vagy a „Hot Folder” támogatásnak köszönhetően a fényképészek a Lightroom Library tartalmát automatikusan bővíthetik egy adott könyvtár képeivel.

“Korábbi béta tesztelőinknek szeretnénk köszönetet mondani, és még több felhasználót arra buzdítani, hogy részvételével segítse egy olyan késztermék létrehozását, amely a legjobban szolgálja a fényképészek igényeit” – mondja Dave Story, az Adobe digitális képalkotó részlegének termékfejlesztésért felelős alelnöke. “Az idén nyáron megjelenő Windows verziónál a nyilvános béta program sikerére fogunk alapozni.”

Moduláris és feladatorientált környezetével a Lightroom béta a teljes fényképészeti munkafolyamatot lefedő eszközöket biztosít. Az iparágvezető Adobe Camera Raw 3.4 technológiát kihasználó Lightroom már több mint 120 natív nyersfájlformátumot támogat. A béta által támogatott új fényképezőgép típusok közé tartozik a Canon EOS 30D, az Epson R-D1s, a Leaf Aptus 65 és az Aptus 75, az Olympus EVOLT E-330 és az SP-320, a Pentax *ist DL2 és a Samsung GX-1S. Importálás után a képeket levetíthetjük zenével, illetve vetett árnyékokkal, szegélyekkel, névjegyekkel és különböző színes hátterekkel kiegészített diabemutatókon.

A Lightroom fejlesztési ideje alatt a modulok és a szolgáltatások a digitális fényképészeti munkafolyamatok igényeitől függően fognak bővülni vagy változni.

Árak és beszerzési lehetőségek
A Power PC és Intel alapú Mac gépeken is futó Lightroom 3.0 béta Macintosh OSX Tiger (10.4.3) változata ingyenesen letölthető a http://labs.adobe.com/technologies/lightroom honlapról. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor, 768 MB RAM és 1024×768 képernyőfelbontás. A végleges kereskedelmi verzió 2006. végén fog megjelenni. A Lightroom béta Windows verzióját idén nyáron lehet majd letölteni. Az árakkal, a rendszerigénnyel és a beszerzéssel kapcsolatos egyéb részleteket még nem állapították meg.