Nemzetiségeink múltja és jelene

0

A Magyar Művelődési Intézet a Kisebbségek Napja alkalmából fotókiállítást készít, melyre pályázat útján várja az alkotásokat. A pályázaton bárki nevezhet, maximum 12 db fekete-fehér vagy színes papírképpel.

A beküldőtt anyagból a szervezők fotókiállítást és vándorkiállítást készítenek.

Sajtóközlemény:

Fotópályázat – 2006

A Magyar Művelődési Intézet első alkalommal hirdeti meg nemzetiségi fotópályázatát
„Nemzetiségeink múltja és jelene”
címmel.

A Magyar Művelődési Intézet e tevékenységével is hangsúlyozni kívánja, hogy Magyarország sokszínű, gazdag kultúrájú ország.

A fotópályázat ez évi kiemelt témája: „Nemzetiségeink múltja és jelene az épített kultúrában”.

Az Intézet nem titkolt célja, hogy részt vállaljon a történelmi tudat alakításában, részt vállaljon a magyarság mellett a nemzetiségek épített és szellemi kultúrájának megőrzésében és vállalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ez a felbecsülhetetlen érték ismert és dokumentált legyen.
A cél az, hogy a Kisebbségek Napjához kötődően a magyarországi nemzetiségek / bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ múltját és jelenét tárgyi emlékeken keresztül bemutató fotókiállítás készüljön.
A pályázat célja továbbá hogy a vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák.
A Magyar Művelődési Intézet a zsűrizett pályázati anyagból vándorkiállításokat és fotóalbum létrehozását is tervezi.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.

2. A fotó-dokumentációs pályázat célja egyfelől, hogy dokumentálásra és bemutatásra kerüljön a Magyarországon élő nemzetiségek közös hazánkban épített kulturális öröksége. Másfelől dokumentált és bemutatható legyen mindaz, ami a nemzetiségek megmaradásához szükségesen a rendszerváltozás után épült, felújításra vagy felállításra került. (pl.: iskola, közösségi ház…, emlékmű, emlékereszt …, templomok, kápolnák, kálváriák …..temetők, útszéli keresztek …., pincesorok, malmok, fogadók, faluházak, régi és mai egyesületi házak, nemzetiségi események stb.)

3. kategóriák:
dokumentumfotók
művészfotók
riportfotók

4. Egy pályázó maximum 12 db fekete-fehér vagy színes – bármilyen technológiával készült papírképet küldhet be, a három kategória között bármilyen megosztásban.

5. A beküldött képek mérete 13×18 cm legyen. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani! Az előre elkészített paszpartuk ablakmérete 12,5×17,5 cm. (Tehát az ennél kisebb képeket nem takarja, az ennél nagyobbakat pedig túlságosan is. Ezért fontos a megadott méret betartása!)

6. Valamennyi fotó hátoldalán olvashatóan szerepeljen a – nevezési lappal egyezően – a kép sorszáma, a szerző neve, postacíme, továbbá település neve vagy más pontosabban meghatározható földrajzi hely, ahol a kép készült. A rendezők javaslata, hogy mindezeket az adatokat egy öntapadós etikettre írják rá, s csak ezután ragasszák fel a képek hátoldalára. (Az alapvető információk nélkül beküldött képeket nem továbbítjuk a zsűri számára.)

7. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek hátoldalán olvasható felirattal.

8. A beküldött fotókat a Magyar Művelődési Intézet Nemzetiségi Osztálya archiválás céljából megtartaná, ha ehhez a pályázó hozzájárul. A fotók későbbi felhasználása esetén a szerzői jogról szóló törvény alkalmazása irányadó.

9. A kiállításra kerülő képeket az Intézet munkatársaiból és az adott nemzetiség szakembereiből létrehozandó szakmai zsűrik választják ki.

10. A kiállítás rendezője a Magyar Művelődési Intézet. A fotókiállítás megnyitójára és a pályadíjak átadására 2006. december 17-én a Kisebbségek Napjához kötődő Nemzetiségi Gálán Intézetünkben kerül sor.

11. A pályázóknak nevezési díjat nem kell fizetni.

12. Díjazás: 1-5. díj: 5000 – 5000 Ft értékű fotóművészeti album.
Különdíjak: 10 db 3000 – 3000 Ft értékű fotóművészeti album. A különdíjak száma a felajánlások függvényében nőhet.

13. Kiállítási naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2006. október 1.
Zsűrizés: 2006. október. 20.
Értesítés a zsűrizés eredményéről: 2006. október 30.
A kiállítás megnyitója: 2006. december 17.

(Mindazon fotókat, amelyeket a szerzők nem ajánlanak fel archiválási célra és nem kerül be a kiállítás anyagába a Magyar Művelődési Intézet a 2007. február 28-ig postai úton visszaküldi.)

További információ:
Magyar Művelődési Intézet: 1011 Bp., Corvin tér 8.
Lukács Mária Tel.: (1) 201-5053; Fax: (1) 225-6041; e-mail: lukacsm@mmi.hu
A pályázati kiírás anyaga letölthető a www.erikanet.hu honlapról.