Minden vízbe merített fényképezőgép…

0

Július eleje óta készülök megírni ezt valahova, remélem még nem késő. Az apropót a családi nyaraláson történtek adják. Mint büszke apuka, videó képes digitális fényképezőgéppel (Sanyo VPC-J4) az egyébként térdig sem érő Adriában rögzítettem fiam ténykedését (azért a vízben, hogy lehetőleg ne a nappal szembe álljak). Persze, hogy én is úgy gondoltam, hogy a gép megússza szárazon. Nem így lett. Sanyo VPC-J4 Az első nagyobb hullám megtört a hátamon és elöntötte a kezemben lévő fényképezőgépet. Mivel olvastam már ilyen esetekről, tudtam, hogy a legrosszabb, ha ilyenkor áram van a gépben, ezért az akkut azonnal (1-2 másodpercen belül) kivettem, így mire a víz befolyt a burkolaton belülre, a fényképezőgép nagy része már valószínűleg nem volt áram alatt. Gép ki a partra, majd következett a 3 napos szárítás. Bár nagyon kíváncsi voltam, hogy túlélte-e a kalandot, a biztosnak hitt száradásig nem tettem vissza az akkut, nehogy a még gépben lévő vízcseppek kárt okozzanak. Három nap után tettem vissza az akkumulátort és a fényképezőgép gond nélkül bekapcsolt. A hátlapon lévő gombok némelyike nem ment ugyan elsőre (pl. a menübe nem lehetett belépni), de kb. 10 perces nyomkodás után az is magához tért. Az eset óta kb. 1 hónap telt el, a gép azóta is funkcionál, bár nem tudjuk, hogy a fényképezőgép belsejébe mennyi só került. A só a levegő páratartalmát felhasználva szépen lassan szétmarhatja a készülék belsejét, így mindenképpen tervezem, hogy szakszervizben kitisztíttatom. Tanulság? Ha a digitális fényképezőgép (de lehet bármilyen elektromos eszköz) megázik, akkor a következő lépésekkel érdemes próbálkozni:

  • azonnal vegyük ki az akkumulátort / elemet (talán ez a legfontosabb)
  • töröljük meg a készüléket (ha sós vízbe merült, akkor ezt célszerű még alaposabban megtenni, hogy ne maradjon só a gép felületén)
  • hagyjuk a fényképezőgépet akkumulátor nélkül száradni néhány napig (légkondicionált szobában az alacsonyabb páratartalom miatt könnyebben száradhat)
  • akkor is vigyük szervizbe, ha a készülék túlélte az esetet, hogy megnézzék kell-e takarítani a belsejét (néhány ezer forintot megér, ha megmenthető vele egy több tízezer forintos eszköz)

De talán a legfontosabb, hogy ha az ember strandon, vízben, homokban szeretné a fényképezőgépét használni, akkor lehetőleg vegyen víz és ütésálló modellt, mint például a Pentax Optio W20 vagy az Olympus mju 720SW, vagy meglévő gépéhez egy megfelelő tokot.