Pentax K10D

0

Régóta nyílt titoknak számított már, hogy a Pentax 10 megapixeles DSLR géppel készül a középkategóriában, hiszen az év elején megrendezett PMA szakkiállításon – ahogy február végi híradásunkból kiderül – már megcsodálhattuk a K10D vázat. Az akkor még csak reménybeli képességekkel megáldott fényképezőgép lassan valósággá válik, hiszen a Pentax végre bejelentette végleges spacifikációit és megjelenését.

A 23,5 x 15,7mm-es CCD képérzékelő effektív felbontása 10, 2 megapixel és ebben a modellben is megtaláljuk a nemrég bevezetett Shake-Reduction (SR) stabilizátort, amely az érzékelő elmozdulásával ellensúlyozza a gép és az azt tartó kéz rezgéseit. Az SR rendszer a korábban megjelent K100D-hez mérten továbbfejlesztett, így az ott megszokott 2-3,5 fényértéknyi hatékonyság itt 2,5-4 fényértéket jelent. A szenzort új fejlesztésű poreltávolító rendszerrel (DR) is felszerelték, amely egyrészt egy portaszító felületből, másrészt az SR rendszer rezgése általi porlerázásból áll.

A fényképezőgép elsősorban a gyártó K-, KA-, KAF-, és KAF2 szabványú objektívjeivel kompatibilis. Ezeket a vázra helyezve, kb. 1,53 szorzófaktorral kell számolnunk a látószög meghatározásához. A gépet úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a jövőben várható „supersonic” AF motoros objektívekkel is. Ezek fejlesztése még jelenleg is tart a Pentaxnál. Az autófókusz rendszer (SAFOX VIII) 11 pontos, melyből 9 mező kereszt-szenzoros, így nagy érzékenységet ígér. Az AF rendszert külön segédfénylámpa nem egészíti ki, a vaku villanásait használhatja a váz .

A K10D A/D konvertere 22 bites, mely az eddig megszokott 12 bites digitális konvertereknél jóval hatékonyabb mintavételezést, a gyártó ígérete szerint pedig jobb képminőséget biztosít. A fényképezőgép a legújabb PRIME (Pentax Real Image Engine) képfeldolgozó processzort kapta, mely a DDR2 memóriával együttműködve gyors adattranszfert ígér.

A megfelelő expozíciót számos tulajdonság segíti. Ilyen a Hyper Program funkció, amely egy gomb megnyomására azonnal átvált a zár és rekeszprioritás módok között. Használhatunk érzékenység-prioritás módot is, a hagyományos expozíció sorozat mellett pedig készülhet kontraszt-, színtelítettség-, élesség-, és fehéregyensúly sorozat is. Az automata érzékenység kontrol ISO 100 és 1600 értékek között szabályoz, melyet természetesen magunk is meghatározhatunk.

A képek komponálását pentaprizmás kereső segíti 95%-os lefedettséggel és 0,92x-es nagyítással. A hátsó LCD monitor 2,5”-os képátlót ad, 140 fokos betekinthetőséggel és 210 000 képpontos felbontással.

Sorozatfényképezés esetén 3 kép/mp sebességgel dolgozhatunk korlátlan JPEG mentési lehetőséggel, melynek csupán memóriakártyánk kapacitása szabhat hatást. RAW formátumban 12 db fotó menthető egyhuzamban.

A Pentax K10D több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely a komolyabb kategóriás DSLR gépek sajátja és csak az utóbbi időben kezd megjelenni a középkategóriában is. Ilyen a 100 000 expozícióra dedikált zárszerkezet, vagy az időjárás viszontagságainak is ellenálló fémváz, amelyet 72 helyen szigeteltek a víz és a por ellen. A felhasználó 32 egyedi beállítással igazíthatja fotós szokásaihoz a gépet.

Afényképezőgéphez lítium-ion akkumulátort mellékel a gyártó, melynek egy feltöltésével a gyári mérések szerint kb. 500 fotó készíthetó (CIPA-szabvány, 50%-os vakuhasználattal). A képek JPEG, RAW és kombinált RAW+JPEG formátumokban tárolhatók SD, vagy SDHC memóriakártyán.

A K10D-hez opcionális portr-, és akkumarkolat is vásárolható lesz, mely a vázhoz hasonlóan szintén időjárásálló. A 140 x 43 x 73,5 mm-es kiegészítő 235 grammal növeli a gép tömegét.