FotoNation: Poreltávolítás – szoftveresen

0

A FotoNation név már ismerősen csenghet számunkra, hiszen a FaceTracking arcfelismerő autofókusz rendszert is e cég készítette, melyet már a Pentax Optio A20-ban és Optio S7-ben meg is találhatunk.

A cég most egy új probléma megoldását tűzte ki céljául, nevesen a cserélhető objektíves gépek képérzékelőjére kerülő porszemek által okozott képi hibák szoftveres javítását.

Köztudott tény, hogy a cserélhető objektív miatt a tüköraknába jutó porszemek néha a képérzékelőre tapadnak, amelyek rontják a felvételek minőségét azáltal, hogy a porszem helyén a végső képen egy (rekesznyílástól függően) viszonylag nagy méretű szürke folt jelentkezik. Ez ellen elsőként az Olympus készített megoldást, az ún. SuperSonic Wave Filter-t, mely ultrahang frekvenciájú rezgésekkel rázza le a CCD előtti szűrőről a porszemeket, s gyűjti össze azokat egy speciális ragasztóval bekent fóliára.

Hosszú idő elteltével más cégek is felismerték ennek a szolgáltatásnak a fontosságát, így a Sony az Alpha DSLR-A100-ban CCD rázással, illetve nemrég a Canon az EOS-400D-ben szintén ultrahanggal, no és a Pentax a K10D-ben ugyancsak CCD rázással szünteti meg a probléma forrását.

A FotoNation más lehetőséget kínál. Ők szoftveres megoldáson dolgoznak, vagyis abban az esetben is jó képet ígérnek, ha a képérzékelőn már (vagy még) ott van a megtapadt porszem.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a FotoNation Dust Removal szoftverének működéséhez elsőként egy ún. pormaszkot (dust map) kell létrehozni, amely hasonló az Olympus Pixel Mapping eljárásához, azzal a különbséggel, hogy itt nem a hotpixeleket kell felderíteni, hanem a porszemeket. A képet szűk blendével, végtelenre állított élességgel, homogén felületet fotózva kell elkészíteni, ebből fogja a szoftver megállapítani, hogy a képérzékelő mely részén található porszem. Ezt az ún. dust map-et eltárolja a gép memóriájában, hogy később bármikor fel lehessen használni.

Ezt követően minden egyes elkészített kép után a program az eltárolt dust map alapján megvizsgálja a problémás területeket és azok környezetét, majd a rendelkezésre álló adatok alapján korrigálja a szín- és világosság értékeket.

A pormaszk létrehozásakor, valamint a szoftveres poreltávolítás során az algoritmus figyelembe veszi az alkalmazott gép típusát, felbontását, az objektív fajtáját, gyújtótávolságát, valamint a rekeszértéket, s ezekből kiszámolva tudja meghatározni a porszem által „elrontott” képrészlet kiterjedését.

A Dust Remove eljárás nem csak a fényképezőgépen belüli képfeldolgozás (vagyis amikor JPEG kép készül) során használható. A FotoNation a RAW fájlok javítására is készített megoldást. Ez esetben a RAW fájl fejlécébe a fényképezőgép rögzíti a dust map-et. A RAW konverzió során az EXIF adatok felhasználásával a poreltávolító algoritmus ugyanolyan módszerrel tudja javítani a hibás területeket, mint a fényképezőgép belső képfeldolgozó rendszere.

A kidolgozott algoritmus jól optimalizált, egy 6 Mpixeles kép pormentesítését egy 1,6 GHz-es Pentium 4 processzorral szerelt PC 0,5 mp alatt elvégzi.

Bár konkrétan arról nincs információnk, hogy a Canon EOS-400D-be is a FotoNation Dust Removal eljárása került, de mindenképpen érdemes itt is megemlíteni, hogy az EOS-400D is rendelkezik szoftveres poreltávolítás lehetőségével (azon kívül, hogy hardveres „porlerázást” is építettek az új modellbe).