Adobe Photoshop Lightroom

0

Az Adobe készülő fotórendszerező, szerkesztő és RAW konvertere a Lightroom immár a Photoshop széria részét képezi. A béta változat a JPEG és TIFF formátumok mellett 125-féle RAW formátumot támogat, többek között olyan új fényképezőgépekét is, mint a Nikon D80, a Canon EOS-400D, vagy a Sony A100.

A mostantól Adobe Photoshop Lightroom néven futó szoftver béta 4 verziója Windows és Macintosh verzióban is letölthető a cég honlapjáról. A Lightroom végleges verziója várhatóan 2007 elején kerül forgalomba.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Adobe a béta 4 bevezetésével a Photoshop család tagjává tette a Lightroomot

Az Adobe Photoshop Lightroom béta bővítései most már azonos szolgáltatás készletet kínálnak a Windows és Macintosh platformra

San Jose, USA és Köln, Németország, 2006. szeptember 25. — Az Adobe Systems a németországi Photokina kiállításon Kölnben ma bejelentette az Adobe® Photoshop® Lightroom™ frissített nyilvános béta szoftvert. Az Adobe Labs honlapjáról máris letölthető frissítés Windows és

Macintosh platformon egyesíti a termék szolgáltatás készletét, így a professzionális fényképészek új lehetőséget kapnak a digitális fényképek tömeges importálásához, kezeléséhez és bemutatásához. Több mint 325 000 ember döntött a béta során a kipróbálás mellett, közülük az internetes fórumokon több mint 3400-an osztották meg véleményüket. Az Adobe Photoshop Lightroom végleges verziója várhatóan 2007. elején kerül forgalomba.

“A Lightroom béta bevezetésekor azt a lehetőséget adtuk meg a fényképészeknek, hogy egy virtuális tesztcsoport részévé váljanak és megosszák velünk az alkalmazáshoz fűzött elvárásaikat” – mondja Deborah Whitman, a digitális képalkotás termékgazdálkodásért felelős alelnöke. “A fényképész közösséggel való együttműködés egy jobb munkafolyamat megoldás kifejlesztését tette lehetővé.”

A szoftver végleges márkamegjelölése, az Adobe Photoshop Lightroom, megerősítette az alkalmazás helyét az amatőrfényképészek, a fotóbarátok és a heterogén professzionális felhasználói tábor igényeit kielégítő Photoshop családban.

Továbbfejlesztések és a nyersfeldolgozás támogatása

Az Adobe Photoshop Lightroom béta 4.0 javított digitális fényképészeti munkafolyamat eszközöket kínál, ideértve a precíziós fehéregyensúly kiválasztás lehetőségét és testreszabható beállításaival egy korszerűbb és elegánsabb felhasználói felület élményét. Az új tónusgörbe beállító szolgáltatás hatékony képkorrekciós lehetőségeket biztosít, amelyekkel a felhasználók kiváló színeket, árnyalásokat és kiemeléseket érhetnek el.

Az Adobe a béta 4 bevezetésével a Photoshop család tagjává tette a Lightroomot

A Develop és a Library modul továbbfejlesztései közé tartoznak olyan időkímélő eszközök, mint a Lightroom könyvtárba importálás után a fájlok átnevezésének és Adobe digitális negatív formátumba (DNG) konvertálásának lehetősége. Az új szűrők, tárolt keresési beállítások és szervezési lehetőségek gyors képlekérdezéseket és nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé.

A Lightroom a JPEG és a TIFF mellett több mint 125 natív nyersfájlformátumot támogat, és egyetlen munkafolyamattá teszi a nyerskonverziót. A béta által támogatott legújabb fényképezőgép típusok a Nikon D2Xs a Sony A100, valamint a Canon EOS Rebel Xti (400D) és Nikon D80. Ez a támogatás azt jelenti, hogy a fényképészek a Lightroomot még a piac legújabb fényképezőgépeivel is használhatják abban a tudatban, hogy a képfájlok most és a jövőben is támogatva lesznek.

A közösség támogatása

Az Adobe egy online közösségi honlapot tart fenn az Adobe Photoshop Lightroom béta számára, ahol a fényképészek a Lightroom Showcase Gallery diabemutató szolgáltatás segítségével megoszthatják kollekcióikat. A fényképészek a közösségben és a galériában jól ismert fotósok által feltett archívumokból nyerhetnek ihleteket.

Árak és beszerzési lehetőségek

Az Adobe Photoshop Lightroom béta ingyenesen letölthető az Adobe Labs honlapjáról az alábbi címen: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor vagy Windows XP SP2, Intel Pentium 4 processzor és 768 MB RAM, illetve 1024×768 felbontású képernyő. Az Adobe Photoshop Lightroom béta támogatja a PowerPC és az új Intel-alapú Macintosh számítógépeket. Az Adobe Photoshop Lightroom végleges verziója várhatóan 2007. elején kerül forgalomba. Az árakkal, a rendszerigénnyel és a beszerzéssel kapcsolatos egyéb részleteket még nem állapították meg.