Sigma DP1

0

A Sigma SD14 érkezéséről egy ideje már tudunk, a Sigmának mégis sikerült meglepnie mindenkit egy igazi érdekességgel. A Sigma DP1 nem csak az első komoly kompakt fényképezőgép Foveon érzékelővel (a Polaroid próbálkozott, de az már az elején is reménytelennek tűnt), de az első zsebre tehető APS-C méretű érzékelős kompakt fényképezőgép.

A Sigma DP1-ben a Foveon APS-C méretű 4,6 millió pixeles (14 megapixenek mondják, mert mind a 4,6 millió pixelhelyen 3 rétegben állnak a képpontok) érzékelője azonos a tükörreflexes Sigma SD14-ben használt szenzorral. A kis külső méret és a nagy érzékelő párosításának hátulütője, hogy drága hozzá zoom objektívet építeni. Nyilván ebből kifolyólag a DP1-et a Sigma is egy fix, 16,6 mm-es (kisfilmes rendszerben kb. 28 mm-nek megfelelő) nagy látószögű objektívvel szerelte fel.

A kipróbált darab még erősen béta modell volt, ráadásul még csak japánul beszélt, de mindenesetre profi fotósok felszerelésének kellemes kiegészítője lehet. A Sigma DP1 legkorábban januárban kerülhet a boltokba, de az áráról (egy véletlenül elejtett „drága lesz” kifejezésen túl) nem nyilatkoztak.

———————————————————————————- (Frissítve: 2006. 09. 29., 10:10) Nem hivatalos, de egyes külföldi fórumok és japán híroldalak pletykái szerint a Sigma 2007. jan. 7-re időzítette a gép japán megjelenését, a csúszás lehetőségét fentartva. Még bizonytalanabb pletyka, hogy az ára állítólag 900 dollár körül lesz. Az kb. a Canon 400D + kitobi ára.