Fotóhónap 2006

0

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke

Ernst Múzeum

Az idei Fotóhónap központi kiállítása a “(M)érték – Világhírű magyar fotográfusok” című tárlat, ami öt magyar származású, nemzetközi szinten is jegyzett fotóművész, Brassaï, Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László és Martin Munkácsi mintegy 250 fotóját mutatja be a látogatóknak. A kiállítás szervezői az öt kiemelkedő művész képeit egy-egy időszakban egymással párhuzamosan mutatják be, jelezve, hogy mi foglalkoztatta az egyes fotósokat az adott évben. A kiállítás november közepétől lesz látható a nagymező utcai Ernst Múzeumban.

A Fotóhónap másik nagy kiállítása közvetlenül kapcsolódik a Magyar Fotóművészek Szövetségének jubileumához. A november 9-én a Szabad sajtó úti Budapest Galériában nyíló Kiválasztott Fényképek című rendezvény a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai által az elmúlt 50 évben készített legjelentősebb műveket mutatja be. A száz képből álló kiállítás több olyan művet is bemutat, ami kiállítás keretében eddig nem volt látható.

A Fotóhónap keretében nyílt meg ma délután az MTI Fotó 50 éves archívumából összeállított fotókiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban. Az MTI 1952 óta működő fotórovata 50 éve, 1956 tavaszán vált önálló szervezeti egységgé és így jött létre az azóta nemzetközi szinten is elismert fotóügynökség. Az MTI Naphegyen lévő dokumentumtára ma 250 név szerint azonosítható fotós csaknem 13 millió fotóját őrzi negatívon. Ebből a gyűjteményből gyűjtötte ki 8 hónap alatt a mostani kiállítás anyagát képező alkotásokat Gera Mihály esztéta. A kiállítás mától november 19-ig lesz látható a Néprajzi Múzeumban.