Itt a Canon EOS-40D?

0

Ugyan a Canon hivatalos bejelentése még várat magára, de az Amazon.com a mai napon már megszellőztette a cég másfél éve várt új középkategóriás DSRL gépének adatait, sőt az előrendelést is felveszik a termékre.

A gép leírását a „From the manufacturer” felirat nyitja, így tekinthetjük félhivatalos bejelentésnek is, de lássuk a lényeget!

Az angol nyelvű közlemény szerint a Canon EOS-40D nem csak a középkategóriás tükörreflexes fényképezőgépre vágyók, de a professzionális kategóriában jártas fotósok igényeit is igyekszik kielégíteni. Erre utal a magasabb szériákból átvett számos tulajdonság, amelyek közül jó párral már találkoztunk az év elején bejelentett Canon EOS-1D Mark III-nál.

A felbontás hozza az elvárható szintet, így 10,1 megapixelt kapunk a kategóriától megszokott méretű (APS-C), Canon gyártmányú CMOS szenzoron. A másik újdonság a frissebb Canon fényképezőgépekben már használatos DIGIC III képfeldolgozó egység, amelytől a sebesség növekedését várhatjuk. Ez olyannyira igaz, hogy az EOS-30D 5 kép/mp-es sorozatsebessége 6,5 kép/mp-re nő, a bekapcsolás utáni készenléti idő pedig mindössze 0,15 másodperc. A sorozat hossza is változott, hiszen 30 JPEG helyett akár 75-öt, 11 RAW helyett pedig 17-et „lőhetünk”.

Megváltoztatták a hátsó LCD kijelzőt és a keresőt is. Az LCD 2,5” képátlóról 3”-ra nőtt, felbontása viszont maradt a régi (230 000 képpont). A gyártó növelte a kijelző fényességét és javította színvisszaadását. A nagyobb kijelzőn, nagyobb betűméretet is beállíthatunk a jobb láthatóságért.

A belépő és középkategóriás gépeket használó Canon tulajdonosok régóta áhítoznak a nagyobb képet adó kereső után. Kívánságuk úgy tűnik a 40D esetében meghallgatásra talált, mert a tükörreflexes kereső nagyítása 0,9x-ről 0,95x-re növekedett, láthatósági szöge pedig 251 fokról 264 fokra. Ezzel együtt a betekintési távolságot is 20-ról 22 mm-re növelte a gyártó. A kereső ezzel kb. a konkurencia gépeiben megszokott méretű képet ad.

Némely tulajdonságát az elődtől örökölte a Canon EOS-40D. Ilyen az ISO 100-1600 között 1/3 Fé lépésekben állítható (és ISO 3200-ig kiterjeszthető) érzékenység, a 30-1/8000 között használható záridő, valamint a 100 000 expozícióra tervezett zár élettartam. Az érzékenység már nem csak automata, de kreatív expozíciós módokban is automatára állítható, és értéke folyamatosan megjelenik a keresőben és a státusz kijelzőn.

Az új modellben profi szolgáltatásokat is találunk, mint például az időjárásálló szigetelésű magnéziumváz, vagy a 14-bites A/D konverzió, amit az EOS 1D Mark III-tól kapott. Ez négyszer annyi színárnyalat megjelenítését teszi lehetővé, mint a korábbi modellekben. Szintén a nagyobb modellből örökölte a Highlight Tone Priority (világos tónusok prioritása) és High-ISO Noise Reduction (tajszűrés magas érzékenységen) funkciókat. Szintén bevezették a profi modellben debütált sRAW képformátumot, amely csupán a hagyományos RAW fájlméret felét foglalja.

A Canon EOS-40D a 20D-nél bevezetett, kilenc pontos AF-rendszert kapta, de jelentős továbbfejlesztésekkel. A kilenc fókuszpont mindegyike keresztszenzoros, ami nagyobb pontosságot ígér. A gyártó szerint ugyanakkor az AF állítás sebessége is 30%-al jobb a 30D-nél. Szintén a magasabb kategóriás fényképezőgépek sajátja a cserélhető mattüveg, ami már az EOS 40D-nél is elérhető lesz. Ebből egyelőre kétfélét kínál a gyártó.

Ahogy a Canon EOS-1D Mark III-ban úgy a 40D-ben is megtaláljuk az élőkép (Live View) szolgáltatást, így komponálás közben is használhatjuk az LCD kijelzőt. Az AF-ON gombbal az automata élességállítás is működik e funkció alatt, bár az élőkép, csak annak elengedése után látható. Az élőkép 100%-os lefedettségű és 5, vagy 10x nagyíthatóságú.

A Canon EOS-40D-ből sem hiányozhat a 400D-ben bevezetett érzékelőtisztító rendszer, amely a szenzorra (illetve az előtte lévő szűrőre) rakódott kisebb szennyeződéseket hivatott eltávolítani. A szennyeződéseket, porszemeket a megszokott ultrahangos „rázással”, a tükör felcsapása és a zár nyitása után manuálisan, vagy szoftveresen távolíthatjuk el.

A vázhoz új kiegészítőket is vásárolhatunk. Ilyen az új BG-E2N portrémarkolat (de használható a korábbi BG-E2 is), amely a vázhoz hasonlóan por-, és cseppálló szigetelésű. A váz opcionális vezeték nélküli kapcsolattal is használható, ha beszerezzük mellé a WTF-E3A Wi-Fi Transmittert.

A Canon EOS-40D váz bruttó fogyasztói ára, az említett kereskedelmi oldalon 1299,99 dollár.