Canon EOS 1Ds Mark III előrejelzés

0

A képen az előd, a
Canon EOS-1Ds Mark II látható

Úgy tűnik a Canon a közeljövőben frissíti az EOS-1Ds sorozatot is, hiszen a 40D mellett e széria technikai adatai is kikerültek az Amazon.com kereskedelmi oldalra.

A Canon EOS-1Ds Mark III a kisfilmes digitális fényképezőgépek legnagyobb felbontását, 21,1 megapixelt (5632 x 3750 pixel) kapott, természetesen a megszokott full-frame méretű (36 x 24mm-es) CMOS érzékelőn. Az új érzékelő elé új, könnyebb infra-vágó szűrőt terveztek, amely minden be és kikapcsoláskor 3,5 másodperces vibrációval tisztítja meg saját magát a rárakódott porszemektől.

A gép a leírás szerint könnyebb magnéziumvázat kapott, ami persze most sem nélkülözi a por- és cseppálló belső szigeteléseket, összesen 76 helyen. A zár élettartama az EOS-1D Mk III-hoz hasonlóan 300 000 expozíció és szintén 14 bites A/D konverziót kapunk. A főként műtermi használatra ajánlott fényképezőgép DIGIC III képfeldolgozó processzort és 5 kép/mp-re növelt sorozat sebességet tudhat magáénak. Maximális felbontásban 56 db JPEG és 12 RAW fájlt készíthetünk egyhuzamban. A hagyományos RAW képek mellett itt választható a kisebb helyet foglaló sRAW formátum.

A Canon EOS-1Ds Mark III 45 fókuszpontot kapott, hasonlóan elődeihez. Ezek közül 19 keresztszenzoros és 26 kiegészítő AF mező. Szintén az 1D Mk III-ból került át a Live Wiev lehetőség és a 3” képátlójú LCD kijelző, aminek felbontása 230 000 képpont. A készülék kijelzőjének képmérete így is egyedülálló volt a DSLR piacon, de a gyártó úgy gondolta, hogy rátesz még egy lapáttal a 0,7x nagyításra, ami a Mark II-nál 0,75x, vagyis nagyobb látható keresőmérettel lesz dolgunk.

A készülék mellé egy régebbi profi objektív újra kiadott változatát is kínálja a gyártó. A Canon EF 14mm F2,8 L II USM-et elsősorban a táj és építészeti fotósoknak ajánlják. A nagy precizitású aszférikus és UD lencsetagokat tartalmazó objektívet a full-frame képmérethez optimalizálták. Növelték a képszéleken és sarkokban adott felbontóképességet és csökkentették az optikai torzítást.

A Canon EOS-1Ds Mark III 7999 dolláros nyitóáron szerepelt az oldalon. Az árat és az előrendelést azóta eltávolították.