Az első teljes Leica képkockás Nikon D-SLR: D3

0

A Nikon hosszú fejlesztés után ma büszkén jelentheti be az első teljes Leica képkocka méretű szenzorral rendelkező profi digitális tükörreflexes fényképezőgép vázát.

A Nikon D3 több szempontból is fantasztikus paraméterekkel rendelkezik. Elsőként nyilván a 36×24 mm-es szenzorméretet kell megemlíteni, amely a Canon két éves egyeduralmát töri meg a fullframe fronton (a Kodak DCS Pro sorozat kivonását követően).
Az új FX formátumú képérzékelő felbontása 12 millió képpont, pixelei 8,45 mikronosak. A megdöbbentő azonban az, hogy sorozatban ekkora felbontás mellett képes a 9 kép/mp sebességre, ráadásul ha a kártya sebessége bírja, akkor a kártya beteléséig. A nagy sebességű képfeldolgozást a vadonat új Expeed processzor teszi lehetővé.

Ha a Nikon D3-ra DX (vagyis APS-C-re tervezett) objektívet helyezünk, a fényképezőgép ezt képes érzékelni, ez esetben automatikus képkivágást végez 5,1 Mpixelre, sőt, a keresőben is látni fogjuk, mekkora területünk marad. A képek oldalarányát a szokásos 3:2 mellett 5:4-re is megválaszthatjuk.

A fényképezőgép érzékenysége ISO200 és ISO6400 közötti lehet alapesetben, de kiterjeszthető ISO100 és ISO25600 közé is. A szenzorból kiolvasott analóg jelek digitalizálása 12 vagy 14 biten történhet.
Az automatikus élességállításhoz 51 fókuszpontból álló AF szenzort fejlesztettek.

A Nikon D3 hátuljára 3″ képátlújú, igen nagy felbontású, 920 ezer pixeles (közel VGA felbontású) LCD-t szereltek. A kijelzőre élőkép is kerülhet, a LiveView üzemmód használatakor kontrasztérzékelős (tükör lecsapása nélkül) és fáziskülönbség elven működő (tükör lecsapását igénylő) AF egyaránt kérhető. Az élőkép USB-n és opcionális WiFi adapter segítségével számítógépre is küldhető.
A képfeldolgozás során a gépben színi hibák javítására is lehetőség van.

A kész fotókat dupla CF foglalatba helyezhető memóriakártyára menthetjük, amely akár UDMA módban is működhet a kellően nagy sebesség elérése érdekében.
Ma még ritkaság számba megy a HDMI kimenet, még videókameráknál is. A Nikon D3 az első digitális fényképezőgép, amely rendelkezik dedikált HDMI kimenettel.

A Nikon D3 ára várhatóan 5000 amerikai dollár lesz.

  • 12,1 megapixeles felbontású Full frame (teljes Leica képkocka méretű) FX CMOS érzékelő
  • DX objektívekkel automatikus átkapcsolás 5,1 megapixeles felbontásra
  • 3:2 és 5:4 képarány
  • ISO 200-6400 (kiterjesztett ISO100, ISO 12 800 és ISO25 600) érzékenység
  • 9 kép/mp sorozat (teljes képkockán), 11 kép/mp sorozat (DX formátumban)
  • 3” LCD kijelző, VGA felbontással
  • 0,12 mp indítás utáni készenlét
  • 0,041 mp kioldási késedelem
  • 0,074 mp tükör elsötétedési idő
  • Fényképezési helyzetfelismerő rendszer
  • Képszabályozási funkció
  • Aktív D-lighting
  • 51-pontos AF rendszer
  • élőkép (live view) lehetőség, autofókusszal
  • EXPEED képfeldolgozó rendszer
  • 14 bites A/D konverzió
  • HDMI kimenet
  • por- és cseppálló váz
  • 300 000 expozícióra tervezett kevlar/szénszálas zárszerkezet
  • dupla CompactFlash memóriafoglalat, egymás utáni, vagy egyidejű írással
  • opcionális Wi-Fi csatlakozás

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

A Nikon bemutatta a D3-at, a saját kategóriájában a világ leggyorsabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét.

Új, 12,1 megapixeles érzékelő, fantasztikus, 9 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel és nagy ISO érzékenység jellemzik a Nikon D3 nevű, vadonatúj professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépet

2007. augusztus 23: A Nikon Europe ma bejelentette a vadonatúj Nikon D3 professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely a professzionális fényképezés új szabványát testesíti meg.

„A Nikon maga mögött hagyta versenytársait a D3 bejelentésével; ez az élvonalbeli fényképezőgép megváltoztatja a professzionális fotósok egész munkamódszerét” – mondta Robert Cristina, a Nikon professzionális termékeinek európai márkamenedzsere “A D3 hihetetlen gyorsasága, felbontása és rugalmassága lehetővé teszi, hogy a fotósok korábban megoldhatatlannak tartott helyzetekben is fényképezhessenek.”

A D3 több éves fejlesztés eredménye, amelynek során figyelembe vették a professzionális fotósok véleményét is. Az új modell a Nikon számos innovatív megoldását felvonultatja. Ezek között megtalálható az exkluzív, 12,1 tényleges megapixeles, FX-formátumú (36,0 x 23,9 mm), 12 csatornás adatsorral rendelkező képérzékelő; a fantasztikusan gyors, 9 kép/mp sebességű sorozatfelvétel; a kiterjeszthető ISO 200–6400 érzékenység-tartomány; a teljesen új, 51 pontos automatikus élességállítási rendszer; az Élő nézet módot támogató, 7,62 centiméteres VGA LCD-monitor; valamint a csúcs modern képfeldolgozó motor.

FX-formátumú képérzékelő

A D3 FX-formátumú CMOS-képérzékelőjét az alapoktól úgy tervezték, hogy kivételes fényátviteli tulajdonságai legyenek, így a fotósok még gyenge fényben is kiemelkedő minőségű képeket készíthessenek. Az új modell magas jel/zaj aránnyal, a versenytárs fényképezőgépeknél 15%-kal nagyobb képpontokkal, résmentes felszíni mikrolencsékkel és fejlett chip-szintű zajcsökkentéssel rendelkezik, így kiváló minőségű képek készíthetők vele még rendkívül gyenge fényben is. Az érzékelő az ISO 200–6400 tartományban képes működni, amely kiterjeszthető akár ISO 25 600 és ISO 100 egyenértékig.

EXPEED képfeldolgozó rendszer

Az EXPEED képfeldolgozó rendszer jóvoltából a D3 hatalmas adatmennyiséget tud nagy felbontásban rögzíteni és feldolgozni. Az EXPEED rendszer hardverelemeket is tartalmaz, és a Nikon gazdag képfeldolgozási tapasztalatára épül. A D3 EXPEED rendszere 14 bites analóg/digitális (A/D) átalakítást és 16 bites képfeldolgozást végez, így teremtve meg a Nikonra jellemző, élénk és pontos színeket, finom bőrtónus-átmeneteket és kivételes részletgazdagságot.

Fényképezési helyzetfelismerő rendszer

A D3 példa nélkül álló megközelítést alkalmaz az expozíció és a fehéregyensúly kiszámításánál, valamint az automatikus élességállítás követő funkciójának intelligens támogatásánál is. A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer kulcseleme a Nikon híres, 1005 képpontos RGB fénymérési érzékelője, amely a legújabb módosítása révén még tökéletesebben érzékeli a téma alakját és pozícióját, ezáltal jobb automatikus expozíciót és pontosabb automatikus élességállítást tesz lehetővé.

Fejlett automatikus élességállítás

Az analóg és digitális tükörreflexes fényképezőgépek fejlesztésében szerzett, sokéves tapasztalatra alapozva a Nikon tovább emelte az optikai automatikus élességállítási rendszerek elvárt teljesítményének szintjét. A D3 és a D300 teljesen új, 51 pontos automatikus élességállítási rendszerét úgy tervezték, hogy pontosabb élességállításra és – követésre legyen képes.

A professzionális sport- és sajtófotósok automatikus élességállítási szokásainak alapos tanulmányozása után született meg a Multi-CAM3500 AF modul, amely a legtöbb AF pontot tartalmazza a digitális tükörreflexes fényképezőgépek számára valaha kifejlesztett megoldások közül. Az AF modul és a Nikon könnyen használható, nyolc irányú választógombjának ötletes összekapcsolásával az egyes AF-pontok kiválasztása egyszerűvé és gyorssá vált. Ahogy az egy Nikon-készülék esetében elvárható, az AF-rendszer bármilyen fényképezési helyzethez teljes mértékben hozzáigazítható.

Elképesztő sebesség, intuitív reagálás

A D3 képminősége kiváló sebességgel párosul. 9 kép/másodperces teljesítményével a D3, a saját kategóriájában a világ leggyorsabb digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely DX-formátumban használva még gyorsabb, 11 kép/mp2 sebességű sorozatfelvételre képes. A D3 ezen felül egy másik kivágási módot is kínál, az 5:4 (30 mm x 24 mm) képarányút. A 41 ezredmásodperces kioldási késedelem (a CIPA szabvány szerint) szinte észrevehetetlen, a képérzékelő integrált, 12 csatornás adatsora pedig a kiváló sorozatfelvételi sebességet és az Élő nézet mód remek teljesítményét garantálja. A D3 az indításnál sem késlekedik: az mindössze 0,12 másodpercet vesz igénybe, a tükör elsötétedési ideje pedig csupán 74 ezredmásodperc, ami a legjobb eredmény ebben a kategóriában.

Zárszerkezet

A D3 vadonatúj, a Nikon által gyártott zárszerkezetét több mint 300 000 ciklusos tesztnek vetették alá. A zár lamellái tartós KevlarTM-szénszálas kompozitból készültek, ettől rendkívül strapabíróak, és még a legkeményebb körülmények között is pontosan működnek.

Képszabályozás

A Nikon új Képszabályozás rendszere, amelyet a fotósok igényeinek figyelembevételével fejlesztettek ki, tovább növeli a JPEG-formátumban fényképezők hatékonyságát. A Képszabályozás használatával a kezdő és tapasztalt fotós egyaránt könnyen kezelheti és testre szabhatja a készített képek megjelenését. Ez a beépített feldolgozási folyamat jelentős mértékben csökkenti az utófeldolgozás időigényét. A sokoldalú alapbeállítások mellett a fotósok egyénileg kialakított beállításokat is létrehozhatnak, és ezeket másokkal is megoszthatják. A Nikon várakozásai szerint a fotós közösségek saját, az adott témákra és fényképezési helyzetekre optimalizált képszabályozási beállításokat hoznak majd létre. A Képszabályozás a jelenlegi Nikon fényképezőgépeken használt Színmód-beállításokat váltja fel.

Nagy kontrasztú témák, kis kockázattal

A D3 Aktív D-Lighting opciója is a JPEG-funkcionalitást erősíti. A nagy kontrasztú témák fotózása előtt a felhasználó egy előre beállított görbe alkalmazásával elérheti, hogy a fényképezőgép kiemelje a készítendő kép árnyékos és csúcsfényes részleteit, miközben az általános kontrasztot változatlanul hagyja.

A nagy felbontás szolgálatában

A D3 minden részletében a nagy felbontást támogatja. A legújabb HD-kijelzőkhöz való kapcsolódást lehetővé tevő HDMI (nagy felbontású multimédia interfész) kimeneti csatlakozótól kezdve a 7,62 centiméteres, 170 fokos megtekintési szögű VGA LCD-monitorig, a képek minden esetben nagy részletgazdagsággal jeleníthetők meg. Az új VGA monitor további fontos szerepet tölt be a D3 és D300 modelleken bemutatkozó, új Élő nézet mód használatakor. Más élő nézet technológiákkal ellentétben a Nikon valamennyi Élő nézet módjában használható az automatikus élességállítás.

Rugalmas képtárolás

A D3 a világ első digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely kettős CompactFlash-kártyafoglalattal segíti a rugalmas képtárolást. A fotós a két kártyát egymás után is használhatja a képek rögzítésére, vagy egy időben mindkettőre fényképezhet, így azonnali biztonsági másolatot készítve a felvételekről. A NEF + JPEG képformátum használatakor mód nyílik arra, hogy a NEF képeket az egyik, míg a JPEG képeket a másik kártyára rögzítse a készülék. A képfájlok a fényképezés után is kiválaszthatók, és másolhatók a két kártya között.

Állja a megpróbáltatásokat

A Nikon tükörreflexes fényképezőgépei régóta a professzionális fotósok kedvelt eszközei, mivel a legnehezebb körülmények között is megbízhatóan működnek. A sarkvidék fagyos világától a párás őserdőkig a Nikon gépei még akkor is bírják a tempót, amikor más fényképezőgépek már rég feladták a küzdelmet. A D3 is e büszke tradíció örököse. Alumíniumötvözetből készült a külső borítás, a váz és a tükör tartódoboza, a készülék nyílásait és gombjait pedig szigetelés védi a portól és a nedvességtől.

Vezeték nélküli hálózat

A Nikon a vezeték nélküli képátvitel úttörője volt. Az új WT-4 vezeték nélküli jeladóval pedig elérkezett a többgépes hálózatok korszaka. A WT-4 nemcsak képeket továbbít egy kiszolgálóra, és lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését, hanem a fényképezőgép kisképeinek távoli böngészésére is módot ad.

Legfeljebb öt D3 és D300 fényképezőgép köthető egy vezeték nélküli hálózatba. Például egy sporteseményen a fotószerkesztők egyidejűleg böngészhetik valamennyi fényképezőgép kisképeit, kiválasztva a kívánt képeket, miközben a fotósok folyamatosan dolgoznak.

Öt új NIKKOR objektív

Ma debütál öt új NIKKOR objektív is. Közöttük van az AF-S 14–24 mm f/2.8G ED fantasztikus, rendkívül nagy látószögű zoom objektív, valamint az AF-S 24–70 mm f/2.8G ED karcsú kialakítású általános zoom objektív. A Nikon három új, VR rázkódáscsökkentéssel rendelkező szuper-telefotó objektívet is a piacra dob: ezek az AF-S 400 mm f/2.8G ED VR, az AF-S 500 mm f/4G ED VR és az AF-S 600 mm f/4G ED VR.

A D3 vázának mérete 159,5 (Szé) × 157 (Ma) × 87 (Mé) mm, tömege pedig akkumulátorral együtt 1390 gramm. Az új modell Európában 2007 novemberében lesz kapható.

1. 2007. augusztus 1-én.

2. Az automatikus élességállítás követő funkciója kikapcsolva.

3. A WT-4 különféle verziói a regionális/nemzeti frekvenciaszabályoknak megfelelően különbözőek lehetnek.

A Nikon mindent megtett azért, hogy a dokumentumban közölt állítások és műszaki adatok az írás időpontjában pontosak legyenek; azok azonban a gyártó előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül megváltozhatnak.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu