12 Mpixeles DX formátumú D-SLR: Nikon D300

0

A Nikon D300 lelke a DX formátumú (APS-C) 12,3 Mpixeles képérzékelő (vélhetően a Sony új CMOS-a – a szerk.) A Nikon elsőként a D300-ban vezeti be a szenzortisztítást, amelyről korábban azt nyilatkozták, hogy a Nikon tükörreflexesekhez kialakításukból adódóan ilyenre nincs szükség (lásd blogunkban a Nikon interjút, mely a tavalyi Photokinán készült).

A sorozat sebessége 6 kép/mp lehet, sőt, külső markolatot használva akár 8 kép/mp sebességet is elérhetünk.

A váz hátuljára 3″-os LCD került, melyre élőkép is varázsolható. A kijelző védelméhez a korábbi komolyabb Nikon D-SLR-ekhez hasonlóan egy védő műanyag lapot pattinthatunk fel.

Az új vázhoz új portrémarkolatot is fejlesztettek. Az MB-D10-et felkészítették az élőkép kezelésére is, ugyanis ezen is megtalálható az AF-On gomb, amely az élőkép megtekintése során indítja el az élességállítást. Érdemes azt is megfigyelni, hogy egy joystick szerű négyirányú navigáló gomb is került a markolatra, amely egyszerűsíti a gép kezelését.

A gép csatlakozói között itt is megtalálhatjuk a D3-ban is alkalmazott HDMI kimenetet, a szokásos USB és videokimenetek mellett.

A Nikon D300 ára várhatóan 1700 amerikai dollár lesz. Megjelenési ideje 2007 november.

A készülék főbb jellemzői:

  • 12,3 megapixeles felbontású DX formátumú (APS) érzékelő
  • ISO 200-3200 (kiterjesztett ISO100 és ISO6400) érzékenység
  • 6 kép/mp sorozat (opcionális markolattal 8 kép/mp)
  • 3” LCD kijelző, VGA felbontással
  • 0,13 mp indítás utáni készenlét
  • 0,045 mp kioldási késedelem
  • magas frekvenciás, automatikus érzékelőtisztítás
  • 51-pontos AF rendszer
  • élőkép (live view) lehetőség, autofókusszal
  • EXPEED képfeldolgozó rendszer
  • 14 bites A/D konverzió
  • HDMI kimenet
  • por- és cseppálló váz
  • 150 000 expozícióra tervezett zárszerkezet
  • opcionális Wi-Fi csatlakozás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Nikon bemutatta a D300 nevű modellt, amely a professzionális tükörreflexes fényképezőgépek új kategóriáját teremti meg

A fejlett kompakt digitális tükörreflexes fényképezőgép felbontása 12,3 megapixel, 6 kép/mp sebességű, gyors sorozatfelvételre képes, öntisztító érzékelőegységgel és Élő nézettel rendelkezik.

2007 augusztus 23.: A Nikon Europe ma bemutatta a D300 digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely új szintre emeli a kompakt professzionális fényképezés lehetőségeit. A könnyen kezelhető DX-formátumú D300 fényképezőgépet kiemelkedő képminőség, multifunkcionális műszaki megoldások és gyors reagálás jellemzi. A kategóriaelső 12,3 megapixeles felbontással, 6 kép/mp sebességű, gyors sorozatfelvétellel, öntisztító érzékelővel, nagy felbontású, 7,62 centiméteres VGA LCD-monitorral és a Nikon legendás tartósságával rendelkező D300 optimális megoldás a fejlett kompakt tükörreflexes fényképezőgépet kereső fotósok számára.

„A legújabb technológiákat és a Nikon híres ergonómiáját felvonultató D300 új szabványt teremt a kisebb költségvetéssel dolgozó profi fotósok számára” – nyilatkozta Robert Cristina, a Nikon professzionális termékeinek európai márkamenedzsere. „A D300 egy igazi »bárhová vihető« fényképezőgép, amely rövid reakcióidejével, nagyszerű teljesítményével és könnyű kezelhetőségével minden komoly fotós számára vonzó lesz.”

Gyorsaság és teljesítmény

A legújabb professzionális technológiákat felvonultató D300 fényképezőgépet a legkiválóbb képek készítésére tervezték. A nagy felbontású, 12,3 megapixeles DX-formátumú CMOS-érzékelő szinte minden felhasználási célra megfelelő képfájlokat képes előállítani, miközben sorozatfelvételi sebessége eléri a 6 kép/mp-et (akár 8 kép/mp a külön beszerezhető elemtartó markolattal). A D300 gyors indítást, gyors válaszadást és egyedülálló rugalmasságot ötvöz, így helytáll a legtöbb felvételi helyzetben. A D300 mindössze 0,13 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme pedig szinte észrevehetetlen, csupán 45 ezredmásodperc.

Hihetetlen pontosság

A D300 öntisztító érzékelő egységgel rendelkezik, amely magas frekvenciájú remegéssel eltávolít mindenfajta port az érzékelőn található optikai aluláteresztő szűrőről. A fényképezőgép 200-tól 3200-ig terjedő, széles ISO érzékenység-tartománnyal rendelkezik, amit a Lo 1 (ISO 100 egyenérték) és a Hi (ISO 6400 egyenérték) értékek egészítenek ki. A képek pontossága is tökéletesebb lett a Nikon új Fényképezési helyzetfelismerő rendszerének jóvoltából, amely a Nikon híres 1005 képpontos RGB-érzékelője módosított verziójának használatával a kép rögzítése előtt felismeri a téma alakját és helyzetét. Ez a megoldás az új 51 pontos automatikus élességállítási rendszert is segíti, amely a témákat színük szerint megkülönböztetve követi, ezáltal növelve az expozíció és a fehéregyensúly-beállítás pontosságát. A D300 Élő nézettel is rendelkezik, amely élő képet mutat az LCD-monitoron. Két mód áll rendelkezésre attól függően, hogy kézből vagy állványról történik-e a fénykép készítése. Az automatikus élességállítás mindkét Élő nézet módban használható.

Látványosabb képek az EXPEED segítségével

Az EXPEED képfeldolgozó rendszer jóvoltából a D300 a nagy felbontású képadatokat gyorsan tudja rögzíteni és feldolgozni. Az EXPEED rendszer hardverelemeket is tartalmaz, és a Nikon gazdag képfeldolgozási tapasztalatára épül. A D300 EXPEED rendszere 14 bites analóg/digitális (A/D) átalakítást és 16 bites képfeldolgozást végez, így teremtve meg a Nikonra jellemző, élénk és pontos színeket, finom bőrtónus-átmeneteket és kivételes részletgazdagságot.

Készen áll a holnapra

A D300 igazán nagy felbontású. A 170 fokos megtekintési szöggel rendelkező, 7,62 centiméteres VGA LCD-monitortól a HD-formátumú kijelzőket támogató HDMI csatlakozóig a D300 minden elemében készen áll a jövő képalkotási igényeinek kiszolgálására. A D300 vezérlőit a könnyű működtetést szem előtt tartva tervezték; a gépnek jól látható felső LCD-kijelzője és a hátsó LCD-n található információs kijelzője van, amely a környezeti fényeknek megfelelően változtatja a színét. Az értelemszerű, nyolc irányú választógombbal egyszerűvé válik az 51 pontos automatikus élességállítási rendszer bármely pontjának kiválasztása.

Strapabíró és megbízható

A D300 határozott felépítésével és strapabírásával a Nikon régi hagyományait folytatja. A fényképezőgép váza magnéziumötvözetből készült, a zárszerkezetét pedig 150 000 kioldással tesztelték. A D300 magas szintű por és nedvesség elleni védelemmel van ellátva.

Teljes Képalkotási Rendszer

A D3-hoz hasonlóan a D300 sem csak egyszerűen egy fényképezőgép, hanem része a teljes Nikon rendszernek, amely nagyszerű képek készítéséhez segíti hozzá a fotósokat. A D300 kompatibilis a Nikon Teljes Képalkotási Rendszer NIKKOR objektíveivel, vakuival, tartozékaival és szoftverével, amelyek teljeskörű megoldást nyújtanak bármilyen fényképezési problémára.

Az egyik tartozék, amely meghosszabbítja a fényképezési időt, ergonomikus függőleges fényképezést tesz lehetővé és a felvételkészítés sebességét akár 8 kép/mp-re* növeli, a külön megvásárolható MB-D10 elemtartó markolat. A kompakt MB-D10 egyszerűen csatlakoztatható a fényképezőgép aljára. Más markolatoktól eltérően az MB-D10 nem foglalja el a fényképezőgép akkumulátortartó részét, így egyszerre két EN-EL3e akkumulátorral vagy egy nagy teljesítményű EN-EL4a akkumulátorral kiegészítve is folyhat a fotózás. A D300 és az MB-D10 AA-méretű elemekkel is működtethető. *EN-EL4a akkumulátor szükséges hozzá.

Vezeték nélküli hálózat

A Nikon a vezeték nélküli képátvitel úttörője volt. Az új WT-4 vezeték nélküli jeladóval pedig elérkezett a többgépes hálózatok korszaka. A WT-4 nemcsak képeket továbbít egy kiszolgálóra, és lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését, hanem a fényképezőgép kisképeinek távoli böngészésére is módot ad. Legfeljebb öt D300 fényképezőgép köthető egy vezeték nélküli hálózatba. A csatlakoztatott készülékek kisképei egyidejűleg böngészhetők, és a kívánt képek kiválaszthatók, miközben a fotósok folyamatosan dolgoznak.

The D300 vázának mérete 147,2 (Sz) × 112,8 (Ma) × 74 (MÉ) mm, a tömege csupán 795 gramm.

A modell 2007 novemberétől lesz kapható.

A Nikon mindent megtett azért, hogy a dokumentumban közölt állítások és műszaki adatok az írás időpontjában pontosak legyenek; azok azonban a gyártó előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül megváltozhatnak.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu