Olympus SP-560 UZ: igazi nagylátószög és tele 18×-os átfogással

0

Az Olympus legújabb ultrazoom fényképezőgépe az SP-560 UZ a korábbi SP-550 UZ továbbfejlesztett változata.

A képérzékelő immár 8 millió képpontos, a korábbi 7 Mpixelessel szemben. A szenzor mérete is változott, a kissé nagyobb 1/2,33″ típusú CCD-nek köszönhetően a jel-zaj viszony feltételezhetően nem romlott a nagyobb felbontás ellenére.

Bár ez a modell is ugyanazzal a 18×-os zoomátfogású objektívvel rendelkezik, mint az SP-550 UZ, kisfilmes formátumra átváltva mégis más fókusztávolság értékeket kapunk, hiszen a képérzékelő kissé nagyobb lett. Az Olympus SP-560 UZ már 27 mm-nek megfelelő nagylátószöget is kínál, másik végállásában pedig 486 mm ekvivalens fókusztávolsággal fotózhatunk.

Az optika kialakításánál 2 nagy törési mutatójú (HR – High Refractive) lencsét alkalmaztak a kis méret megtartásához, 4 aszférikus lencsét a geometriai torzítások minimalizálására és 2 extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) tagot a kromatikus aberráció csökkentésére.

A fotózás lehetőségeinek bővítésére feldolgozásmentes RAW formátum is használható (ahogy az SP-550 UZ-ben is), készíthetünk nagy sebességű 15 kép/mp-es sorozatot (1,2 Mpixelen), a panorámákat pedig gépen belül is összefűzhetjük.

Hasznos és új szolgáltatás a Perfect Shot Preview, amelyet az FE-290 kivételével mindegyik új Olympus fényképezőgép támogat. A Perfect Shot Preview segítségével több kép közül választhatjuk ki azt, amelyik számunkra a legjobban sikerült. Ennek során az élőképen láthatunk expozíció-kompenzáció sorozatot, különböző fehér-egyensúly értékeket, a fénymérési módok eltérő hatását, vagy akár gyújtótávolság változtatásának eredményét is, melyet követően az LCD-n kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt, s ennek megfelelő beállítással fog elkészülni a fotó.

Szintén az FE-290 kivételével az összes új Olympus kompakt rendelkezik az ún. Perfect Fix funkcióval, amely a kész képek utólagos javítását teszi lehetővé a digitális képstabilizálással (Digital Image Stabilisation Edit), az alulexponált kép világosításával, illetve a vörösszemek korrekciójával.

Az Olympus SP-560 UZ főbb jellemzői:

  • CCD: 8 Mpixel, 1/2,33″
  • Max. ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 18x-os zoomátfogás, 27-482 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-4,5 fényerő, 1 cm makró közelpont
  • Elektronikus kereső
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • 640×480 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés, kézi élességállítás
  • 47 MB beépített memória, xD kártyahely
  • AA méretű elem vagy akkumulátor
  • USB2.0 csatlakozás

Sajtóközlemény:

Közelben, s távolban nincs párja
Az Olympus SP-560 UZ: 18x közelebb, 18x távolabb

Hamburg, 2007. augusztus 23. – A rendkívül nagy teljesítményű és ergonomikus tervezésű Olympus SP-560 UZ onnan folytatja, ahol díjnyertes elődje, az SP-550 UZ abbahagyta. A lenyűgöző, 18x-os nagylátószögű optikai zoom (35 mm-es megfelelője 27-486 mm), gyakorlatilag minden lehetőséget megad a fotós számára a kép megkomponálásához, közelben és távolban egyaránt. Ez a sokoldalú fényképezőgép kettős képstabilizáló rendszert alkalmaz, ami kettős védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenség ellen – aminek nagyobb mértékű nagyítás mellett tovább nő az esélye. Az arcfelismerő technológia garantálja az élesebb, pontosabban exponált portréfotók készítését. Ennek a modellnek a felbontása 8,0 megapixel, ami gondoskodik a kép részletességéről. Készüljön fel az Olympus SP-560 UZ modellre, amely elviszi oda, ahol eddig még nem járt.

Közelítés és távolítás
Tapasztalja meg a fotózás szabadságának új formáját. Az elképesztő, 18x-os nagylátószögű optikai zoomos (27-486 mm-nek felel meg) SP-560 UZ fényképezőgéppel valóban hihetetlen nagylátószögű felvételek és telefotók készíthetőek. Akár ballagókat fotóz a hátsó sorból, vagy egy madarat örökít meg természetes lakóhelyén, ez a kivételes nagyítású modell messzebbre lát. Opcionális TCON-017 telekonverter és CLA-10 adaptergyűrű használatával a gyújtótávolság egészen lenyűgöző 826 mm-ig – a digitális zoommal együtt 4626 mm-ig növelhető (35 mm-es fényképezőgépre vonatkoztatva). Lásson többet nagylátószögből (27 mm-nek felel meg): a következő összejövetel alkalmával már mindenki ráfér a családi fotóra. Látványos tájképeket készíthet szélesebb perspektívából.

Élesebb képek
Számíthat a kettős képstabilizációra – mechanikus képstabilizátor és magas ISO érzékenység – amely védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenség ellen. Mindeközben az arcfelismerő technológia alkalmazásával a fényképezőgép felismeri a kompozíciókban az emberi arcokat, és beállítja az optimális expozíciót és élességet. A kompozíciókban az árnyékos területek világosítására az SP-560 UZ árnyékkompenzáló technológiát alkalmaz.

Sorozatfelvétel
A 15fps* sebességű sorozatfelvétel üzemmódban egyszerűen örökíthetőek meg egy futballmérkőzés utolsó másodpercei, vagy más akcióban bővelkedő események. A praktikus előfelvételi üzemmódban öt kép* készül a zár kioldása előtt – így nem marad le a nagy pillanatról.

Közelebbi, világosabb nézet
Hajtson rá a részletekre Szuper Makró üzemmódban, amely akár 1 cm távolságról is lehetővé teszi a felvételkészítést. Örökítse meg egy virág egyedi szépségének, vagy egy pókháló finom szálainak részleteit: Szabadon választhat témát, hiszen az SP-560 UZ közelebb hozza a természet egyik leglenyűgözőbb fotózási műfajához. A nagyméretű, 6,4 cm átmérőjű LCD segíti a képek egyszerű megkomponálását, és a makró felvételek ellenőrzését. Az Olympus BrightCapture technológiája világosítja az elkészített képeket és filmfelvételeket. Mi több, az LCD világosabb képmegjelenítésének köszönhetően gyorsan és magabiztosan komponálható meg bármilyen kép, akár gyenge fényviszonyok mellett is.

Fotózás igény szerint
Teljesítmény és egyszerűség együtt jár az ergonomikus tervezésű SP-560 UZ modellel. A fotósok nem csak a különböző feltételek mellett használható expozíció-vezérlési programok széles választékának előnyeit használhatják ki. Ezek mellett különböző automatikus és manuális (P/A/S/M) beállítások is választhatóak. Ezek hasznos választási lehetőségeket kínálnak a „point-and-shoot” egyszerűsége és teljesen manuális vezérlés között. A „Mosoly” üzemmód garantálja a jól időzített felvételeket, mivel érzékeli, ha a fotóalany mosolyog, és automatikusan a megfelelő pillanatban oldja ki a zárat. A dioptriaállítási lehetőségnek köszönhetően a szemüveges felhasználók is használhatják a keresőt, míg a 25 (többek között magyar) nyelven elérhető menü gyakorlatilag bárki számára problémamentes navigációra ad lehetőséget. Opcionális PT-040 búvártok használatával a fényképezőgép használata 40 méterrel a vízfelszín alatt még szórakoztatóbb.

A nagyteljesítményű Olympus SP-560 UZ 2007. októberében jelenik meg.

Olympus SP-560 UZ – fő jellemzők:

  • 18x-os optikai zoom (35 mm-es megfelelője 27-486 mm) 1:2.8-4.5 – lenyűgözően extrém közeli felvételek készítéséhez és 5.6x-es digitális zoom
  • A képstabilizátornak köszönhetően elkerülhetőek az életlen képek
  • A nagysebességű sorozatfelvétel üzemmóddal (15fps*) és előfelvétel* funkcióval nem marad le egyetlen fontos pillanatról sem
  • Az arcfelismerő technológia jóvoltából tökéletesen exponált és éles képek készíthetőek
  • Kiváló fotók készíthetőek virágokról, akár 1 cm-ről, Szuper Makró üzemmódban
  • P/A/S/M expozíció-vezérlési üzemmódok az alkotási szabadságért
  • A 24 expozíció-vezérlési program, köztük a Mosoly, Víz alatti nagylátószögű, és Makró üzemmódok a legjobb eredmény elérését garantálják különböző feltételek mellett
  • 8,0 megapixel felbontású, poszter méretű nyomtatás
  • Képmegjelenítés és megosztás a 6,4 cm/2,5” átmérőjű LCD kijelzőn (230 000 pixel)
  • Az árnyékkompenzáló technológia növeli a kompozíció árnyékos területeinek fényét
  • Jobb felvételek gyenge fényviszonyok mellett a BrightCapture technológiának köszönhetően
  • Őrizze meg emlékeit hanggal rögzíthető filmfelvételeken
  • A TruePic III képfeldolgozó processzor gyorsabb adatkezelést és jobb képminőséget biztosít
  • Búvárfotózás 40 méteres mélységnek megfelelő nyomásig, opcionálisan megvásárolható PT-037 búvártokkal
  • 25 (többek között magyar) nyelven elérhető menü
  • Dioptriaállítás
  • Belső memória és xD-Picture Card memóriakártya nyílás
  • Olympus Master software 2.03, Muvee Pack próbaverzió és négy darab AA elem
  • Opcionális TCON-017 telekonverterrel és CLA-10 adaptergyűrűvel a legnagyobb elérhető gyújtótávolság 826 mm (a digitális zoommal kombinálva 4626 mm)

Csökkentett felbontású üzemmódban (1,2 MP)

Függelék

BrightCapture technológia
Gyenge fényviszonyok mellett jobb eredmények elérésére kifejlesztett technológia. Kétféle módon működik: 1) A szenzor minden rendelkezésre álló pixel információját felhasználja a kép megjelenítéséhez az LCD kijelzőn, amely a hagyományos típusokhoz képest négyszer világosabb, így gyenge fényviszonyok mellett is egyszerűbbé teszi a komponálást. 2) Bizonyos üzemmódokban emeli az érzékenységet (egyes esetekben csökkenti a felbontást), ami jól exponált felvételeket eredményez pontos szín reprodukcióval, nagy kontraszttal és felbontással, akár a vaku használata nélkül is. A BrightCapture technológiát alkalmazó üzemmódok a Gyertyafény, Éjszakai üzemmód és Felvétel rendelkezésre álló fénynél.

Kettős képstabilizáció
Ez a kétszeres védelmet biztosító speciális funkció segíti a fényképezőgép bemozdulása és a gyorsan mozgó témák által okozott életlenség elkerülését. Magas ISO érzékenységet és CCD alapú mechanikus képstabilizátort alkalmaz, amelynek beépített gyro-szenzora érzékeli a fényképezőgép mozgását, és ennek megfelelően állítja be a CCD-t.

Arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény.

Árnyékolás-kompenzáció technológia
A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletesebb kép.