Canon DC50 kamera, nagy felbontással

0

Külsőleg nem sokban tér el a Canon DC50 az alacsonyabb felbontású társaitól, belseje azonban a japán cég legfejlettebb DVD kameráját rejti, az átlag fogyasztói szegmensben. Kiváló képminőségét 5,39 megapixeles felbontásának és DiGIC DV II képfeldolgozó processzorának köszönheti. E technológiának köszönhetően a javított színvisszaadás mellett a gyenge fényviszonyok között készült felvételek zajszűrése is fejlettebb.

A készülék egy vagy kétrétegű, 8 cm-es DVD-R és DVD-RW lemezekre rögzít, 60 illetve 108 perc hosszúságban. A videók és állóképek visszanézése és komponálására a 2,7” méretű, kihajtható Widescreen HR LCD kijelző használható, mely 16:9 oldalarányt nyújt. A Quick Start képesség segítségével energiatakarékos, „alvó” üzemmódból egy másodpercen belül áll felvételkész üzemmódba a kamera, beleértve az LCD-t is.

A kamera objektívének gyújtótávolsága 6,1-10mm, azaz 10x optikai zoomátfogással számolhatunk. A digitális zoom maximum 200x értékre állítható. Az objektív szűrőmenete 37mm-es, melyre további kiegészítő konvertereket (nagylátószögű és tele), valamint szűrőket illeszthetünk. A Smotth Zoom képességnek köszönhetően sokkal simább, lágyabb átmeneteket kapunk az optikai zoom használatakor. A kézremegést és a nem kívánatos bemozdulásokat a Canon Super Range Optical Image Stabilisation rendszere küszöböli ki, a megfelelő lencsetag elmozdításával. Olcsóbb társaitól eltérően ez a stabilizátor még a zoom végállásában, illetve mozgásban lévő kamera esetén is hatásos segítséget nyújthat.

Videók mellett állóképek is készíthetők a DC50-el, amihez használhatjuk a stabilizátort és a kamera kilenc pontos AiAF, intelligens autofókusz rendszerét. A kamera ezen felül egész sor „fényképezőgép” funkciót kínál. Ilyen a a vörösszem csökkentő móddal kiegészített beépített vaku, az automata expozíció korrekció, a max. 1/720 másodperces záridő, a manuális rekesz és záridő előválasztás és a különböző témamódok és képeffektek. Az állóképek közvetlenül nyomtatóra kötve is printelhetők (PictBridge). Videózás közben beépített lámpa segíti a téma megvilágítását.

A Canon DC50 megjelenését február végére ígérik. Nyitóára még nem végleges, de a gyártó jelenlegi kalkulációja szerint 800 dollár körül lesz.

Sajtóközlemény:

DC50
A világ legnagyobb teljesítményű DVD-re rögzítő videokamerája

Amstelveen, Hollandia, 2007. január: A Canon bejelentette, hogy a DVD-re rögzítő videokamerák szegmensében új csúcsmodellel jelenik meg a piacon. Az 5,39 megapixeles DC50 jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű kamerája ebben a kategóriában, megtalálható benne a Canon HD termékei számára kifejlesztett DIGIC DV II képfeldolgozó processzor, valamint az optikai képstabilizátor (IS) is .

„A HD számára kifejlesztett új technológiáink most még több felhasználóhoz juthatnak el,” mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A HD kamerák termékcsoportjából átvett előnyökkel a világ első 5 megapixeles DVD kamerája újra bizonyítja elsőségünket az amatőr videokamerák piacán.”

A DC50 főbb jellemzői:

  • 5,39 megapixeles CCD, RGB primer színszűrő, közvetlen rögzítés DVD (-R/-RW/-R DL) lemezekre
  • 10-szeres optikai zoom objektív, optikai képstabilizátor
  • DIGIC DV II képfeldolgozó processzor a kiváló képminőségért és a jó minőségű fényképek készítéséért
  • Hosszabb felvételi idők, kétrétegű lemezek támogatása, alacsony áramfogyasztás
  • Egyszerű egykezes kezelés, „Gyorsindítás” funkció

5,39 megapixeles CCD
A DC50 a világ első 5 megapixeles, DVD-re rögzítő videokamerája. Az 5,39 megapixeles CCD képérzékelővel épített modell a valóban kiváló felbontású videókat közvetlenül DVD-re rögzíti, az RGB Primer színszűrő pedig a tökéletes színvisszaadást, az élénk színeket biztosítja.
A kamera 16:9 méretű széles formátumban rögzíti a felvételeket. A 2,7” LCD és a 0,27” színes, elektronikus kereső széles formátumban is lehetővé teszi a videó megtekintését mind a felvétel, mind a lejátszás során.

10-szeres optikai zoom – Super Range képstabilizátorral
A DC50 10-szeres optikai zoom objektívje az ND szűrővel és a Super Range optikai képstabilizátorral szintén a Canon egyedülálló megoldása – elsőként a HV10 kamerában találkozhattunk ezekkel az újításokkal.
A Super Range képstabilizátort a Canon először a második generációs kamerákban alkalmazta. Képes a nagy és kis frekvenciájú rezgések érzékelésére is (mint például a felhasználó légzéséből adódó testrezgések) ennek eredményeképpen sokkal hatékonyabban kompenzálja a kamera bemozdulásait.

DIGIC DV II processzor és digitális fényképezés
Az 5,39 megapixeles képérzékelővel kiváló minőségű fényképek is készíthetők, amelyek MiniSD memóriakártyákon is rögzíthetők.
A DIGIC DV II processzor dolgozza fel a képérzékelőtől kapott hatalmas mennyiségű képadatot. A fejlett képzaj-szűrési technológiával a felvételek tisztábbak és élesebbek, a videók és a fényképek is élénk színekben pompáznak. Az osztott utas feldolgozásnak köszönhetően fényképeket videó rögzítése közben is készíthetünk – nincs szükség a felvételi mód váltására, vagy a videofelvétel megszakítására. A kamera kompatibilis a PictBridge nyomtatókkal, így a képek közvetlenül kinyomtathatók.

Hosszabb rögzítési idő
A kamera támogatja a nagykapacitású kétrétegű (Dual Layer) adathordozókat (DVD-R DL), így akár 108 perces anyagot is rögzíthetünk egy lemezre, amit nagyban segít, hogy a készülékhez megnövelt teljesítményű akkumulátor is beszerezhető. (A nagykapacitású akkumulátor (BP-214) külön vásárolható meg).

Gyorsindítás
A modern, ívelt formatervezés elegáns megjelenést kölcsönöz, emellett kényelmes használatot biztosít, a könnyen használható menürendszer egyik különlegessége a „Gyors indítás” funkció.
A videokameráknak a bekapcsolás után általában néhány másodpercre szükségük van ahhoz, hogy felvételre készen álljanak. A „Gyorsindítás” gomb segítségével azonban a Canon új videokamerái szinte azonnal felvétel módba kapcsolhatók. A különálló „Gyorsindítás” gombbal először „Készenléti mód”-ba kapcsolhatjuk a kamerát – ezzel energiát takaríthatunk meg – majd a gomb újbóli megnyomása után a készülék körülbelül egy másodperc alatt felvételre készen áll. E funkciónak köszönhetően rögzíthetünk olyan eseményeket is, amelyekről egyébként lemaradnánk – például gyermekünk első lépései, vagy futballmeccs esetén a győztes gól.

A DC50 műszaki adatai

Kiegészítő információk
Mellékelt szoftverek
A DC50 kamerához a Canon mellékeli a Canon DV Solution Disk korongot, amelyen a ZoomBrowser EX (Windows), az ImageBrowser (Macintosh) és a Roxio MyDVD for Canon programok találhatók.
A Canon ZoomBrowser és az ImageBrowser (Macintosh) segítségével a képek és videók letölthetők, tárolhatók, és visszakereshetők a számítógépen, ezenkívül segít a nyomtatásban és egyszerű videoklip-szerkesztési funkciókkal is rendelkezik. A Roxio MyDVD for Canon egy olyan egyszerűen használható szoftvercsomag, amelynek segítségével egyszerűbbé válik a videók számítógépre való áttöltése. Csak csatlakoztatni kell a kamerát a nagysebességű USB 2.0 porton keresztül, és a MyDVD „Record” menüpontjával máris áttölthető a felvétel. A videók a szoftver segítségével kiírhatók DVD-re.

Technológiai ismertető
Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere új módszereket (giroszkópos érzékelőket és vektor-alapú detektálást) használ a bemozdulás érzékelésére és a képstabilizátor meghajtására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat érzékelik, míg a Super Range képstabilizátor az alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például a felhasználó lélegzésekor lépnek fel. Az ilyen mozgások a normál OIS rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek. A Super Range képstabilizátor hatékonyan működik fényképezésnél is.

DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzor csak a Canon berendezéseiben található meg. Először az XL H1 professzionális videókamerába építették be, és a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek hivatott megfelelni. (Az 1080i adatok nagyobb feldolgozási sebességet, így 4,5-ször nagyobb kapacitást igényelnek, mint a normál videó). A DIGIC DV II most kamatoztatja képességeit a DC 50-ben is. A képérzékelőtől érkező nagymennyiségű adat feldolgozása után a felvételek SD felbontás rögzíthetők DVD-re. A processzorban speciális zajcsökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony zajszintű képek állíthatók elő, kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal.
A DIGIC DV II processzor az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a minőségi videók és állóképek – akár szimultán – készítését is. A videó és állóképeknek különböző színkövetelményeik vannak: a kétféle jel külön feldolgozásával a minőséget maximalizálni lehet. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, akár képernyőn, akár nyomtatásban tekintik meg őket.