Canon DVD kamkorderek

0

A las vegasi CES kiállítás alkalmából három DVD lemezre rögzítő, kisméretű videokamerát jelentett be a Canon. A DC210, DC220 és DC230 típusszámú modellek 8 cm-es DVD-R/-RW lemezeket használnak felvételeik tárolására. A hagyományos egyrétegű lemezekre kb. 60 perc, míg dupla rétegű társaikra kb. 108 perc videóanyag menthető. Ahogy az előző hírben bemutatott Mini-DV modellek, úgy ezek is a kamerák is átlag feletti zoomátfogással büszkélkedhetnek, ami 35x optikai zoomot jelent. Emellé társul még az 1000x digitális zoom, valamint a finomabb képnagyítást lehetővé tevő Smooth Zoom technológia. A „nagy” zoomhoz természetesen itt is jár a képstabilizátor (IS), amellyel remegő felvételeinket tehetjük bemozdulás mentessé.

Mindhárom készülék 2,7”, 123 000 képpontos, széles (16:9) LCD monitort kapott, az akkuk élettartamát növelő Quick Start képességgel karöltve. Ennek köszönhetően az energiatakarékos üzemmódból 1 másodpercen belül felvételkész állapotba kerülnek, használaton kívül pedig automatikusan kikapcsolnak. Így kisebb az esélye, hogy lemaradunk a fontos pillanatokról.

Canon DC210

Canon DC210

A képminőségről és a kamerák gyorsaságáról a Canon DiGIC DV II képfeldolgozó processzora gondoskodik. A processzor segítségével a DC szériás készülékek jobb színvisszaadással rendelkeznek, különösen a bőrtónusok, valamint a világos és sötét részek megjelenítésében. A hibrid zajszűrési rendszernek köszönhetően, tovább javul a mozgó és állóképek minősége. Állóképeket csak a két nagyobb (DC220 és DC230) modellel készíthetünk. Az előbbi max. 1024 x 768, míg drágább társa 1152 x 864 pixeles állóképfelbontásra képes.

Canon DC220

Canon DC220

A Canon DC220 a felsorolt tulajdonságok mellett kilenc pontos, intelligens (AiAF), automata élességállítással, az állóképek tárolására pedig miniSD kártyahellyel rendelkezik. A képeket akár közvetlenül is kinyomtathatjuk a PictBridge támogatásnak köszönhetően. A DC220 ezen felül USB 2.0 Hi-speed csatlakozóval is rendelkezik.

A DC230 mindazon képességek birtokosa, mint kisebb típusszámú társai. Legfőbb erénye a nagyobb felbontású érzékelő, ami 1,07 megapixelt jelent.

Canon DC230

Canon DC230

A Canon DC210 és DC220 modellek március első felében kerülnek a boltok polcaira 399 és 449 dolláros bevezető áron. A DC230-ért 499 dollárt kérnek és március végétől lesz megvásárolható.

Sajtóközlemény:

DC210, DC211

Új DVD kamerák – DIGIC DV II processzorral

Amstelveen, Hollandia, 2007. január: A Canon kibővítette a közvetlenül DVD-re dolgozó videokameráinak választékát: a közeljövőben két új modell jelenik meg a hazai piacon is. A DC210 és DC211 videokamerák nagyteljesítményű 35-szörös optikai zoom-mal, és azzal a DIGIC DV II processzorral rendelkeznek, amelyet még a HD formátumú XL H1 számára fejlesztettek ki a Canon mérnökei. A kamerák egy kézzel is könnyen kezelhetőek, az új „Gyorsindítás” funkció bekapcsolás után azonnal felvételképes állapotba hozza a készülékeket, a menürendszer kezelésében pedig a kisméretű joystick segít.

„A nagyteljesítményű optikai zoom és a DIGIC DV II processzor segítségével a felhasználók a távoli témákról is könnyedén készíthetnek jó minőségű felvételeket közvetlenül DVD lemezre.,” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A sok technológiai újdonság ellenére is DC-modellek használata igen egyszerű maradt – ezért tökéletes választás azoknak is, akik még csak most ismerkednek az otthoni videófelvétel-készítéssel.”

A két új kamera főbb jellemzői:

  • Nagyteljesítményű optikai zoom objektív – közvetlen rögzítés DVD (-R/-RW/-R DL) lemezre
  • Könnyű használhatóság, „Gyorsindítás” funkció
  • DIGIC DV II képfeldolgozó processzor
  • Kétrétegű DVD lemezek támogatása, így megduplázott felvételi kapacitás
  • Nagyfelbontású, valódi széles formátumú videók rögzítése

Nagyteljesítményű zoom objektívek
A DC210 és a DC211 is a piacon jelenleg elérhető legerősebb nagyítást kínálja. A felhasználó távoli témákról is kiváló felvételt készíthet a képminőség romlásának veszélye nélkül – de az 1000-szeres digitális zoom is rendelkezésre áll.
Az elektronikus képstabilizátor (EIS) kompenzálja a kamera bemozdulását, amely főleg az erős nagyítással történő videofelvételek esetén okozhat problémát.

Egykezes kamerakezelés, „Gyorsindítás” funkció
A kamera vezérlőelemeit optimálisan helyezték el a kameravázon – a kisméretű joystick a készülék hátoldalán pontosan a hüvelykujj alá esik, és többek között a beállítások kiválasztására, valamint a menükben való navigálásra használható.
Mindkét kamera rendelkezik a Canon új „Gyorsindítás” elnevezésű funkciójával. A videokameráknak a bekapcsolás után általában néhány másodpercre szükségük van ahhoz, hogy felvételre készen álljanak. A „Gyorsindítás” gomb segítségével azonban a Canon új videokamerái szinte azonnal felvétel módba kapcsolhatók. A külön kijelölt „Gyorsindítás” gombbal először „Készenléti mód”-ba kapcsolhatjuk a kamerát – ezzel energiát takaríthatunk meg – majd a gomb újbóli megnyomása után a készülék körülbelül egy másodperc alatt felvételre készen áll. E funkciónak köszönhetően rögzíthetünk olyan eseményeket is, amelyekről egyébként lemaradnánk – például gyermekünk első lépései, vagy futballmeccs esetén a győztes gól.

DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzort először a HD sorozat csúcsmodelljébe, az XL H1-be építette be a Canon. A nagyfelbontású HD-képadatok feldolgozására kifejlesztett ultragyors áramkört ma már a Canon több kamerájában is megtaláljuk.
A DIGIC DV II fejlett zajszűrési technológiájának eredményeként a képek tisztábbak és élesebbek, a videók és a fényképek is élénk színekben pompáznak. Az osztott utas feldolgozásnak köszönhetően a videó- és fénykép-jeleket a processzor külön-külön dolgozza fel, így optimális színvisszaadást biztosít mindkettő számára.

Nagyobb rögzítési kapacitás
A kétrétegű (Dual Layer) lemezekkel (DVD-R DL) való kompatibilitás hosszabb rögzítési időket tesz lehetővé – egyetlen DVD lemezre akár 108 perc anyag is rögzíthető, így kevesebbszer kell megszakítani a felvételt.

Valódi széles formátum
Az új kamerákat a széles formátumú videók rögzítésére optimalizálták – de természetesen lehetőség van 4:3 formátumban való rögzítésre is.
A 2,7”-es LCD és a 0,27”-es 16:9 színes elektronikus kereső lehetővé teszi, hogy a videót széles formátumban követhessük és játszhassuk vissza. A DVD lezárása után az elkészült lemez azonnal megtekinthető egy DVD lejátszón.

A DC210 és DC211 műszaki adatai

A specifikációk külön figyelmeztetés nélkül változhatnak

Technológiai ismertető
DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzor csak a Canon berendezéseiben található meg. Először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, és a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek hivatott megfelelni. (Az 1080i adatok nagyobb feldolgozási sebességet, így 4,5-ször nagyobb kapacitást igényelnek, mint a normál videó). A processzor most a normál SD videó terén is kamatoztatja képességeit. A processzorban speciális képzaj-csökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony zajszintű képek állíthatók elő, kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal.
A DIGIC DV II processzor az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a minőségi videók és állóképek – akár szimultán – készítését is. A videó és állóképeknek különböző színkövetelményeik vannak: a kétféle jel külön feldolgozásával a minőséget maximalizálni lehet. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, akár képernyőn, akár nyomtatásban tekintik meg őket.

DC230, DC220

A Canon új, közvetlenül DVD-re író kamerái már a HD technológia újításait használják

Amstelveen, Hollandia, 2007. január: A Canon két, főként kezdőknek szánt modellel bővítette a közvetlenül DVD-re író videokameráinak választékát. A széles formátumú videókat rögzítő DC230, DC220 modelleket nagyteljesítményű 35-szörös optikai zoom-mal, és azzal a DIGIC DV II processzorral építették, amelyet még a HD (nagyfelbontású) kamerák számára fejlesztett ki a Canon. A felhasználóbarát funkciók között megtaláljuk a „Gyorsindítás” gombot, valamint a joystickkel navigálható intuitív menürendszert. Mindkét kamera felkínálja az állókép-rögzítés lehetőségét is, az elkészült képeket pedig a memóriakártyára is írhatjuk, a DC230-as pedig megapixeles felbontású képérzékelővel is rendelkezik.

„A nagyteljesítményű optikai zoom és a DIGIC DV II processzor új szintre emelik a Canon kameráit.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Az elmúlt két évben a HD-szabvány alapján történő fejlesztéseink most meghozzák gyümölcsüket a belépő szintű DVD kameráknál is. Az új modellek megerősítik a Canon első helyét az amatőr videokamerák piacán.”

A három új kamera főbb jellemzői:

  • 35-szörös optikai zoom objektív (1000-szeres digitális zoom), közvetlen rögzítés DVD (-R/-RW/-R DL) lemezre
  • Könnyű használhatóság, „Gyorsindítás” funkció
  • DIGIC DV II képfeldolgozó processzor
  • Kétrétegű DVD lemezek támogatása, nagyobb felvételi kapacitás
  • Megapixeles felbontás (DC230)

Nagyteljesítményű zoom objektívek
A DC230 és a DC220 kamerák 35-szörös optikai nagyítású Canon objektívvel készülnek, ami új minőséget jelent a piac e szegmensében.
A nagyteljesítményű objektív új minőséget hoz a videokamerák piacára: a Canon saját fejlesztésű objektívje lehetővé teszi azt, hogy akár távoli témákat is minőségromlás nélkül rögzíteni lehessen.
Az elektronikus képstabilizátor (EIS) kompenzálja a kamera bemozdulását, amely főleg az erős nagyítással történő videofelvételek esetén okozhat problémát.
A fejlesztők mindkét modellt a széles formátumú videók felvételére optimalizálták. A szintén széles formátumú 2,7” LCD és a 0,27” 16:9 színes elektronikus kereső lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a felvétel és a lejátszás során is ugyanabban a méretben tekintse meg a filmet, mint ahogyan az egy széles formátumú tévén meg fog jelenni.
A DVD lezárása egyszerű folyamat, amely után a korongon található felvételek azonnal megtekinthetőek egy DVD-lejátszóval. Mindhárom kamera átkapcsolható normál 4:3 szabványú felvételi módra is.

Egykezes kamerakezelés, „Gyorsindítás” funkció
A kamera vezérlőelemeit optimálisan helyezték el a kameravázon – a kisméretű joystick a készülék hátoldalán pontosan a hüvelykujj alá esik, és többek között a beállítások kiválasztására, valamint a menükben való navigálásra használható.
Mindkét kamera rendelkezik a Canon új „Gyorsindítás” elnevezésű funkciójával. A videokameráknak a bekapcsolás után általában néhány másodpercre szükségük van ahhoz, hogy felvételre készen álljanak. A „Gyorsindítás” gomb segítségével azonban a Canon új videokamerái szinte azonnal felvétel módba kapcsolhatók. A külön kijelölt „Gyorsindítás” gombbal először „Készenléti mód”-ba kapcsolhatjuk a kamerát – ezzel energiát takaríthatunk meg – majd a gomb újbóli megnyomása után a készülék körülbelül egy másodperc alatt felvételre készen áll. E funkciónak köszönhetően rögzíthetünk olyan eseményeket is, amelyekről egyébként lemaradnánk – például gyermekünk első lépései, vagy futballmeccs esetén a győztes gól.

DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzort először a HD sorozat csúcsmodelljébe, az XL H1-be építette be a Canon. A nagyfelbontású HD-képadatok feldolgozására kifejlesztett ultragyors áramkört ma már a Canon több kamerájában is megtaláljuk.
A DIGIC DV II fejlett zajszűrési technológiájának eredményeként a képek tisztábbak és élesebbek, a videók és a fényképek is élénk színekben pompáznak. Az osztott utas feldolgozásnak köszönhetően a videó- és fénykép-jeleket a processzor külön-külön dolgozza fel, így optimális színvisszaadást biztosít mindkettő számára.
A processzor segítségével a DC230 és a DC220 modellekkel a videó rögzítése közben is készíthetünk fényképeket, anélkül, hogy a képminőség romlana.

Nagyobb rögzítési kapacitás
A kétrétegű (Dual Layer) lemezekkel (DVD-R DL) való kompatibilitás hosszabb rögzítési időket tesz lehetővé – egyetlen DVD lemezre akár 108 perc anyag is rögzíthető, így kevesebbszer kell megszakítani a felvételt.

A DC230 és a DC220 műszaki adatai

A specifikációk külön figyelmeztetés nélkül változhatnak

Kiegészítő információk
Mellékelt szoftverek
A DC230 és DC220 kamerákhoz a Canon biztosítja a Canon DV Solution Disk lemezt, amelyen a ZoomBrowser EX (Windows) és az ImageBrowser (Macintosh) programok találhatók. A Canon ZoomBrowser és az ImageBrowser (Macintosh) segítségével a képek és videók letölthetők, tárolhatók, és visszakereshetők a számítógépen, ezenkívül segít a nyomtatásban és egyszerű videoklip menedzselési funkciókkal is bír.

Technológiai ismertető
DIGIC DV II
A DIGIC DV II egy speciális digitális jelfeldolgozó processzor, amely csak a Canon berendezéseiben található meg. A Canon saját fejlesztésű technológiája segítségével a processzor külön-külön csatornán dolgozza fel a videofelvételeket és az állóképeket. Először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, és a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek hivatott megfelelni. (Az 1080i adatok nagyobb feldolgozási sebességet, így 4,5-ször nagyobb kapacitást igényelnek, mint a normál videó). A processzorban speciális zajcsökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony szintű képzajjal, ugyanakkor kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal rendelkező felvételek állíthatók elő.