JVC GZ-HD7: teljes HD minőségben

0

A HD szabvány lassan az átlagfogyasztó által is elérhető árú videokamerák piacára is bekúszik. Persze a JVC GZ-HD7 felvevője még nem vetekedhet egy Mini DV kamkorder olcsóságával, hiszen 1800 dolláros áron kerül forgalomba, de ezért full-HD felbontást (1920 x 1080 pixel) kap a vásárló.

A készülék 3 db CCD kapott, egyenként 1/5” mérettel, 16:9 oldalaránnyal. Minden szenzoron 1016 x 558 érzékelőhely található, ami kb. 0,57 megapixelnek felel meg. A ténylegesen hasznosított képpontszám ebből 976 x 548 pixel (0,53 Mpx). Az érzékelőhelyek mérete 3,28 x 3,28 mikron, mely nagyjából kétszerese egy hagyományos 2 megapixeles érzékelő képpontjainak. A nagyobb méret jobb érzékenységet és alacsonyabb zajszintet is jelent.

A HD7 az úgynevezett Pixel Shift technológiát használja a képalkotáshoz. A vörös és kék képalkotó érzékelőket fél pixellel vízszintes és függőleges irányban eltolták a zöld érzékelőhöz képest. A progresszív letapogatással működő CCD-k 1920 x 1080p felbontású jeleit a kamera 1920 x 1080i (interlaced) felbontássá konvertálja és menti. A rendszer 14-bites, a képminőséget egy HD-specifikus rendszer javítja, amely elkülöníti egymástól az alacsony és magas frekvenciás világossági információt, így hozva létre kiváló színvisszadást és moiré mentes képet.

A kamerát egy aszférikus lencsetagot is tartalmazó Fujinon objektívvel szerelték fel, amely 10x optikai zoomátfogásra képes (3,3-33mm). Fényereje nagylátószögnél F1,8, tele állásban F1,9. A lencsék felülete Electronic Beam Coating bevonattal kezelt, melyet a jelenleg használt broadcast minőségű HD kameráknál is használnak. A HD7 optikai képstabilizátorral is rendelkezik. Szűrőmenetére 46 mm-es kiegészítőket illeszthetünk.

A készülék a teljesen automatikus működés mellett seregnyi manuális beállítást is kínál. Ilyen a kézi fókuszgyűrű, a fehéregyensúly szabályozás, az expozíciós beállítások, a rekesz és záridő előválasztás, vagy az élesség kontroll.

A JVC GZ-HD7 megjelenése áprilisra várható.