Kompakt miniDV-k: Canon MD101 és MD111

0

A nemrég bejelentett MD100-as sorozata tovább bővül. Az MD101 és MD111 modelleket is felkészítették a 16:9 oldalarányú videórögzítésre. A könnyű kezelés érdekében joystick-hoz hasonló kezelőszervvel is ellátták a kamerákat. A mikrofonbemenettel is rendelkező készülékek 30 illetve 35×-ös zoomátfogású objektíveket kaptak, CCD-jük felbontása 800 kpixel.
A miniDV szalagra rögzítő kamerák hamarosan hazánkban is megvásárolhatók lesznek.

Sajtóközlemény:

MD111, MD101

Új kompakt MiniDV kamerák nagyteljesítményű optikai zoom objektívvel és mikrofonbemenettel

Amstelveen, Hollandia, 2007. január: A Canon bejelentette az új MiniDV videokamera-család kibővítését. A korábban bemutatott MD110 mellett megjelenő MD111 és MD101 jelű modelleket széles formátumú videók rögzítésére optimalizálták a fejlesztők, nagyteljesítményű optikai zoom-mal, valamint külső mikrofonbemenettel rendelkeznek. A készülékek botkormánnyal vezérelhető, a „Könnyű felvételkészítés” funkció pedig a kezdő videósok számára biztosítja a tökéletes felvételek készítését.

„Az új, nagyteljesítményű objektívek beépítésével a Canon MiniDV kamerái új lehetőségeket kínálnak a felhasználóknak.” mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A sokféle új szolgáltatás közül érdemes kiemelni a mikrofonbemenetet – végül a vásárlók kiváló minőségű kép és hang rögzítésére alkalmas, könnyen használható otthoni videókészítésre alkalmas eszközökhöz jutnak hozzá.”

Az új modellek főbb jellemzői:

  • Könnyen használható funkciók és vezérlőelemek – többek között az intuitív joystick-vezérlés és az egygombos „Könnyű felvételkészítés” mód
  • 35-szörös, illetve 30-szoros optikai zoom objektív (és 1000-szeres illetve 800-szoros digitális zoom)
  • mikrofonbemenet, amelyhez külső mikrofon csatlakoztatható
  • DIGIC DV processzor az élénk színek visszaadásáért
  • valódi széles formátumú videofelvételek, 16:9-es LCD-vel elektronikus keresővel

Könnyű felvételkészítés
A sorozat minden tagja olyan vezérlőelemekkel rendelkezik, melyeknek elhelyezése kényelmes felvételkészítést biztosít. Az egyetlen gombnyomással előhívható „Könnyű felvételkészítés” mód a kezdők számára is lehetővé teszi, hogy biztosan élvezhető snitteket készítsenek, mivel ez a funkció minden beállítást automatikusra kapcsol. Az LCD kijelző keretén elhelyezett joystick könnyen elérhető segítséget nyújt a menüpontok közötti váltogatásban.

Nagyteljesítményű optikai zoom
A nagyteljesítményű objektív új minőséget hoz a videokamerák piacára: a Canon saját fejlesztésű objektívje lehetővé teszi azt, hogy akár távoli témákat is minőségromlás nélkül rögzíteni lehessen. Az MD111 jelű modell 35-szörös optikai és 1000-szeres digitális zoom-mal, míg az MD101 30-szoros optikai és 800-szoros digitális zoom-mal rendelkezik. Az elektronikus képstabilizátor (EIS) kompenzálja a kamera bemozdulását, amely főleg az erős nagyítással történő videofelvételek esetén okozhat problémát.

Mikrofonbemenet a minőségi hangfelvételért
A sorozat egyik újdonsága a mikrofonbemenet, amely külső mikrofon csatlakoztatását teszi lehetővé. Ez különösen olyan helyzetekben bizonyulhat előnyösnek, ahol a hang felvétele problémás lehet – például, ha egy interjú során ruhára csíptethető ún „nyakkendőmikrofont” szeretnénk használni.

Élénk színek a DIGIC DV processzornak köszönhetően
A DIGIC DV képfeldolgozó processzor csak a Canon kamerákban található meg. Kiváló színvisszaadást biztosít, így a videofelvétel hűen reprodukálja az eredeti téma színeit.

Valódi széles formátum
Az MD sorozat tagjait már a széles képformátumú (16:9) videók felvételére optimalizálták. Mindegyik modell 2,7”-es széles formátumú LCD kijelzővel, és egy 0,35”-os színes EVF elektronikus keresővel rendelkezik. A felvétel közben a videó olyan formában tekinthető meg, mint ahogyan a széles formátumú televízión fog megjelenni – de természetesen lehetőség van a hagyományos, 4:3 formátumban való rögzítésre is.

Az MD111 és az MD101 műszaki adatai

A specifikációk külön figyelmeztetés nélkül változhatnak

Technológiai ismertető
DIGIC DV II
A DIGIC DV II egy speciális digitális jelfeldolgozó processzor, amely csak a Canon berendezéseiben található meg. A Canon saját fejlesztésű technológiája segítségével a processzor külön-külön csatornán dolgozza fel a videofelvételeket és az állóképeket. Először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, és a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek hivatott megfelelni. (Az 1080i adatok nagyobb feldolgozási sebességet, így 4,5-ször nagyobb kapacitást igényelnek, mint a normál videó).
A processzorban speciális zajcsökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony szintű képzajjal, ugyanakkor kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal rendelkező felvételek állíthatók elő.