Nemzetiségeink múltja és jelene – 2008

0

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti lektorátus tavalyi kiírása után idén is megrendezi a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kultúráját bemutató fotópályázatát.
A pályázatra színes vagy fekete-fehér papírképek küldhetők be. A nevezés feltétele a nevezési lap kitöltése. Nevezési díj nincs.
Beküldési határidő: 2007. november 30.

Sajtóközlemény:

Fotópályázat – 2008

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti lektorátus második alkalommal hirdeti meg
nemzetiségi fotópályázatát
„Nemzetiségeink múltja és jelene”
címmel.

Intézetünk e tevékenységével is hangsúlyozni kívánja, hogy Magyarország sokszínű, gazdag kultúrájú ország.
Az Intézet célja, hogy részt vállaljon a történelmi tudat alakításában, részt vállaljon a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek épített és szellemi kultúrájának megőrzésében és vállalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ez a felbecsülhetetlen érték ismert és dokumentált legyen.
A cél az, hogy a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek / bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ múltját és jelenét tárgyi emlékeken keresztül bemutató fotókiállítás készüljön.
A pályázat célja továbbá hogy a vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a zsűrizett pályázati anyagból vándorkiállításokat és fotóalbum létrehozását is tervezi.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.
2. A fotó-dokumentációs pályázat célja egyfelől, hogy dokumentálásra és bemutatásra kerüljön a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek közös hazánkban épített kulturális öröksége. Másfelől dokumentált és bemutatható legyen mindaz, ami a nemzetiségek megmaradásához szükségesen a rendszerváltozás után épült, felújításra vagy felállításra került. (pl.: iskola, közösségi ház, emlékmű, emlékkereszt, templomok, kápolnák, kálváriák, temetők, útszéli keresztek, pincesorok, malmok, fogadók, faluházak, régi és mai egyesületi házak, nemzetiségi események stb.)
3. kategóriák:

  • dokumentumfotók
  • művészfotók
  • riportfotók

4. Egy pályázó maximum 15 db fekete-fehér vagy színes – bármilyen technológiával készült papírképet küldhet be, a három kategória között bármilyen megosztásban.
5. A beküldött képek mérete 13×18 cm legyen. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani! Az előre elkészített paszpartuk ablakmérete 12, 5 x 17,5 cm. (Tehát az ennél kisebb képeket nem takarja, az ennél nagyobbakat pedig túlságosan is. Ezért fontos a megadott méret betartása!)
6. Valamennyi fotó hátoldalán olvashatóan szerepeljen a – nevezési lappal egyezően – a kép sorszáma, a szerző neve, postacíme, továbbá település, megye neve vagy más pontosabban meghatározható földrajzi hely, ahol a kép készült. A rendezők javaslata, hogy mindezeket az adatokat egy öntapadós etikettre írják rá, s csak ezután ragasszák fel a képek hátoldalára. (Az alapvető információk nélkül beküldött képeket nem továbbítjuk a zsűri számára.)
7. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek hátoldalán olvasható felirattal.
8. A beküldött fotókat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Osztálya archiválás céljából megtartaná, ha ehhez a pályázó hozzájárul. A fotók későbbi felhasználása esetén a szerzői jogról szóló törvény alkalmazása irányadó.
9. A kiállításra kerülő képeket az Intézet munkatársaiból és az adott nemzetiség szakembereiből létrehozandó szakmai zsűrik választják ki.
10. A kiállítás rendezője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A fotókiállítás megnyitójára és a pályadíjak átadására 2008. március elején kerül sor. A pontos dátumot az érintett alkotókkal időben közöljük.
11. A pályázóknak nevezési díjat nem kell fizetni.
12. Díjazás: 1-5. díj: 5000 – 5000 Ft értékű fotóművészeti album. Különdíjak: 10 db 3000- 3000 Ft értékű fotóművészeti album. A különdíjak száma a felajánlások függvényében nőhet.
13. Kiállítási naptár:

  • A fotók beküldésének határideje: 2007. november 30.
  • Zsűrizés: 2007. december. 20.
  • Értesítés a zsűrizés eredményéről: 2008. január 15.
  • A kiállítás tervezett megnyitója: 2008. március 1-16. közötti időpontban

(Mindazon fotókat, amelyeket a szerzők nem ajánlanak fel archiválási célra, és nem kerül be a kiállítás anyagába Intézetünk, 2008. február 28-ig postai úton visszaküldi.)

További információ:
Magyar Művelődési Intézetés Képzőművészeti Lektorátus: 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Lukács Mária, Tel.: (1) 225-6043; tel/fax: (1) 225-6041; e-mail: lukacsm@mmi.hu
A pályázati kiírás anyaga letölthető a www.erikanet.hu honlapról.