10 megapixelen túl: Panasonic LUMIX DMC-FX100

0

A Panasonic bejelentette a világ első 12 megapixeles digitális fényképezőgépét, amely 28 mm-nek megfelelő nagylátószöget biztosít falhasználójának. Az effektív 12,2 megapixelt adó készülék maximális felbontása 4000 x 3000 pixel, de a hagyományos 4:3 oldalarány mellett 3:2, és a Panasonictól már megszokott 16:9-es arányban is választhatunk felbontást.

Az F2,8-5,6 kezdőfényerejű objektív kisfilmes értéken 28-100mm ekvivalens tartományt, azaz 3,6x optikai zoomot nyújt. Alacsonyabb felbontásokban az optikai zoom 7x értékig növelhető az EZ mód nyújtotta képkivágásnak köszönhetően. A Leica DC Vario-Elmarit objektívet optikai képstabilizátorral (MEGA O.I.S) is ellátták, ami két módban használható és együttműködik az érzékenység intelligens szabályozásával. Az érzékenység ISO80-1600 között állítható, egyes témamódokban viszont ISO1600 és 6400 közé is feltornázhatja a gép automatikája.

A Panasonic DMC-FX100 nem csak álló-, de mozgóképei felbontásában is kiemelkedő. A videó maximális képmérete 1280 x 720 pixel, 15 kép/mp-es sebességgel. 30 kép/mp-et 848 x 480 képpontos felbontásnál érhetünk el. Állókép sorozatnál 2 fps sebességgel fényképezhetünk, legjobb felbontás és tömörítés mellett, max. 3 kép erejéig, de alacsonyabb felbontásokban (2,5 Mpx) bekapcsolható a 8 kép/mp-et adó High-speed Burst mód.

A fényképezőgép expozíciós beállításai, így a rekesz és a záridő a gép automatikájára vannak bízva. A felhasználó több mint 20 témaprogram közül válogathat az adott szituációnak megfelelően. Ilyen például a csillagos égbolt (Starry Sky) mód, amelyben az automatikus záridő elérheti a 60 mp-et is.

Az alig 25 mm vastag Panasonic DMC-FX100-on nem találunk keresőt. Ez a feladat is a 2,5” képátlójú, 207 000 pixeles LCD monitorra hárul, amely 100%-os lefedettséget és fotózás közben élőképet biztosít. A kijelzőt High-angle módban, azaz fej fölé tartva, élesebb szögből is használhatjuk.

A fényképezőgép beépített memóriája 27 MB-os, amit SD, SDHC, vagy MMC memóriakártyákkal bővíthetünk. A gép mellé egy lítium ion akkumulátort és egy töltőt is kapunk. Az akku egy töltéssel kb. 320 kép készítéséhez elegendő energiát biztosít (CIPA mérés).

A Panasonic LUMIX DMC-FX100 háromféle színváltozatban, ezüstben, grafitszürkében és feketében lesz kapható és várhatóan júliusban kerül a boltokba.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 12,4 megapixeles, 1/1,72” CCD képérzékelő (12,2 Mpx tényleges felbontás)
  • 3,6x optikai zoom (28-100 mm ekv.)
  • Extra optikai zoom mód (max. 7x)
  • Intelligens MEGA O.I.S stabilizátor (érzékenység vezérléssel)
  • ISO 80-1600 (HS módban: 1600-6400) érzékenység
  • 22 témamód
  • Hig-speed Burst (8 kép/mp sorozat, 2,5 megapixelen)
  • 1280 x 720 képpontos videófelvétel (15 kép/mp)
  • 2,5”, 207 000 pixeles TFT LCD monitor
  • 1150 mAh Lítium ion akkumulátor és töltő
  • 27 MB belső memória
  • SD/SDHC és MMC memóriák támogatása

A Panasonic LUMIX DMC-FX100 teljes méretű gyári tesztfotói megtekinthetők az alábbi linken.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új Lumix DMC-FX100 A világ első* 12,2 megapixeles prémium kompakt digitális fényképezőgépe csúcsminőségű 28 mm-es nagylátószögű** Leica DC objektívvel, Intelligens képstabilizátorral, fejlett Mega O.I.S.-sel és Intelligens ISO-vezérléssel

* 2007. május 22-i adat 28 mm-es nagylátószögű zoom objektívvel ellátott digitális fényképezőgépként

**35 mm-es filmes ekvivalens érték: 28-100 mm

A Panasonic örömmel jelenti be a Lumix nagyteljesítményű digitális fényképezőgép család új tagját. Az új DMC-FX100 kiváló 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektívvel van felszerelve, mely 3,6-szoros optikai zoomot biztosít (a 35 mm-es filmes egyenérték: 28-100 mm) f/2,8 fényerővel és 1/1,72” nagyméretű CCD-vel rendelkezik. Az FX100 a világ első* olyan digitális fényképezőgépe, amely 12,2 megapixel felbontású felvétel készítésére alkalmas. Az újonnan kifejlesztett Leica DC objektív kimondottan az FX100-hoz lett tervezve, mely a 12,2 megapixeles képrögzítéssel együtt hihetetlenül élethű, nagy felbontású, éles, részletes, tiszta képek készítésének lehetőségét kínálja a felhasználónak, úgy, hogy mindeközben a készülékház rendkívül kicsi, karcsú és elegáns. A további kifinomult funkciók sorával felvértezett új FX100 egy elsőrendű fényképezőgép, mely a kompakt, stílusos Lumix „FX”-széria élvonalában követel helyet magának.

A készülék minősége kitűnő, műszaki jellemzőin is túlmutat. A fejlesztéseknek köszönhetően minden egyes kattintással gyönyörű, éles képek készíthetők. Az FX100 szuperkönnyű kezelhetőségének lelke az intelligens képstabilizálás, a Panasonic által minden új Lumix gépben kínált rendszer. Az intelligens képstabilizálás két, a tökéletes képkészítést megkönnyítő funkciót egyesít. Az első a Mega O.I.S. (optikai képstabilizátor), mely segít kiküszöbölni a kéz remegése miatti elmosódást. A DMC-FX100-ba épített új Mega O.I.S rendszer ráadásul a kézremegés és az egyéb kameramozgás közti különbséget is képes észlelni és megkülönböztetni, így növelve az észlelés pontosságát és a korrekciós hatást. A másik alrendszer az Intelligens ISO-vezérlés, mely a téma mozgásából adódó elmosódás ellen dolgozik, észlelve, ha a tárgy elmozdul, és a mozgás mértékéhez és a fényviszonyokhoz igazítva az ISO-beállítást és a zársebességet. A Mega O.I.S. és az Intelligens ISO-vezérlés egyaránt automatikusan látják el funkciójukat, így a felhasználónak nem kell bajlódnia azzal, hogy a felvételi beállításokat a körülmények változásához folyamatosan hozzáigazítsa. A gép ezt megteszi helyette. Így bármely szituációban élvezheti a könnyed, problémamentes fényképezést, csakúgy, mint a gyönyörű fotók készítésével járó elégedettséget.

Az FX100-ba a Venus Engine III, a Panasonic fejlett képfeldolgozó LSI-je van beépítve, mely hatékony zajszűrést biztosít. A kivételes válaszidőt is nyújtó Venus Engine III lehetővé teszi az újonnan kifejlesztett High-Speed Burst (nagysebességű sorozat) felvételi mód alkalmazását, mellyel másodpercenként 8 felvételt készíthető**, valamint egy új Nagy érzékenységű üzemmódot is biztosít, mely akár 6400-as ISO-beállítást is elbír.*** Ezen felül, a Nagy érzékenységű üzemmód használatakor a beépített vaku 16 méterig hatásos, ami nagyon gyenge megvilágításnál is éles kép készítését teszi lehetővé.

Az készülék a HD-televíziók képarányához és felbontásához igazodó, 1920 x 1080 pixeles állóképek és jó minőségű, 1280 x 720 pixeles mozgóképek felvételét is elérhetővé teszi. Mindkettő tökéletesen kompatibilis a ma oly népszerű szélesképernyős (16:9-es) TV-készülékekkel, így az Ön által felvett fotók és mozgóképek látványosan megjeleníthetők.

Az FX100 ezüst, fekete és arany színben lesz kapható, simulékony, metálos felületkialakítással, kifinomult, elegáns külsőt kölcsönözve a fényképezőgépnek.

A gyönyörűen formatervezett, elegánsan „csomagolt”, és egyedi értékekkel rendelkező DMC-FX100 Magyarországon várhatóan július végétől kerül forgalomba.

* 2007. május 22-i adat 28 mm-es nagylátószögű zoom objektívvel ellátott digitális fényképezőgépként

** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél.

*** A felbontás ebben az üzemmódban jelentősen csökken.

1. 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektív* f/2,8 induló fényerővel, kisméretű, keskeny házban

A DMC-FX100 esetében a Panasonic egy újonnan kifejlesztett, 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet (f/2,8 fényerő, 3,6x optikai zoom*) és egy 12,2 megapixeles CCD-t csomagolt be karcsú, stílusos, kényelmesen kompakt kameraházba. A hat csoportban hét elemet – köztük egy EA (extramagas törésindexű aszférikus) lencsetagot és négy darab, összesen 5 aszférikus felülettel ellátott lencsetagot tartalmazó új objektív tervezése és gyártása a Leica szigorú szabványai szerint történik. Optikai teljesítménye kivételes. A 3,6-szoros optikai zoom mellett az FX100 Extra optikai zoom funkciót is kínál. E funkció akkor áll rendelkezésre, amikor a fényképezőgép 3 megapixeles felbontású üzemmódban van. A CCD középső részének felhasználásával tovább növeli a nagyítást, akár 7-szeresre növelve a zoom erejét. Az FX100 egy Easy Zoom funkcióval i rendelkezik, mely egy gombnyomásra azonnal átállítja az objektívet a maximális gyújtótávolságra, azaz a 3,6-szoros zoomértékre. A gomb másodszori megnyomása aktiválja az Extra optikai zoom funkciót, és 7-szeresre fokozza a zoomot.**

*35 mm-es filmes megfelelés: 28-100 mm

**Amikor a képméret 3 megapixelre vagy nagyobbra van állítva, a fotóméret automatikusan 3 megapixelre állítódik át. Az objektív nagylátószögű állásba történő visszaállításakor a képméret automatikusan az eredeti méretre állítódik. A 3 megapixelnél kisebb képeknél megmarad az eredeti méret.

2. Nagyméretű 1/1,72”-os CCD világelső* 12,2 megapixeles felbontással

A DMC-FX100 képfelvételi szenzorként 12,2 megapixel effektív felbontású, nagyméretű, 1/1,72”-os CCD-t alkalmaz. A képzajtól mentes, mégis szupernagy felbontás úgy érhető el, hogy minden egyes képponthoz megfelelő méretű fényérzékeny felület van hozzárendelve. Az FX100 Leica DC – a más kompakt fényképezőgépekben találhatókat minőség és teljesítmény szempontjából egyaránt felülmúló – objektívén keresztül megörökített képek bámulatos részletgazdagsággal és dinamikával készülnek. Ez a 12,2 megapixeles felbontással kiegészülve lehetővé teszi, hogy a legkisebb részleteket és a legapróbb színárnyalatbeli eltérésket is a maguk természetességében ragadja, és örökítse meg a fényképezőgép, legyen szó portrékról, virágszirmok vagy épp naplemente fotózásáról. Az FX100-zal készített 12,2 megapixeles felbontású képek akár A2 méretben történő nyomtatása is látványos eredményekkel kecsegtet. Életnagyságú nyomat készíthető például egy babáról vagy egy felnőtt felsőtestéről. Hasonlóképpen, a nagy felbontás egy-egy kép apróbb részletének kivágását és még mindig kitűnő részletességű és felbontású kidolgozását is lehetővé teszi.

* 2007. május 22-i adat 28 mm-es nagylátószögű zoom objektívvel ellátott digitális fényképezőgépként

3. Intelligens képstabilizátor: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen, és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a téma mozgásából adódó bemozdulás kiküszöbölésére

A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba vagy a kisállat funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az FX100 is automatikusan teszi meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

4. Nagyteljesítményű képfeldolgozó LSI: A Venus Engine III

A DMC-FX100-ba beépített Venus Engine III egy fejlett, többfunkciójú képfeldolgozó eszköz, mely szupergyors válaszidőt tesz elérhetővé. A zárkioldási késedelem mindössze 0,009 másodperc, a zárköz pedig csak 0,9 mp* – kitűnő egy 12,2 megapixeles felbontással dolgozó fényképezőgépnél. A gép gyors reakcióideje megkönnyíti a hirtelen, a pillanat hevében adódó fényképezési lehetőségek kihasználását. Sorozatfelvételi üzemmódban az FX100 másodpercenként két felvételt tud készíteni teljes, 12,2 megapixeles felbontás mellett**, a nagysebességű sorozatfelvételi üzemmódban*** pedig, hihetetlen sebességgel dolgozva, másodpercenként nyolc felvételt készít. Korlátlan sorozatfelvétel is lehetséges****, mellyel addig fotózhatunk gyors egymásutánban, míg a memóriakártya meg nem telik.

A Venus Engine III elkülöníti a luminancia zajt és a kromatikus zajt, mely nagyobb hatással van a képminőségre, és a nagy felbontás fenntartása érdekében jelentősen elnyomja a kromatikus zajt. A Venus Engine III egy ún. Nagy érzékenység üzemmódot is támogat – melynek köszönhetően az FX100 akár ISO 6400 beállítással is rögzíthet – ilyen érzékenység mellett csaknem teljes sötétségben is vaku nélkül fényképezhetünk.*** E fejlett feldolgozó eszköz energiahatékony is. Alacsony energiafogyasztása azt jelenti, hogy mintegy 320 kép készíthető egyetlen feltöltéssel, tehát a fényképezés öröme egész napra biztosított.

*Az automatikus élességállítás működési ideje nélkül.

**Standard üzemmódban max. 5, finom üzemmódban max. 3 kép.

** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél.

****A sorozatfelvétel sebessége a memóriakártyától, képmérettől, a tömörítés módjától függően változó. A felvételek száma pedig a memóriakártya-méret, az akkumulátor-töltöttség, a képméret és a tömörítési mód függvénye.

5. HD-fotó és -mozgókép rögzítése HD-felbontásban

Az egyre nagyobb televízió-képernyőknek és egyre jobb képfelbontásnak köszönhetően a fogyasztók jobb minőségű fotókat és mozgóképeket szeretnének készíteni. A Panasonic régóta törekszik arra, hogy az emberek számára élvezetesebbé tegye a fényképek televízión, nagy méretben történő megjelenítését. Ezt a célt hivatott szolgálni például a Viera plazma- és LCD-TV beépített SD-kártyaolvasója is.

Az FX100 a HD-televíziók képarányához és felbontásához igazodó, 1920 x 1080 pixeles állóképek és jó minőségű, 1280 x 720 pixeles mozgóképek felvételét is elérhetővé teszi. Mindkettő tökéletesen kompatibilis a ma oly népszerű szélesképernyős (16:9-es) TV-készülékekkel, így az Ön által felvett fotók és mozgóképek látványosan megjeleníthetők. Sőt, a DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszó csatasorba állításával rendkívül egyszerűen, 1080i nagy felbontásban megtekinthető a Lumix fotóiból készített bemutató változatos áttűnési effektekkel. Ennek érdekében nincs szükség másra, mint egyszerűen csatlakoztatni HDTV-hez az SDP1-et a mellékelt kábellel, majd az SDHC-/SD-memóriakártyát a készülék kártyaolvasó nyílásába behelyezve indulhat is a vetítés.

A standard VGA (640 x 480) és WVGA (848 x 480) 30 képkocka/mp sebességű rögzítése mellett, az DMC-FX100 rendkívül wide HD-videókat (1280 x 720) is rögzíteni tud, 15 képkocka/mp sebességgel. Ezek a mozgóképek a széles képernyőjű HDTV-hez tökéletesen illeszkedő mozgóképek rendkívül impresszív látványt nyújtanak.

6. További funkciók

Az összesen 20 motívumprogramnak plusz az új Nagy érzékenységű és Nagysebességű sorozatfelvételi módnak köszönhetően az FX100-zal a legkülönbözőbb fényképezési körülmények között is könnyen készíthetők kitűnő minőségű, nagy felbontású felvételek. A készülék új lejátszási funkciót is kínál. A kategória lejátszással például olyan kategóriákba válogathatja szét a felvételeket mint arcképek, tájképek, éjszakai felvételek, rendezvények vagy mozgóképek. Így Ön adott típusú felvételeket könnyedén visszanézhet, vagy azokból diabemutatót készíthet.

A tenyérbe simuló designnal rendelkező, divatos FX100 mintegy 27 MB kapacitású beépített memóriával is rendelkezik.