HP Photosmart R937 – első képek

0

Múlt héten volt szerencsém egy rövid városnézésre Liszabonban a HP egyik új fényképezőgépével, a HP Photosmart R937-essel. A 8 megapixeles, rejtett zoom optikás (3x zoom) igazi különlegesége a 3,6″ képátlójú érintésrézékeny LCD monitor, ami ma egyedülálló a fényképezőgépek világában. Az óriási kijelzőből adódó nagy méretet a tervezők az ívelt előlappal igyekeztek kompenzálni. Rövid véleményem a gépről a link után, a fényképezőgéppel készített képeim egy része pedig a tesztfotók között érhető el.

HP Photosmart R937 front

A Photosmart R937 egy lenyűgöző fényképezőgép. Maga a forma és az egyéb kialakítások nem különlegesek, de az óriási LCD döbbenetes. A fotózás egy teljesen új élmény egy ekkora kijelzővel. Persze megvannak ennek a maga hátrányai is. Mivel a zoomon és a display gombon kívül más kezelőszerv már nem fért a fényképezőgép hátlapjára az összes funkciót az érintésérzékeny LCD nyomkodásával lehet elérni, ami nem mindig kényelmes. Két dologgal gyűlt meg a bajom: az egyik a képernyő érzékenysége (vagy inkább érzéketlensége), a másik pedig a kezelőfelület logikátlansága. Folyamatosan úgy éreztem, hogy néhány érintéssel mindig többet kellett mennem, mint ami kényelmes lett volna. Leginkább az expozíció korrekció jobbra-balra nyilait hiányoltam, amik könnyedén elfértek volna a képernyő két szélén. Az óriási kijelző hátránya az óriási fogyasztás is. Mikor megkaptuk a gépeket, többen a töltő hiányára panaszkodtak (csak gépet kaptunk akkuval és kártyával). Én csak legyintettem, mert legutóbb is elég volt három napra az egy feltöltés. (Egyébként meg bármikor adnak friss feltöltött akkut, ha kell.) Az viszont meglepett, hogy már az első nap végén többünknek lemerült a gépében az akku, így tölteni kellett (én notebookról USB kábelen töltöttem). Persze nem ennyire elkeserítő az R937, hiszen a HP-nak megint sikerült néhány jó dolgot elrejtenie benne. Ami számomra a legkellemesebb volt, az a címkézés lehetősége. A fényképezőgépben létre lehet hozni címkéket, amiből egyet választhatunk a fotó(k) elkészítése előtt. Mivel a gép kézhezvételekor valahol azt olvastam, hogy a címkézés Vista kompatibilis, segítség helyett inkább gondnak éreztem (mert a szerkesztőségben Win XP-t és Mac OS-t használunk, így gond lett volna a kipróbálása). A kellemes meglepetés a képek iPhoto-ba való importálásakor ért, mert a gépben beállított címke a számítógépem képkatalogizáló szoftverében is megjelent a képeken. Valahogy így kell ennek működnie.

HP Photosmart R937 back

Jónak tűnik a visszajátszás mód nagyított nézetében a képek mozgatása is. Egyszerűen meg kell nyomni a képernyőt és arrébb kell húzni a képet. Bár néha nehezen ment a dolog, meggyőződésem, hogy az érintés érzékenységén augusztusig (a gép megjelenéséig) a firmware-ben még lehet finomítani. Bár a nagyméretű kijelző extra sérülékenynek tűnik, valószínűleg elég masszív darab. Három napig hordtam a farzsebemben, de semmi baja nem esett. Az elegáns fém burkolatú váz a gép többi részének bőven elegendő védelmet biztosít. A gépet a megszokott részletességgel augusztusban, a piaci megjelenés idején teszteljük.