Retus fotópályázat és kiállítás

0

A Kultúr-Porta kiállítással egybekötött fotópályázatot hirdet amatőr és profi fotósok számára, melynek célja a digitális utómunkák használatának kreatív bemutatása.

Nevezni 1500 Ft befizetésével lehet. A beküldött képeket a kiíró csak a pályázók írásos engedélyével használja fel.

Retus Fotópályázat és Kiállítás

A pályázat kiírója, céljai:

A Kultúr-Porta Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Bt. és a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület fotópályázatot hirdet Retus címmel. A pályázat kifejezetten a ma elterjedt digitális utómunkálatok kreatív használatának lehetőségeire világít rá.

Várjuk minden olyan profi vagy amatőr fotós jelentkezését, aki szeret fotózni, képeket készíteni, és ismeri valamely, a fotó utómunkálatait segítő szoftver (Pl.: Photoshop, Corell Draw, stb) használatát, vagy akár ért a kézi retusáláshoz.

Részvételi feltételek:

Az érdeklődő fotósok a http://kultur-porta.hu/retus című weboldalról letölthető nyomtatvány, valamint a pályamunka e-mailen történő elküldésével jelentkezhetnek, miután befizették a nevezési díjat, melynek összege 1.500,- Forint. A nevezési díj befizetéséről a Kultúr-Porta Bt. utólag minden jelentkezőnek számlát állít ki. A pályamunka áll egy darab „eredeti” fotóból, illetve annak digitálisan átalakított, újragondolt változatából. A két kép – az eredeti és az átalakított változat – együttesen alkotja a pályázati anyagot. A cél nem feltétlenül az, hogy fotósaink a szokásos retusálást alkalmazzák a képen, a lehető legtökéletesebb hatást elérve, hanem inkább a retusálás kreatív felhasználása, hogy miként tudják a kép hangulati, érzelmi vagy értelmi világát formálni, átalakítani, azaz átlényegíteni az eredeti fotót. A lényeg tehát nem az apró hibák, pattanások korrektúrázása, hanem az egyediség.

Minden pályázótól a fent említett két képet várunk, kérjük, hogy képsorozatot ne küldjenek. A két képet külön-külön kérjük elküldeni JPEG formátumban (300 dpi, CMYK vagy RGB, lehetoleg 3000 X 2000 pixel, de semmiképp ne legyen kisebb 800 X 600 pixelnél). a kulturporta@gmail.com címre.

A pályázatnak témaköri megkötése nincs. A pályázaton nincsen kitétel a képek készítésének időpontjára vonatkozóan, azaz bármikor készült képet elfogadunk. A pályamunka készülhet anlóg felvétel alapján, de mindenképpen digitális formában várjuk azt. Minden beérkezett nevezésről visszajelzést adunk. Amennyiben a pályázó részére nem érkezik visszajelzés, kérjük, ismételje meg a pályamunka elküldését és vegye fel velünk a kapcsolatot.

A pályamunkák beküldési határideje: 2007. október 10. Az ez után beérkezett munkákat nem áll módunkban elfogadni.

Zsűrizés

A beérkezett művek közül aznap egy háromtagú zsűri választja ki a nyerteseket, illetve azt a harminc alkotót, akiknek a munkáiból kiállítást rendezünk előreláthatóan a budapesti Józsefvárosi Galériában 2007. októberében. A kiállítás megnyitóján vetítést tartunk az összes pályázatunkra beérkezett alkotásból. Az eredményről a pályázó művészeket 2007. október végén értesítjük.

A kiállítási anyag előhívását a Kultúr-Porta állja. A kiállított képeket a kiállítás bezárása után az alkotók megkapják.

Díjazás

A háromtagú zsűri által kiválasztott első helyezett díja egy önálló kiállítás lehetősége a Kultúr-Porta szervezésében, illetve egy, az Optiform Bt. által felajánlott „TAMRAC Model 5606 System 6” fotóstáska 18.540 Forint értékben.

Nevezési díj:

A pályázatra való jelentkezés díja: 1500,- Forint , melyet a pályázó a

10401938-00008085-00000009 K&H

bankszámlaszámra átutalással, vagy rózsaszín postautalványon történő feladással fizethet be. Mindkét esetben kérjük a „közlemény” rovatban feltűntetni a „RETUS” szót, és a pályázó teljes nevét valamint a jelentkezési lapon is szereplő lakcímét. A közlemény rovatban feltűntetett információk alapján tudjuk azonosítani, hogy kitől származik a pályázati díj, ezért kérjük ezt feltétlenül betartani. Továbbá kérünk minden jelentkezőt, hogy feltétlenül őrizze meg a befizetésről szóló bizonylatot is. Ha ezeknek a feltételeknek a pályázó nem tesz eleget, így nem tudja bizonyítani a befizetést, reklamációval nem tudunk foglalkozni.

Szerzői jogok

A képek szerzői a kiállítás idejére és annak céljára a képek felhasználási jogát átadják a Kultúr-Porta Bt.-nek. A felhasználási jogok a kiállítás végeztével természetesen automatikusan visszaszállnak az alkotókra. Erről minden alkotóval írásban is megállapodunk.

A Kultúr-Porta Bt. csak az alkotók írásos beleegyezésével használhatja fel a képeket bármilyen célra.

A pályázó tudomásul veszi, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a fotókkal kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősséget teljes egészében vállalja.

A pályázó tudomásul veszi továbbá, hogy a szakmai zsűrinek joga van a kizáráshoz, amennyiben tudomására jut bármilyen szabálytalanság. A szakmai zsűri díjazással és helyezéssel kapcsolatos döntéseit minden pályázó elfogadja.