A képátméretezés új módszere

0

Új, érdekes módszert dolgoztak ki a képek átméretezéséhez, amely a témák arányainak torzulása nélkül képes kisebb vagy nagyobb méretűre konvertálni a képeket. Az ún. Seam Carving módszer főként akkor látványos, ha a kicsinyítés vagy nagyítás a kép eredeti oldalarányát is megváltoztatja (tipikusan nyújtás vagy karcsúsítás).

Az új átméretező algoritmus most ingyen kipróbálható a weben keresztül is, ehhez 9-es Adobe Flash bővítményre van szükség.

A webes próbát mi is megtettük, egy tájképpel és egy portré jellegű képpel. Jól látható módona tájképnél nagyon hatásosan működött az átméretezés, a hagyományos módszer a lámpákat sajnos oválisra nyomta össze, míg a Seam Carving eljárás a lámpák formáját meghagyva oldotta meg a feladatot. A második képnél a hagyományos módszer az arcot összenyomta, mígy a Seam Carving azt meghagyta, viszont a lábakat betegesen vékonnyá zsugorította. Viccnek jó, de a haszna ez utóbbi képnél nem érezhető (ha csak a fej lenne a képen, egész jó eredményt hozott volna a módszer).

eredeti kép

eredeti kép

átméretezés hagyományos módon

átméretezés hagyományos módon

átméretezés az új módszerrel

átméretezés az új módszerrel