A Kodak hisz a film őszinteségében

0

Bár a digitális fényképezésre való tömegigény az elmúlt években lassan elsorvasztotta a filmes fényképezőgépek és kellékek gyártását, néhány cég még mindig hisz az analóg technika jövőjében. Ennek bizonyítékaként a Kodak megújította T-MAX fekete-fehér sorozatát, a professzionális fotózáshoz készült Kodak T-MAX 400 filmmel.

Az ISO 400-as érzékenységű képhordozó, az összes eddigi, hasonló terméktől finomabb szemcsézettséget és ezzel együtt jobb élességet kínál. Olyat, amit eddig csak az ISO 100-as filmektől láthattunk. A T-MAX 400 alapja a 25 éve szabadalmaztatott és most továbbfejlesztett T-GRAIN emulzió, amely ISO 1600-ig „pusholható”.

„Az új T-MAX 400 olyan szemcsézettséget nyújt, ami különb bármely 400-as filmnél, amit eddig láttam.”, nyilatkozta John Sexton fotós, miután kipróbálta a terméket.

Egy legutóbbi, Kodak által végzett felmérésen profi fotográfusokat kérdeztek meg a fekete-fehér filmekről. Bár a fényképészek elismerték, hogy a digitális fényképezőgépeknek is megvan a maguk haszna, a filmet – és főképp a fekete-fehér filmet – bizonyos szituációkban jobbnak tartották. Kiderült, hogy a megkérdezettek 80%-a készít fekete-fehér képeket, és közülük 45% jobban szeret filmet használni.

A T-MAX 400, előreláthatólag 2008 elejétől lesz kapható 24 és 36 képkockás kiszerelésben.

„Ha az elmúlt 50 évben készült képeket szemléljük, amelyeket filmre fotóztak, láthatunk rajtuk egyfajta őszinteséget, ami csak a fekete-fehér film sajátja.”, mondta Mary Jane Hellyar, a Film Capture Group elnöke és az Eastman Kodak Company vezető alelnöke. „Az elkötelezettségünk a filmes – és különösen a fekete-fehér – fényképezésben azon vágyunkból ered, hogy lehetővé tegyük a fotósok számára, most és a jövőben is, hogy megörökítsék ezt az őszinteséget.”