Két Olympus rendszervaku: FL-36R és FL-50R

0

Az Olympus ma két rendszervakuval is bővítette kínálatát.

Az FL-36R és FL-50R rendszervakuk vezeték nélküli kommunikációra is képesek, közvetlen optikai elven, ráadásul 3 vakucsoport kezelése is lehetővé válik. Az E-3 vázzal is tökéletesen használható vakuk feje dönthető (-7..+90°) és forgatható (-180..+90°), kulcsszámok maximális gyújtótávolságnál 36 és 50 (ISO100, méterre vonatkoztatva).

Olympus FL-36R

Olympus FL-36R

Olympus FL-50R

Olympus FL-50R

Zoomreflektoruk automatikusan az alkalmazott objektív gyújtótávolságára áll be. Beépített diffúzoruk segítségével 8 mm-es (16 mm-nek megfelelő) gyújtótávolságú objektívek látószögét is képesek kivillantani.

Opcionális kiegészítőként fényterelő is vásárolható az új villanókhoz.

Sajtóközlemény:

Vakus fotózás komplikációk nélkül
FL-50R és FL-36R vezeték nélküli, távvezérelhető vakuk a legnagyobb rugalmasságért és kényelemért

Hamburg, 2007. október 17. – A fotótéma tökéletes megvilágításához nem kell többé kábelekkel bajlódni. Az új Olympus távvezérelhető (RC), vezeték nélküli FL-50R és FL-36R vakukkal a vezeték nélküli vakuzás praktikus valóság. Mindkettő ideálisan használható az Olympus E-3 professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgéppel, ami lehetővé teszi akár három különböző vakucsoport vezérlését közvetlenül a fényképezőgépről – külön parancsegység nélkül. A fotósok rendkívüli sokoldalúságot élvezhetnek, és többé nem akadályozzák őket a kábelek.

A hatékony munkavégzéshez akár stúdióban, akár helyszínen elengedhetetlen professzionális szintű szabadságot és vezérlést biztosító FL-50R és FL-36R vakuk bonyolult kábelek és kényelmetlen összeállítások nélküli vakuhasználatot tesznek lehetővé. A vezérlés közvetlenül a fényképezőgépről végezhető, kábelek használata nélkül. Ezek a vakuk ideális tartozékai az Olympus E-3 fényképezőgép-modellnek, amely az új fejlesztésű RC Data Transfer System alkalmazásával optikailag továbbítja az adatokat. Ez jelentősen csökkenti a beépített vaku energiafelhasználását, amikor rendszervezérlőként használjuk. Szintén könnyen elérhető és elvégezhető a vakuhoz kapcsolódó számos beállítás a fényképezőgép LCD paneljén, amely felhasználói felületként szolgál. Mindemellett a vakuvezérlés három csoportban lehetséges, ami lehetővé teszi a villantási üzemmód és vakuteljesítmény-kompenzáció beállítását az egyes csoportokra – így nagyon pontos megvilágítást biztosít.

Négy távvezérlési kommunikációs csatorna állítható be a zavar elkerülésére más periferikus eszközökkel. A fotósoknak lehetőségük van a vezeték nélküli átviteli távolság vezérlésére, amihez három jelerősség közül választhatnak – egészen 10 méterig. Mindkét vaku modell állítható fejjel rendelkezik, amely a kommunikációs képesség hátrányos befolyásolása nélkül forgatható.

A segédvaku funkció használatával az FL-50R és FL-36R modellek más Olympus tükörreflexes fényképezőgépekkel is használhatóak manuális funkcióval, míg az Olympus SP sorozat tagjai rendelkeznek segédvaku üzemmóddal. Mindemellett stúdióban mindkét modell csatlakoztatható stroboszkóplámpára.

Mindegyik vaku megvilágítási szöge a használt cserélhető objektívnek megfelelően beállítható automatikus zoomolással vagy manuálisan. A beépített derítőlapnak köszönhetően lefedik a 8 mm-es gyújtótávolság (35 mm-es megfelelője 16 mm) mellett szükséges, széles megvilágítási szöget.

FL-50R
A nagyteljesítményű FL-50R több beállítási üzemmóddal rendelkezik, köztük TTL Automata és Manuális üzemmóddal, nagysebességű szinkronizálásra alkalmas – Szuper FP üzemmódban max. 1/8000 mp. – és SHV-1 nagyfeszültségű kittel használva gyorsan, akár kevesebb mint 1,3 mp. alatt újratölt. Az FL-50R kulcsszáma 12 mm-es gyújtótávolságnál (35 mm-es megfelelője 24 mm; ISO 100) GN28, míg 42 mm-nél (35 mm-es megfelelője 84 mm; ISO 100) rendkívül nagy, GN50.

FL-36R
A hordozhatóságot fokozó, könnyű FL-36R nagy teljesítményt rejt kompakt formában. A vaku 1/8 FÉ lépés pontosságú beállítási lehetőségével megfelel a nagy pontosságú fénymérést igénylő digitális fotózás követelményeinek. A 12 mm-es gyújtótávolságnál (35 mm-es megfelelője 24 mm; ISO 100) GN20, míg a 42 mm-nél (35 mm-es megfelelője 84 mm; ISO 100) GN36 kulcsszámú, vezeték nélküli vaku különösen hasznos eseménydús témákhoz.

Opcionális tartozékok a megvilágítás fokozására
Az FLBA-1 fényvisszaverő adapter az FL-50R vakufejre szerelhető, és a visszaverődő fény tompításához az indirekt villantáskor keletkező árnyék kontúrjainak csillapításával szétszórja a megvilágító fényt. Az FLBA-1 az FL-50R alaptartozéka, és kompatibilis az Olympus FL-50 vakuval is.

Az FLRA-1 reflektor adapter nem csak szemfényt ad, de az indirekt villantás hatását is lágyítja olyan módon, hogy első segédvillantással szünteti meg az indirekt villantás során keletkező árnyékot. Mennyezetre és falra irányított indirekt villantásban is alkalmazható, így számos helyzetben gyakrabban használhatóak ki az indirekt villantás előnyei. Az FLRA-1 az FL-50R alaptartozéka, és az FL-36R, FL-36 és FL-50 Olympus vakukkal is kompatibilis.

A távvezérelhető FL-50R és FL-36R vezeték nélküli vakuk 2007. novemberében illetve 2007. decemberében kerülnek forgalomba. Mindkét modellhez tartozik vakuállvány, ami távvezérlés estén stabil talapzatot biztosít.

FL-50R – fő jellemzők:

  • GN50 kulcsszám
  • Vezeték nélküli távvezérlés három csoportban (A, B és C)
  • Vezérlési beállítások közvetlenül a fényképezőgép LCD kijelzőjén
  • A zavar megelőzésére négy csatorna választható
  • Bővíthető megvilágítási távolság
  • TTL Automata, Automata és Manuális üzemmódok
  • Forgatható vakufej
  • Szokásos szinkronsebesség: 1/180 mp.
  • Szuper FP üzemmód 1/8000 másodpercig
  • A beépített derítőlap segítségével 8 mm-es gyújtótávolságnál (35 mm-es megfelelője 16 mm) lefedhető a nagylátószög
  • Vörösszem-hatás csökkentése, lassú expozícióra szinkronizált villantás és lassú expozíció második redőnyre szinkronizált villantással
  • A zoom állítása közben a megvilágítási távolság állítása az objektív gyújtótávolságának megfelelően több lépésben automatikusan történik
  • Opcionális SHV-1 nagyfeszültségű kit használata esetén a vaku újratöltési ideje kevesebb mint 1,3 mp.

FL-36R – fő jellemzők:

  • GN36 kulcsszám
  • Vezeték nélküli távvezérlés három csoportban (A, B és C)
  • Vezérlési beállítások közvetlenül a fényképezőgép LCD kijelzőjén
  • A zavar megelőzésére négy csatorna választható
  • Bővíthető megvilágítási távolság
  • TTL Automata, Automata és Manuális üzemmódok
  • Kompakt konstrukció és könnyű súly
  • Energiatakarékos áramkör
  • Forgatható vakufej
  • Szuper FP üzemmód 1/8000 másodpercig
  • A zoom állítása közben a megvilágítási távolság állítása az objektív gyújtótávolságának megfelelően több lépésben automatikusan történik
  • A vakuteljesítmény 1/8 FÉ lépésenként állítható Olympus E-System digitális tükörreflexes fényképezőgéppel
  • Vörösszem-hatás csökkentése, lassú expozícióra szinkronizált villantás és lassú expozíció második redőnyre szinkronizált villantással