A Katlan csoport fotós próbája

0

Igazán komoly kihívás lehet a Katlan csoport által a Thalia színházban szervezett fotós próba, hiszen kevés fénynél és megismételhetetlen pillanatokban kell helyt állni, színházi beszédes fotókat készíteni.
A Régi Stúdióban 2007. november 30-án 15:30-kor kezdődő fotóspróbára minden fotóművészt és fotós hallgatót várnak.
A szervezők előzetes bejelentkezést várnak Péter Petra (06 20 553 14 78) vagy Rózsavölgyi Barbara (06 30 282 2734) telefonszámán.

Sajtóközlemény:

L’élek az esőben
2007. november 30. és december 1.
Thália Színház – Régi Stúdió

Jaross Viktória koreográfus második önálló produkciója. Egyéni munkamódszerének alapja, hogy nem táncosokkal, hanem jómozgású, jóhangú és erős egyéniségű színészekkel dolgozik. Az Alessandro Fersen Eső és lelkiállapot cimű darabjának felhasználásával készült bemutatóra leginkább a zenés mozgásszínház elnevezés illik.

Az eredeti mű egy fiú és egy lány találkozásának rövid történetét meséli el egy esős délutánon… Ebből született az a történet, amely egy férfi nőkkel való találkozásainak történeteit és az azokon átvezető utat meséli el.
A darab egy magányos üzletember egy „esős” napját meséli el – méghozzá a születésnapját, mikor visszagondol és képzeletében felidézi eddigi nőkhöz fűzött kapcsolatait, mintegy számot vet eddigi magánéletével.
Volt kedvesei mind egytől egyig színre is kerülnek – de mivel minden jelenet az ő fejében -visszaemlékezve, álomszerűen- jelenik meg, ez teret ad a szabad játékosságra és különleges színészi előadásmódra, melytől a produkció igazán szórakoztatóvá válik.
A darab különleges hangulatát emellett még a zenei és táncos betétek is meghatározzák.

Írójának, Fersennek – aki félig olasz, félig norvég származású – ez a darabja jó példa arra, hogy azonos irodalmi alapanyagnak milyen sokféle előadása képzelhető el, vagyis milyen sokféle olvasata lehet. A darab stílusa keveredik az északi irodalmakra jellemző homályos szürrealizmus, a múlt és a félig kimondott dolgok jelenben is meghatározó szerepe – a mediterrán temperamentummal és szenvedélyességgel.
A darab bővelkedik szimbólumokban. Az előadás pedig úgy alakul ki, hogy a rendező a tánc és a zene eszközével „lefordítja” ezeket a jeleket:
Esők, ernyők, különféle váratlanul felbukkanó figurák, denevérek, tündérek, békák, algák…
Szenvedélyek, hangulatok, lelkiállapotok.
A koreográfust ez a fajta sokszínűség, a darabban rejlő rengeteg variációs lehetőség ihlette meg a rendezésre.

Jaross Viktória 27 éves koreográfus, táncos, színész és rendező. 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Már az egyetemi évek alatt, valamint a diploma megszerzése után számos külföldi tánc- illetve színészkurzuson vett részt, többek közt New York-ban, Londonban és Olaszországban. Jelenleg szabadúszóként dolgozik budapesti és vidéki színházakban.
Legújabb munkája pedig egy zenés- táncos- filmes színházi produkció, melynek címe : L’élek az esőben.